Pretraga

Ukrasi za Noć vještica na novi način: Rezbarenje bundeva može biti prava umjetnost

A- A+

Kraj je listopada, što znači da se bliži Noć vještica, noć uoči blagdana Svih svetih. Noć je to koju obilježavaju strašne maske, pohod za slatkišima, jezivi ukrasi i ono nezaobilazno – izrezbarene bundeve. Da te bundeve ne moraju izgledati uvijek isto, već mogu biti prava umjetnička djela, pokazuje tim Maniac Pumpkin Carvers iz New Yorka čije su bundeve svake jeseni u centru pažnje.


Marc Evan i Chris Soria, osnivači Maniac Pumpkin Carversa, su još u srednjoj školi počeli razvijati svoj umjetnički talent, pogotovo u vrijeme Noći vještica kada su dekorirali svoju školu. Za vrijeme studija su ponovno otkrili svoju ljubav prema najjezovitijoj noći u godini i to upravo kroz rezbarenje bundeva.

Izdvojeni članak

Video: Budite originalni za Noć vještica

Bili vi ljubitelj Noći vještica ili ne, bundevama kakve rade Maniac Pumpkin Carvers morate priznati da su prerasle obične ukrase i da su zbilja živa umjetnička djela. I to doslovno, s obzirom na broj umjetničkih djela koja su reproducirali pa se umjesto na, recimo, slikarskom platnu, sada Klimtov ‘Poljubac’ nalazi izrezbaren u bundevi.

Od podruma do partnerstva s Yankeesima

Rad su započeli u podrumu, a danas iza imena Maniac Pumpkin Carvers stoji cijeli tim kreativaca koji je svoje bundeve izlagao u popularnoj MoMA-i, newyorškom muzeju za modernu umjetnost, na Yankee stadionu, pojavili su se u emisijama kao Good Morning America, The Kitchen i CNN.

Njihove bundeve su prepoznale i brojne kompanije koje su ih iskoristile za reklamu prigodnu u ovo jesensko vrijeme, pa se u podužem broju njihovih klijenata mogu pronaći neka zbilja zvučna imena poput Disneylanda, BMW-a, New York Yankeesa i Oprah.

 

View this post on Instagram

 

Why can’t it be Halloween already?! ? Carving by @chrissoria for @disneyland

A post shared by Maniac Pumpkin Carvers ??? (@maniacpumpkins) on

Rezbarenje bundeva na ovakav način je uvijek utrka s vremenom. S obzirom da bundeve uzimaju svježe s okolnih farmi, svaka bundeva mora biti gotova unutar 24 sata. Svaka od rezbarija je unikatna, a uz pravilno rukovanje, bundeve mogu stajati izložene dva tjedna ili čak i duže.

Evan i Soria ostatak godine aktivno djeluju u New Yorku kao umjetnici i muralisti čiji se radovi mogu vidjeti diljem grada, a čak i ako niste diplomirani dizajneri koji oslikavaju New York, možda vam ove bundeve daju malo inspiracije za ovogodišnje uređenje povodom Noći vještica.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap