Pretraga

Unatoč poskupljenjima i krizi: Učenici ovih gradova i općina dobivaju besplatni obrok u školama

A- A+

Dok traju poskupljenja školskih obroka zbog većih cijena energenata i namirnica, neki gradovi i općine odlučili su po prvi put sufinancirati obroke u stopostotnom iznosu. Besplatne obroke tako imaju učenici svih škola Osječko-baranjske županije, Čakovca, uskoro i Varaždina, dok će općina Kraljevec na Sutli izdvojiti dodatnih 60 tisuća kuna kako bi osigurala besplatnu prehranu.

Foto: Pixabay

Velik dio gradova i općina zbog krize je ove godine bilo primorano povisiti cijene obroka u osnovnim školama. Ipak, nekoliko je njih u svom proračunu pronašlo dodatna sredstva kojima će svim učenicima omogućiti obrok koji roditelji više neće trebati plaćati.

Besplatni i zdravi obrok

Po prvi put svi učenici Osnovne škole Pavla Štoosa u Kraljevcu na Sutli, njih 108, imat će besplatan obrok. Iako su i do sada sufinancirali dio obroka, sada planiraju dodati 60.000 kuna više, čime će biti pokriveni svi troškovi.

– Kada to sve preslikamo na nekakav komunalni dio, to je zapravo “flekica” na asfaltu. Naspram nekakvih radova, to je zaista mali iznos koji treba utrošiti u mlade, rekla je općinska načelnica Blanka Stipčić Berić za zagorje.com.

Praksu besplatnog obroka za osnovnoškolce ove godine, kao što smo i ranije pisali, nastavlja Osijek u suradnji s Osječkom-baranjskom županijom. Za gotovo 20.000 učenika s područja te županije, u sklopu projekta “Školski obrok za sve”, osigurava se besplatni obrok. Općine i gradovi financiraju 5 do 50 posto subvencije, dok ostalo pokriva Osječko-baranjska županija. Godišnje ih to košta oko 14 milijuna kuna.

Također, projektom nastoje bolje opremiti školske kuhinje, a namirnice nabavljaju od lokalnih gospodarstava. Neki od proizvoda koji se koriste su domaći sirevi, voćni jogurti iz sirana, kao i domaći mesni proizvodi.

Roditelji do sada plaćali 1,7 milijuna kuna

Grad Čakovec za 2.500 učenika osigurava besplatnu prehranu, što ih košta 2,1 milijuna kuna. Projekt je to financiran iz gradskog proračuna te Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za potrebite.

Izdvojeni članak

Unatoč poskupljenjima i krizi: Učenici ovih gradova i općina dobivaju besplatni obrok u školama

U procesu uvođenja besplatnog obroka je i Varaždin. Varaždin za prehranu u osnovnim školama dobiva oko 800.000 kuna iz Europskog socijalnog fonda, sam Grad osigurava milijun kuna, dok ostalih 1,7 milijuna kuna pokrivaju roditelji.

Njihov gradski vijećnik Ivan Čehok predstavit će na sjednici Gradskog vijeća ideju gdje će tražiti od Grada dodatnih 2,8 milijuna kuna kako roditelji više ne bi trebali plaćati obrok svojoj djeci.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap