Pretraga

Upasti na Policijsku akademiju je prava lutrija, a rezultati prijemnog postupka su tajni

A- A+

Policijska škola ‘Josipa Jovića’ već 40 godina provodi Program temeljnog obrazovanja za zanimanje policajca, a posljednjih nekoliko godina na natječaj aplicira veliki broj kandidata. Ove godine brojka prijavljenih je bila skoro osam tisuća, a upisalo ih se svega 325. S obzirom da nam se javilo par kandidata koji su zadovoljili norme, ali ne znaju zašto nisu odabrani, potražili smo odgovore iz prve ruke. Iz spomenute Policijske škole su nam objasnili zašto su rezultati selekcijsko-razredbenog postupka tajni te potvrdili da će se natječaj raspisivati i sljedeće godine.

www.panynj.gov

Policijska akademija je ustrojstvena jedinica MUP-a Republike Hrvatske koja je osnovana prije 40 godina kao specijalizirana ustanova u kojoj je organizirana i realizirana temeljna i specijalistička obuka policijskih kadeta, studenata, policijskih službenika i vježbenika. Policijska škola ‘Josipa Jovića‘ jedna je od jedinica Akademije koja zadnjih godina privlači enorman broj zainteresiranih kandidata, a upisati istu je prava lutrija.

Elementi selekcijsko-razredbenog postupka

Psihologijsko testiranje, mjerenje indeksa tjelesne mase i testiranje motoričko-funkcionalnih sposobnosti (poligon natraške, sklekovi na ručama, pretkloni na švedskoj klupi, skok u dalj s mjesta i trčanje na 2.400 metara).

Sumnja da su poznanstva i veze kriteriji upisa na Akademiju

– Pauzirala sam godinu nakon srednje škole kako bi upisala Policijsku akademiju te sam se u tom periodu fizički i psihički spremala kako bi zadovoljila sve norme i prošla selekcijsko-razredbeni postupak. U tome sam i uspjela, ali nisam dobila mjesto među 300 odabranih. Međutim, nisam vidjela svoje rezultate i ne znam zašto me nisu pozvali na motivacijski razgovor nakon što sam položila prijemni, rekla nam je 19-godišnja Jelena.

Nekolicina kandidata koji su zadovoljili norme, ali se nisu našli među prvih tisuću koji su pozvani na motivacijski razgovor, sumnjaju kako su veze i poznanstva bili jedini kriteriji prilikom upisa u Policijsku školu. Svake godine se prijavi nekoliko tisuća zainteresiranih kandidata, dok ih se upiše najviše 350. A sumnju u nepotizam im posebno produbljuje činjenica da je samo popis upisanih članova transparentan, dok rezultate selekcijskog postupka ne možete naći na strancama Akademije.

– Popis svih prijavljenih kandidata i njihovih ostvarenih rezultata u selekcijsko-razredbenom postupku nije javno objavljen zbog kriterija tajnosti osobnih podataka. Objavljen je samo popis kandidata koji su odabrani. Svaki kandidat, temeljem pisanog zahtjeva, može ostvariti uvid u kompletnu dokumentaciju i materijale razredbeno-selekcijskog postupka, koji se odnose na njega, odgovorili su nam iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Izdvojeni članak

Skandal na Policijskoj akademiji: Plagirano dvadesetak diplomskih radova u zadnje četiri godine

Natječaj će biti i sljedeće godine

Ove godine se na natječaj za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje/policajca prijavilo skoro osam tisuća kandidata,od kojih je 6 996 njih ispunjavalo formalne uvjete uključene u selekcijsko-razredbeni postupak.

– Proteklih godina mijenjali smo model obrazovanja, pa je broj kandidata varirao. Prema dostupnim podacima može se zaključiti da postoji određeni porast interesa za policijsko školovanje i rad u policiji, napisali su nam iz PR službe.

Kako se proširila glasina da se sljedeće godine neće primati nova generacija, iz MUP-a su nam obznanili svoj plan da se školske godine 2014./2015. raspiše natječaj te da bi upisna kvota trebala iznositi 300 mjesta.

Izdvojeni članak

Zanimanje policajac: Nije nužno da imaju položen vozački ispit

Ne postoji sustav pozitivne diskriminacije

Prosječna dob ovogodišnjih polaznika je 22 godine, a među 325 odabranika našle su se i 53 žene koje su ostvarenim rezultatima osigurale mjesto u Policijskoj školi ‘Josipa Jovića’. No kad su u pitanju upisne kvote, na Akademiji ne postoji sustav pozitivne diskriminacije. Kako objašnjavaju iz MUP-a, u suvremenom svijetu je odbačen takav sustav kvota zbog takozvane negativne selekcije.

– Događalo se to da se s ciljem ispunjavanja kvota moralo upisati kandidate koji nisu zadovoljili u razredbeno-selekcijskom postupku. Suvremeni pristup je raditi na ‘marketingu’ i poticanju žena te drugih skupina da u značajnijem broju apliciraju na natječaj, čime bi se po logici razmjernosti kvantitete i kvalitete dobio i odgovarajući broj polaznika žena ili pripadnika određenih društvenih skupina, zaključili su iz MUP-ove Službe za odnose s javnošu.

Upasti na Policijsku akademiju je prava lutrija, a rezultati prijemnog postupka su tajni
Share via
Copy link
Powered by Social Snap