Pretraga

Učitelj završio u zatvoru jer se učeniku nije htio obraćati s rodno neutralnom zamjenicom ‘oni’

A- A+

Učitelj u Irskoj koji je odbio koristiti rodno neutralne zamjenice za transrodnog učenika završio je u zatvoru. Sud mu je zbog toga odredio zabranu predavanja u školi Westmeath te mu zabranio pristup školi, no on se ipak pojavio na nastavi nakon čega je uhićen. Poručio je kako cijelu ovu situaciju smatra ludom, ali da neće odustati od svojih kršćanskih uvjerenja.

lisice

Ilustracija: Pexels; Kindel Media

Učitelj Enoch Burke iz Irske uhićen je nakon što je prekršio sudsku odredbu da predaje u školi Westmeath, piše Daily Mail. Sud je odredio kako se niti fizički ne smije nalaziti u školi, a sve to jer transrodnog učenika nije htio oslovljavati s rodno neutralnom zamjenicom ‘oni’.

– Ludo je što ću iz ove sudnice biti odveden u zatvor, ali neću odustati od svojih uvjerenja, poručio je učitelj nakon što je sudac donio presudu.

‘Transrodnost je protiv mog kršćanskog uvjerenja’

Cijela priča počinje u svibnju prošle godine kada su roditelji od škole tražili da se učenika više ne oslovljava s ‘on’, nego ‘oni’, s čime se složila i škola inače u vlasništvu irske protestantske crkve. Učitelj je to odbio raditi, ali je odbio biti suspendiran.

– Ja sam učitelj i ne želim ići u zatvor. Danas želim biti u svojoj učionici, tamo sam bio jutros kad sam uhićen. Volim svoju školu, ali danas sam ovdje jer sam rekao da dječaka neću zvati djevojčicom. Transrodnost je protiv mog kršćanskog uvjerenja, rekao je Burke na sudu, a prenosi Daily Mail.

 

Smatra kako su učitelji prisiljeni koristiti neutralne zamjenice

Dodao je i kako voli sve svoje učenike kojima predaje njemački, povijest i politiku, ali i vodi debatnu grupu, no da preko nekih stvari jednostavno ne može prijeći.

– Moja vjerska uvjerenja nisu loše ponašanje niti grubo, nedolično ponašanje. Nikada ih neću zanijekati i niti izdati i nikada se neću prikloniti naredbi koja bi od mene to zahtijevala. Za mene to jednostavno nije moguće, objasnio je Bruke.

Smatra i kako su učitelji prisiljeni koristiti zamjenicu ‘oni’ umjesto ‘on’ ili ‘ona’ i da je on jedan od rijetkih koji ne želi pokleknuti pod takvom naredbom koju smatra ‘pogrešnom’.

Sudac je rekao da ne odlučuje o osnovanosti argumenata gospodina Burkea u vezi s njegovim vjerskim uvjerenjem ili njegovom suspenzijom, već samo o pitanju je li došlo do namjernog kršenja sudske mjere koja uključuje zabranu predavanja u školi i približavanja istoj.

lisice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap