Pretraga

Upisi u srednje škole od jeseni preko interneta, mjenjaju se i uvjeti bodovanja

A- A+


Upisi u srednje škole od iduće će školske godine biti potpuno informatizirani. To znači da će se osnovnoškolci putem interneta prijavljivati u željenu srednju školu, a birokracija oko upisa bit će svedena na minimum. Svaki školarac slagat će listu prioriteta srednjih škola koje želi pohađati, a prvi susret sa školom trebao bi imati tek u rujnu kad počne nastava. Na ovaj način upisi će postati transparentniji i izbjeći će se mnoge nepravilnosti koje su se dosad događale pri upisima.

Upisi u hrvatske srednje škole već dugi niz godina potpuno su netransparentni. Papiri o prijavama drže se u ladicama, a ravnatelji upisuju i preko 40 ljudi u jedan razred. Međutim, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odlučilo je stati tome na kraj. Cjelokupan postupak upisa učenika u srednje škole odvijat će se preko interneta i to putem stranice koja će uskoro biti online, upisi.hr.

– Jedina veza koja će biti potrebna za upis u srednju školu, bit će ona preko interneta, izjavio je danas Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Izdvojeni članak

Zbog lošeg zakona škole uzimaju učenicima tisuće kuna godišnje

Gledat će se prosjek zadnja četiri razreda osnovne škole

Svaki školarac će se već sljedeće godine upisivati putem interneta u srednju školu, a prijavljivat će se preko PIN-a koji će dobiti SMS porukom na web stranici upisi.hr. Pritom će učenik moći izabrati čak deset obrazovnih programa u maksimalno pet škola.
Dosad se učenici nisu mogli prijaviti u više škola, stoga će ova novost omogućiti mnogima da mjenjaju svoje liste prioriteta i više tjedana prije konačnih rezultata.

Uvedene su i novosti oko prosjeka koji će se bodovati u školama. Tako se više neće gledati prosjek sedmog i osmog razreda, već zadnja četiri razreda osnovne škole. U obzir će se uzeti prosjek svih zaključnih ocjena na kraju petog, šestog, sedmog i osmog razreda učenika. Također će se prilikom računanja prosjeka u obzir uzimati dvije decimale.

Prosjek svakog razreda donosit će školarcu po 15 bodova, što iznosi sve skupa 60 bodova, a to je i dosad bio maksimum za upis u srednju školu.
– Na taj način će biti puno manje školaraca koji imaju jednak broj bodova, a uspjeh učenika u osnovnoj školi bit će objektivnije vrednovan, kazao je voditelj projekta Vedran Mornar.

Prva mjesta na natjecanjima iz znanja donose direktan upis

Pri upisu u srednju školu izvrsni učenici i dalje će imati poseban tretman zbog svojih postignuća. Svi učenici koji su osvojili prvo mjesto iz znanja na državnom ili međunarodnom natjecanju ostvarit će izravan upis u srednju školu koju žele pohađati. Ostala mjesta na natjecanjima donosit će od tri do jednog boda.

Što se tiče sportskih natjecanja, oni koji osvoje prvo, drugo ili treće mjesto na državnom ili međunarodnom natjecanju ostvarit će od tri do jednog boda, a prvo mjesto iz sporta na županijskom natjecanju sportašu će donijeti jedan bod.
Osim vrednovanja natjecanja, postrožit će se postupak davanja dodatnih bodova zbog zdravstvenih poteškoća.

– Na prošlim upisima učenici su dobivali bodove zbog zbog nepostojećih zdravstvenih poteškoća, a liječnici su bili bombardirani zahtjevima roditelja da izdaju potvrdu za dodatne bodove, rekao je ministar Jovanović.

Nema drugog ljetnog ispitnog roka, a prijave kreću već u travnju

Učenici koji kod kuće nemaju pristup internetu moći će se elektronski prijaviti za upis u srednju školu i to u prostorijama informatičke učionice svoje osnovne škole.
Početkom drugog polugodišta na internetu će biti objavljena detaljna brošura o upisima u srednju školu, a prijave će krenuti početkom travnja 2013. godine.

U razdoblju od travnja do srpnja svatko će moći mjenjati liste prioriteta škola, a u srpnju će rang liste postati konačne.
Drugog ljetnog upisnog roka neće biti, međutim jesenski upisni rok provest će se krajem kolovoza ili početkom mjeseca rujna. Odluka je od danas stavljena na javnu raspravu, te će tako u idućih 15 dana svi zainteresirani – roditelji, učitelji, nastavnici, sindikati i mediji moći sudjelovati u raspravi o danas predloženim kriterijima.

U nastavku pogledajte prezentaciju kojom su obrazložene sve donosene odluke.


Pratite sve o upisima u srednje škole ovdje, a možete nas pratiti i preko Facebook stranice Upisi u srednje škole 2013/2013

Upisi u srednje škole od jeseni preko interneta, mjenjaju se i uvjeti bodovanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap