Pretraga

Ukinuti dodatni bodovi za upis u srednje: ‘Ovo nikako nije u redu’

A- A+

Na temelju preporuke Ustavnog suda Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ukinulo je dodatne bodove za posebna postignuća poput završene glazbene ili plesne škole, drugog stranog ili klasičnog jezika te učenicima kategoriziranim sportašima. Svi ti školarci prvi put nakon 14 godina ostaju bez dodatnih bodova za upis, a malo je reći da je njih i roditelje ta odluka veoma razočarala.

www.srednja.hr

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ukinulo je dodatne bodove za upis u srednje škole koji su se dodjeljivali kategoriziranim sportašima, kao i onima koji su završili glazbene i plesne škole ili učili drugi strani jezik. Također, učenici sa zdravstvenim poteškoćama koji su dosad ostvarivali dva dodatna boda, po novoj politici na upisu će dobivati jedan bod. Suprotno tome, dodatna težina daje se vrednovanju rezultata postignutih na natjecanjima iz znanja.

Izdvojeni članak

Čitava vojska učenika ostat će bez dodatnih bodova za upis u srednje škole

Dodatni bodovi za posebna postignuća postaju prošlost

Osim odluke o ukidanju dodatnih bodova, MZOS je donio i odluku o ukidanju bodovnih pragova, s obzirom na to da e-upisi sve učenike rangiraju na jedinstven način – prema njihovim bodovima, interesima i sposobnostima, čime se isključuje svaka mogućnost manipulacije, nalazi se u odluci MZOS-a.

– Ključ za upis svim učenicima ove godine bit će prosjek zaključnih ocjena na dvije decimale od četvrtog do osmog razreda osnovne škole odnosno zaključne ocjene iz posljednja dva razreda iz šest nastavnih predmeta. Jedan od predmeta pritom će samostalno određivati škole – istaknuo je ministar te dodao kako će se pri tome uzeti u obzir otežavajući socijalni i ekonomski uvjeti koji su mogli utjecati na uspjeh učenika.

Prošle godine 70 posto osmaša dobilo dodatne bodove

Ove će godine izravan upis ostvariti učenici koji su u petom, šestom, sedmom i osmom razredu kao pojedinci na natjecanjima iz znanja ostvarili neko od prvih tri mjesta. Lani je takvih bilo 43 učenika, a očekuje se da će ih oe godine biti 171.

Izdvojeni članak

MZOS novim sustavom bodovanja za upise u srednju dokida ‘očiglednu nepravdu’

Prema podacima Ministarstva, 46 854 osmaša, odnosno njih 70 posto prošle je godine pri upisu dobilo dodatne bodove na temelju posebnih postignuća, poput završene glazbene ili plesne škole, kategorizacije sportaša ili učenja drugog stranog jezika. Najviše njih dobilo ih je na temelju posljednje stavke, njih 40 posto.

Jovanović: Svi u školstvu moraju imati jednake šanse

U obrazloženju odluke Jovanović je obasnio kako je cilj uspostaviti sustav školstva koji će svim učenicima pružiti jednake šanse za završetak školovanja u skladu s njihovim mogućnostima i sposobnostima. Pohađanje glazbene ili plesne škole, kao i učenje stranog ili klasičnog jezika nije svima jednako dostupno, navodi MZOS.

Učenici ogorčeni zbog ukidanja dodatnih bodova

Učenici koji su dosad spadali u kategorije za koje dobivaju dodatne bodove nemalo su razočarani odlukom Ministarstva. Odluku smatraju nepravednom i ljuti su što se njihov dodatni trud ničim ne nagrađuje.

Izdvojeni članak

MZOS ne želi ukinuti bodovni prag privatnim srednjim školama

– Kako god da se okrene nije u redu da je Jovanović to napravio. Prvo je uveo odluku da se moraju kupovati kompletne nove knjige za iduću školsku godinu, koje su jako skupe. Zatim sada ovo…Već osam godina se bavim sportom i uspijevam ostvarivati odlične rezultate. Izostajem iz škole, propuštam nastavu, a ipak imam bolje ocjene od većine učenika. Ne samo ja nego mnogo mojih kolega, koji sada nismo u stanju dobiti bodove za upis kao nekakvu nagradu. Ti bi bodovi nekima puno značili, puno njih je na te bodove računalo.

‘Trud se ne isplati’

Ne radi se samo o nama sportašima, mnogi učenici idu na njemački ili informatike punih četiri godine, također računajući da će se taj njihov odlazak na nulti sat jednog dana isplatiti, a na kraju ipak ništa od toga, rekla je Ana Đarmati, trostruka državna prvakinja u taekwondo-u, koja se i na inozemnim natjecanjima uglavnom nije skidala s postolja.

Izdvojeni članak

Strukovne škole: Uvode se nova zanimanja i dodatno bodovanje

Učenici koji godinama pohađaju dvije škole također su revoltirani odlukom MZOS-a, kojom su stavljeni u istu poziciju kao i učenici koji idu samo u osnovnu školu. Jedna od njih je i Ana, učenica Glazbene škole Karlovac.

‘Nije fer što su nam oduzeli dodatne bodove

– Uopće nije jednostavno ići u jednu školu ujutro, a u drugu poslijepodne. Što duže pohađate glazbenu školu, to više predmeta u njoj imate. Mi koji idemo i u nju imamo mnogo manje vremena,i za sebe i za obaveze u osnovnim školama. Nije fer da su nam oduzeli bodove kojima smo se na neki način isticali među ostalima, rekla je Ana.

Onima sa zdravstvenim poteškoćama umjesto dva, jedan bod

Osim što su ukinuti dodatni bodovi za spomenute aktivnosti, donesena je i odluka da učenici sa zdravstvenim poteškoćama odsad dobivaju jedan bod, dok su ih sve do ove godine dobivali po dva.

Ove godine šest programa na biranje

Ukinut je i dosadašnji izbor od deset programa, več će ih pri upisu učenici moći birati samo šest.

Ukinuti dodatni bodovi za upis u srednje: ‘Ovo nikako nije u redu’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap