Pretraga

Umro je čovjek zaslužan za izum cut, copy i paste opcije

A- A+

Bez opcija cut, copy i paste mnogima bi, počevši od studenata i školaraca pa sve do, primjerice, uredskih djelatnika, svakodnevno obavljanje relativno jednostavnih zadataka i radnji bilo znatno teže. No, malo tko zna kako je za izum te opcije zaslužan Larry Tesler. Ovaj informatičar preminuo je u dobi od 74. godine.

Larry Tesler; screenshot: YouTube, Computer History Museum

Zamislite situaciju u kojoj ste pročitali neki zanimljiv članak i želite prijateljima poslati poveznicu na njega, pa svaki znak iz poveznice morate zasebno prepisivati u poruku. Takve ‘muke’ izbjegli smo zahvaljujući informatičaru Larryju Tesleru koji je osmislio opciju cut, copy i paste. Tesler je umro ovih dana u 74. godini života, prenosi BBC.

Izdvojeni članak

Izdvojili smo niz sjajnih stvari koje možete raditi na micro:bit računalima, koja ulaze u hrvatske škole

Rođen je 1945. u New Yorku, a diplomirao je na Sveučilištu Stanford. Karijeru u Silicijskoj dolini započeo je 60-ih godina prošlog stoljeća, u doba kada su računala bila nedostupna većini ljudi. Tijekom života radio je u poznatim svjetskim kompanijama – Xerox PARC-u, Appleu, Amazonu, i Yahoou.

– Izumitelj cut, copy i paste, find i replace opcija i drugih, bivši je Xeroxov informatičar Larry Tesler. Vaš radni dan jednostavniji je zahvaljujući zahvaljujući njegovim revolucionarnim idejama, poruka je uz koju se Xerox oprostio od svog bivšeg djelatnika.

Njegov najpoznatiji izum, opcija cut, copy i paste, temelji se na staroj metodi uređivanja teksta u kojoj bi se dio riječi fizički izrezao i zalijepio na neko drugo mjesto. Naredbe cut, copy i paste prvi su puta inkorporirane u Appleov softver na računalu Lisa 1983. godine.

Čitavu karijeru Tesler je radio na tome da računalni sustavi postanu pristupačniji običnim korisnicima.

– Postoji taj vrlo snažan element uzbuđenja kada možete naučeno podijeliti sa sljedećom generacijom, kazao je svojedobno Tesler, prenosi BBC.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap