Pretraga

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić pokušava Plenkoviću nacrtati zašto Barišić ne može biti ministar

A- A+

Ivan Đikić, ugledni hrvatski znanstvenik svjetskog glasa, premjeru Andreju Plenkoviću uputio je pismo povodom plagijata ministra Pave Barišića. Bez obzira na Barišićeve tvrdnje da se radi o političkom podmetanju, Šikić kaže da je ‘kopiranje članka drugog znanstvenika bez citiranja izvora plagijat’, te daje primjere što se u inozemstvu događa sa službenicima kojima je plagijat dokazan. Naglasio je i kako ‘Barišić svojim dosadašnjim radom i nedavnim javnim istupima, nije pokazao da može odgovorno i stručno obavljati vodeću ulogu u obrazovnom sustavu u Hrvatskoj.’

Screenshot: YouTube

Prošlih se mjeseci o uglednom hrvatskom znanstveniku Ivanu Đikiću pisalo u kontekstu njegova revolucionarnog znanstvenog otkrića. Ovoga puta tema je nešto drugačija – premjeru Plenkoviću uputio je pismo Plenkoviću kojim apelira da razriješi nastalu situaciju u vezi ministra Barišića, jer je kako kaže, dokazao da svoju ulogu ne može odgovorno i stručno obavljati. Njegovo pismo prenosimo vam u cijelosti.

Izdvojeni članak

Bivši rektor Bjeliš demantira izjave rektora Borasa: UniZG nije bilo nadležno za slučaj Barišić

– Poštovani gospodine Plenkoviću, kao znanstvenik koji iskreno voli Hrvatsku i angažiran je dugi niz godina na obrazovanju mladih i znanstvenom radu na Sveučilištu u Splitu, te koji cijeni iskrenu, otvorenu i argumentiranu raspravu, želio bih se osvrnuti na javne sukobe i izjave povezane s djelovanjem prof. dr. Pave Barišića, ministra znanosti i obrazovanja. Nulta tolerancija na plagiranje, na kršenje etičkih normi i na pritisak na članove etičkih odbora trebala biti opće prihvaćeni standard za bilo kojeg političara u Republici Hrvatskoj. Ono što je napravio ministar Barišić u svom radu iz 2008 godine jest po definiciji plagijat. Kopiranje članka drugog znanstvenika bez citiranja izvora jest plagijat, bez obzira je li prikazani tekst u fusnoti ili u glavnom tekstu rada. Posebno je neprimjerena javna izjava ministra Barišića citiram: ”Premijer Plenković se jako čudi uopće tome da se javnost toliko zabavlja oko dijela jedne fusnote iz jednog mog članka”.

Relativizirati javno plagijat mogu samo osobe koje ne razumiju etiku i odgovornost u znanstvenom sustavu, a ako takve izjave dolaze od ministra znanosti onda je to uistinu zabrinjavajuće. Osobno ste vrlo uspješno predstavljali Hrvatsku u EU niz godina i upoznati ste sa normama zemalja EU u obrazovnom sustavu: Nulta tolerancija na bilo koje oblike plagiranja. Također vjerujem da ste upoznati s razlozima ostavke ministrice znanosti i obrazovanja Annete Schawann, kao i ministra obrane von Karl-Theodor zu Guttenberga u Vladi kancelarke Angele Merkel. Annetta Schawann bila je dugi niz godina uspješna ministrica znanosti, no zbog sumnje o kršenju određenih etičkih normi u njezinom znanstvenom opusu, a koje su napravljene prije više od 20 godina, sama je podnijela ostavku.

Izdvojeni članak

Na internetu je i dalje dostupna plagirana verzija Barišićeva teksta

Ministar/ica opterećen/a etičkim greškama u svom znanstvenom opusu ne može odgovorno voditi obrazovni sustav i biti čimbenik kvalitete i moralne odgovornosti u tom resoru. Nažalost, ministar znanosti i obrazovanja prof. Barišić svojim dosadašnjim radom i nedavnim javnim istupima, nije pokazao da može odgovorno i stručno obavljati vodeću ulogu u obrazovnom sustavu u Hrvatskoj. Vi i Vaša koalicijska Vlada obvezali ste se u Hrvatskom Saboru na održavanje visokih kriterija političke odgovornosti.

Takve visoke standarde u javnom djelovanju Hrvatska treba danas više nego ikada. Broj mladih, obrazovanih i stručnih ljudi koji napuštaju Hrvatsku raste iz godine u godinu, jer mladima nedostaje povjerenje u društvo temeljeno na osobnoj odgovornosti, moralnosti, znanju i gospodarskom napretku. Stoga apeliram da razmotrite nastalu situaciju i što prije riješite ovaj slučaj jer će nastavak javnog djelovanja ministra Barišića nakon pravorijeka Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju o plagiranju uzrokovati samo dodatne sukobe i politiziranja (čega smo i svjedoci u posljednjim javnim istupima).

Obveza Vlade Republike Hrvatske jest da što prije počne uspješno rješavati nagomilane probleme posebice u obrazovnom i znanstvenom sustavu koji predstavljaju temelje svakog društva.

Srdačan pozdrav, Ivan Điki, piše znanstvenik.

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić pokušava Plenkoviću nacrtati zašto Barišić ne može biti ministar
Share via
Copy link
Powered by Social Snap