Pretraga

Umjesto zatvora društveno koristan rad za maloljetnike

A- A+

Umjesto zatvora, suđenja i novčanih kazni maloljetni prijestupnici zakona radit će društveno koristan rad, ići na savjetovanje ili trenirati socijalne vještine. Prijedlog je ovo Udruge sudaca za mladež, koja je već provela pilot-projekt pod nazivom ‘Stop program’ u zagrebačkoj općini Trnje, unutar kojeg su maloljetni prijestupnici radili tri mjeseca u humanitarnim organizacijama, a sada je projekt predstavljen i javnosti.

Izdvojeni članak

Pismo maturanta Mioca profesorici: “Nemojte vrijeđati mlade – to je protuzakonito”

Nakon što je u zagrebačkoj općini Trnje proveden pilot-projekt ‘Stop program’, koji je imao cilj uvidjeti učinke alternativnog kažnjavanja maloljetnih prijestupnika, program je predstavljen i javnosti. Umjesto zatvorskih i novčanih kazni u Udruzi sudaca za mladež unutar ovog projekta za desetoro djece prijestupnika, predložili su savjetovanje, trening socijalnih vještina i tromjesečni humanitarni rad, piše večernji.hr.

Općina Trnje izabrana je kao najprometnija, a tijekom akcije uhićeni su maloljetnici koji su iznad 23 sata bili na ulici bez pratnje odrasle osobe.

– Akcija nije bila represivnog karaktera, već upozorenje maloljetnicima koje smo zaustavili te pozvali njihove roditelje. Oni su dobili brojeve djelatnika iz Centra za socijalnu skrb, a 85 posto njih s odobravanjem je prihvatilo savjetovanje, rekao je načelnik PP Trnje Drago Barišić.

Nakon što prijestupnici prođu predviđeni program, idu na procjenu kod stručne osobe, koja ako utvrdi da je program uspješno obavljen, šalje sudu izvještaj, pa se kazneni postupak ne pokreće.

Inače, radi se i na izmjeni prekršajnog zakona, kako bi maloljetna osoba izbjegla sudski postupak te odmah dobila mogućnost jedne od navedenih alternativa.

Umjesto zatvora društveno koristan rad za maloljetnike
Share via
Copy link
Powered by Social Snap