Pretraga

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić pokušava Plenkoviću nacrtati zašto Barišić ne može biti ministar

A- A+

Ivan Đikić, ugledni hrvatski znanstvenik svjetskog glasa, premjeru Andreju Plenkoviću uputio je pismo povodom plagijata ministra Pave Barišića. Bez obzira na Barišićeve tvrdnje da se radi o političkom podmetanju, Šikić kaže da je ‘kopiranje članka drugog znanstvenika bez citiranja izvora plagijat’, te daje primjere što se u inozemstvu događa sa službenicima kojima je plagijat dokazan. Naglasio je i kako ‘Barišić svojim dosadašnjim radom i nedavnim javnim istupima, nije pokazao da može odgovorno i stručno obavljati vodeću ulogu u obrazovnom sustavu u Hrvatskoj.’

Screenshot: YouTube

Prošlih se mjeseci o uglednom hrvatskom znanstveniku Ivanu Đikiću pisalo u kontekstu njegova revolucionarnog znanstvenog otkrića. Ovoga puta tema je nešto drugačija – premjeru Plenkoviću uputio je pismo Plenkoviću kojim apelira da razriješi nastalu situaciju u vezi ministra Barišića, jer je kako kaže, dokazao da svoju ulogu ne može odgovorno i stručno obavljati. Njegovo pismo prenosimo vam u cijelosti.

Izdvojeni članak

Bivši rektor Bjeliš demantira izjave rektora Borasa: UniZG nije bilo nadležno za slučaj Barišić

– Poštovani gospodine Plenkoviću, kao znanstvenik koji iskreno voli Hrvatsku i angažiran je dugi niz godina na obrazovanju mladih i znanstvenom radu na Sveučilištu u Splitu, te koji cijeni iskrenu, otvorenu i argumentiranu raspravu, želio bih se osvrnuti na javne sukobe i izjave povezane s djelovanjem prof. dr. Pave Barišića, ministra znanosti i obrazovanja. Nulta tolerancija na plagiranje, na kršenje etičkih normi i na pritisak na članove etičkih odbora trebala biti opće prihvaćeni standard za bilo kojeg političara u Republici Hrvatskoj. Ono što je napravio ministar Barišić u svom radu iz 2008 godine jest po definiciji plagijat. Kopiranje članka drugog znanstvenika bez citiranja izvora jest plagijat, bez obzira je li prikazani tekst u fusnoti ili u glavnom tekstu rada. Posebno je neprimjerena javna izjava ministra Barišića citiram: ”Premijer Plenković se jako čudi uopće tome da se javnost toliko zabavlja oko dijela jedne fusnote iz jednog mog članka”.

Relativizirati javno plagijat mogu samo osobe koje ne razumiju etiku i odgovornost u znanstvenom sustavu, a ako takve izjave dolaze od ministra znanosti onda je to uistinu zabrinjavajuće. Osobno ste vrlo uspješno predstavljali Hrvatsku u EU niz godina i upoznati ste sa normama zemalja EU u obrazovnom sustavu: Nulta tolerancija na bilo koje oblike plagiranja. Također vjerujem da ste upoznati s razlozima ostavke ministrice znanosti i obrazovanja Annete Schawann, kao i ministra obrane von Karl-Theodor zu Guttenberga u Vladi kancelarke Angele Merkel. Annetta Schawann bila je dugi niz godina uspješna ministrica znanosti, no zbog sumnje o kršenju određenih etičkih normi u njezinom znanstvenom opusu, a koje su napravljene prije više od 20 godina, sama je podnijela ostavku.

Izdvojeni članak

Na internetu je i dalje dostupna plagirana verzija Barišićeva teksta

Ministar/ica opterećen/a etičkim greškama u svom znanstvenom opusu ne može odgovorno voditi obrazovni sustav i biti čimbenik kvalitete i moralne odgovornosti u tom resoru. Nažalost, ministar znanosti i obrazovanja prof. Barišić svojim dosadašnjim radom i nedavnim javnim istupima, nije pokazao da može odgovorno i stručno obavljati vodeću ulogu u obrazovnom sustavu u Hrvatskoj. Vi i Vaša koalicijska Vlada obvezali ste se u Hrvatskom Saboru na održavanje visokih kriterija političke odgovornosti.

Takve visoke standarde u javnom djelovanju Hrvatska treba danas više nego ikada. Broj mladih, obrazovanih i stručnih ljudi koji napuštaju Hrvatsku raste iz godine u godinu, jer mladima nedostaje povjerenje u društvo temeljeno na osobnoj odgovornosti, moralnosti, znanju i gospodarskom napretku. Stoga apeliram da razmotrite nastalu situaciju i što prije riješite ovaj slučaj jer će nastavak javnog djelovanja ministra Barišića nakon pravorijeka Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju o plagiranju uzrokovati samo dodatne sukobe i politiziranja (čega smo i svjedoci u posljednjim javnim istupima).

Obveza Vlade Republike Hrvatske jest da što prije počne uspješno rješavati nagomilane probleme posebice u obrazovnom i znanstvenom sustavu koji predstavljaju temelje svakog društva.

Srdačan pozdrav, Ivan Điki, piše znanstvenik.

Copy link
Powered by Social Snap