Pretraga

Ulaskom u EU jeftinija online kupnja, ali skuplje cigarete

A- A+

Hrvatska je od danas punopravna članica Europske unije, zbog čega će se dosta stvari u našoj zemlji promijeniti. Čekaju nas izmjene po pitanju cijene namirnica, režija, roaminga, online kupovine i još niza drugih stvari koje će utjecati na starije, ali i na srednjoškolce te studente.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, stanovnici će se suočiti s nizom izmjena. Na dosadašnji način života utjecat će mnoge nadolazeće promjene među kojima su i one vezane uz zapošljavanje, putovanja, kupovinu, telefoniranje ili liječenje. Dok će cijene nekih proizvoda i usluga rasti, druge će padati, a u nastavku pogledajte što će sve utjecati također na studente i srednjoškolce.

Izdvojeni članak

Od srpnja niže cijene roaminga za 80 posto

Cigarete i duhan

Iako su cijene cigareta u posljednje vrijeme lagano rasle, već danas očekuje se njihovo naglo poskupljenje. Rast cijena za duhanske proizvode odvijat će se u tri vala. Kutija će tako od 1. srpnja koštati za dvije do tri kune više, zatim će za kunu poskupjeti 1. sječnja sljedeće godne, a zadnji rast će se dogoditi na kraju 2017. godine, piše Večernji list.

Roaming

Obavljanjem poziva za vrijeme boravka u nekoj od članica EU više nećete dobivati astronomske cifre na svojim računima, jer će cijena roaminga pasti za čak 80 posto. Zbog toga će i turisti u našoj zemlji trošiti manje novca na poruke i pozive, a Europska komisija planira za godinu dana potpuno ukinuti roaming.

Izdvojeni članak

Zemlje Europske unije već sad traže hrvatske radnike

Online kupovina

Ulaskom u EU carine se ukidaju, zbog čega će znatno pojeftiniti online kupovina. Do sada se znalo dogoditi da u web-shopu vidite jednu cijenu, a zbog kompliciranog postupka carinjenja troškovi bi vas izlazili mnogo više. Međutim, od današnjeg dana ćete iz članica EU moći naručivati odjeću, tehnološke naprave i sve druge proizvode po cijeni koja je navedena na webu. Što se tiče uvoza iz SAD-a ili Kine, on će i dalje biti jednako skup.

Zapošljavanje

Za desetak zemalja članica više neće biti potrebne radne vize, tako da ćete slobodno moći raditi u nekim europskim zemljama, isto kao što će se stranci moći zaposliti u Hrvatskoj. Budući da su skandinavske zemlje po pitanju zaposlenja najpoželjnije i najpristupačnije, mnogi će se uputiti u Finsku, Švedsku ili Dansku. Njemačka će, pak, zapošljavati samo stručnjake iz deficitarnih zanimanja, intelektualce te medicinsko osoblje.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci veliki fanovi Europske unije

Režije i hrana

Trenutno su režije u Zagrebu skuplje nego u drugim europskim metropolama koje broje nekoliko milijuna stanovnika. Ulaskom u EU stanje se neće popraviti jer su se troškovi energetike kroz posljednje dvije godine usklađivali s Unijom. Manji gradovi su u još goroj situaciji jer su se na postojeće cijene nadogradile trošarine EU bez smanjenja troškova poslovanja.

Budući da se ukidaju carine na prehrambene proizvode poput mlijeka ili mesa, te bi namirnice trebale kratkoročno pojeftiniti. Trenutno su slatkiši, ulja i ribe u Hrvatskoj skuplje od prosjeka EU27, dok su bezalkoholna pića, kruh, meso i mlijeko jeftiniji.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap