Pretraga

Umro prvi čovjek koji je kročio na Mjesec

A- A+

Neil Armstrong, američki astronaut i prvi čovjek koji je kročio na Mjesec, preminuo je jučer u dobi od 82 godine. Smrt je nastupila nakon komplikacija poslije srčane operacije. Legendarni astronaut ušao je u povijest rečenicom – Ovo je mali korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo.

 Nakon odlaska na Mjesec, aeronautičar pa profesor

Početkom mjeseca Armstrongu je ugrađena srčana premosnica i to dva dana nakon što je 5. kolovoza napunio 82 godine. Nakon komplikacija koje su izbile poslije operacije, prvi čovjek na Mjesecu je preminuo.

Armstrong je najvažniji korak u svojoj karijeri, ali i šire napravio 20. srpnja 1969. i tako zauvijek ušao u ljudsku povijest. Taj dan proveo je skoro tri sata hodajući po Mjesecu s kolegom astronautom Edwinom Buzzom Aldrinom. To je bio i njegov posljednji let u svemir.

Poslije povijesnog trenutka posvetio se aeronautici u svom uredu u NASA-i. Kad mu je to dosadilo, postao je profesor strojarstva na Sveučilištu u Cincinnatiju, gdje je i živio sa suprugom Carol.

Krater na Mjesecu nosi ime Neil Armstrong

– Neil je bio jedan od najvećih američkih junaka, ne samo ovoga vremena, nego svih vremena, poručio je američki predsjednik Barack Obama povodom smrti astronauta.

U svom priopćenju Obama je također dodao kako Armstrongov istraživački duh danas živi u svima onima koji su život posvetili istraživanju nepoznatoga.

Po slavnom astronautu nazvan je i jedan krater na Mjesecu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap