Pretraga

Unosan posao ‘bookera’ zbog vrlo loše sezone razočarao studente koji su zbog zarade doputovali u Zadar

A- A+

Posao ‘bookera’ može biti vrlo unosan posao. Ohrabren prošlogodišnjim uspjehom naš se sugovornik zaputio u Zadar već na samom početku ljeta. Zbog jako loše sezone i stalnih kiša u sedmom mjesecu ove će godine tek s osmim mjesecom pokriti troškove pa tek onda možda nešto i zaraditi.

www.iheartzadar.com/

Ljetni poslovi mogu efikasno popuniti vaš novčanik ili račun u banci. Iako su najtraženiji poslovi konobara postoje i druge mogućnosti za one koji se ne osjećaju najsigurniji s tacnom u ruci. Jedan od njih je i popularno nazvan posao ‘bookera’ koji u Zadru već drugo ljeto za redom obavlja naš sugovornik koji je želio ostati anoniman.

Izdvojeni članak

Adrenalinski vodič jedan je od najopasnijih, ali iznimno zanimljiv sezonski posao

S mađarskim turistima sporazumijeva se rukama i nogama

– Ja prodajem izlete, dijelim informacije, punim apartmane, iznajmljujem brodove, bicikle, aute. Sve što turisti žele raditi tu u Zadru i okolici ja im mogu omogućiti. Za dobro obavljanje ovog posla bitno je imati što više informacija i ostvariti kvalitetan dogovor s vlasnicima usluga, izjavio je student ekonomije.

Za svaki prodani izlet, iznajmljeni apartman, bicikl ili auto dobiva proviziju. Zarada mu isključivo ovisi o tome koliko će turista nagovoriti na neku aktivnost, a u tome mu pomaže odlično poznavanje engleskog I njemačkog jezika.

– Najveći problem su mađarski turisti jer oni uopće ne pričaju engleski, a kamo li neki drugi jezik pa se s njima sporazumijevam uglavnom rukama i nogama, Talijani su nešto bolji ali često ih moram proslijediti kolegama koji se s njima bolje sporazumijevaju, ispričao nam je zadarski ‘booker’.

Prema njegovim riječima, prilično se dobro može zaraditi, ali ništa nije zagarantirano. Sve ovisi o tome koliko se dobro snalazite s ljudima, ali i kakva je sezona. Za razliku od prošle sezone nakon koje je bio prilično zadovoljan, ova je godina jako loša.

Izdvojeni članak

Dobar ljetni posao: Turistička animacija otvara mnoga vrata, ali pruža i dobru zaradu te zabavu

Zbog loše sezone jedva se pokriju troškovi

S obzirom na to da je iz Zagreba pa mora iznajmljivati stan i plaćati režije jedva pokriva troškove, a nada se da će ostvariti barem nekakvu zaradi do kraja osmog mjeseca.

Da bi gost nešto kupio mora ga se zaustaviti i u što kraćem vremenu nagovoriti na nešto što ni sam nije znao da želi kupiti. Pri tome je najbitniji prvi dojam, ali i iskustvo i strpljenje. Često ignoriranje prolaznika i brojna odbijanja vrlo brzo obeshrabre čovjeka.

– Ljudi često vrlo brzo odustanu jer očekuju brzu zaradu, a još nisu naučili sve potrebne informacije te kako brzo i kvalitetno prepričati ljudima sve što nudite. To je jako važno jer nitko ne voli da ga se previše gnjavi dok je na godišnjem odmoru, objasnio nam je budući ekonomista.

Za kraj nam je istaknuo kako je ovo jedan od rijetkih poslova u kojem zgodne cure ne prolaze dobro. Najviše se radi s obiteljima, a žene baš i ne vole kada im muževi pričaju sa zgodnim curama pa makar se stvarno samo radilo o rezervaciji izleta ili apartmana.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap