Pretraga

Ulične knjižnice pojavljuju se diljem svijeta, pa i kod nas

A- A+

Hvalevrijedan projekt knjižnica na otvorenom pokrenuo je američki New York, a sada se pokret širi diljem svijeta. Jedna takva nalazi se u Zagrebu i Karlovcu, ali i u prosvjedima razorenom Istanbulu.

O maloj biblioteci na otvorenom, koji su u Karlovcu izradili učenici Šumarske i drvodjeljske škole, pisali smo nedavno, a čini se da je taj ideja zaživjela u još nekim gradovima. Jedna se tako pojavila u našem glavnom gradu, a osim u Zagrebu, jedna je nikla i u nemirnom Istanbulu.

Izdvojeni članak

U Karlovcu otvorena prva ulična biblioteka koju su izradili učenici od 200 godina starih platana

Jedna u zagrebačkom naselju Prečko, a jedna u Karlovcu

U zagrebačkom kvartu Prečko napravljena je malena knjižnica pod imenom Slobodna knjižnica Franz, koju su izradili knjižničar Marko Štrok i njegov djed, piše Booksa. Ona tamo stoji već dva tjedna između dvije zgrade, a funkcionira na principu ‘Uzmi knjigu, pokloni knjigu’.

Trenutno radim u jednoj osnovnoj školi u Zagrebu pa me zanima svaki oblik poticanja čitanja, razmjene iskustava i dijeljenje stvari kao što su knjige i informacije koje nose. Također, na neki je način ovo eksperiment u zauzimanju javnog prostora i u suočavanju ljudi s takvom intervencijom, gerilskom u svojoj naravi baš iz uvjerenja da je davno bilo vrijeme za ovakve stvari, ali ni sad nije kasno. Prolaznici su pohvalili zamisao i realizaciju, ali skeptični su prema tome koliko to može izdržati u društvu poput ovoga u Hrvatskoj. No, i neki bi ružniji ishod bio rezultat eksperimenta (iako ga ne preferiramo), rekao je knjižničar.

U Istanbulu knjižnica kao jedan od temelja otpora

Osim kod nas, jedna ulična knjižnica pojavila se u Istanbulu, i to u parku oko kojeg se već danima vode ratovi između turske vlade i građana. Na Taksim Geziju aktivisti su napravili improviziranu knjižnicu, te izjavili kako su ‘knjige jedan od temelja otpora’. Knjižnici je pomogla donacija čak 15 izdavačkih kuća, piše Hurriyet Daily News.

Copy link
Powered by Social Snap