Pretraga

Upisi u srednju školu: Povisili se bodovni pragovi za sve škole

A- A+


Izdvojeni članak

Upisi u srednje škole od jeseni preko interneta, mjenjaju se i uvjeti bodovanja

Ministarstvo obrazovanja objavilo je na svojim mrežnim stranicama nove kriterije za upis u prvi razred srednje škole. Za upis u prvi razred će se bodovati prosjek zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta u petom, šestom, sedmom i osmom razredu i to s dvije decimale. Novost su posebni i dodatni elementi bodovanja, a odnose se na darovitosti ili pak na otežane uvjete obrazovanja. Ovaj način upisa prvi put će se provoditi preko interneta, a ministar Jovanović smatra kako je ovakav sistem pravedniji, a ne strožiji.

Upisi u srednje škole prvi puta će se početi provoditi preko interneta, a same prijave počet će već u travnju dok će se sami upisi održavati početkom srpnja. Kao i dosad bodovat će se rezultati postignuti na natjecanjima znanja i sportskim natjecanjima, a promjenjeni su i bodovni pragovi.

Izdvojeni članak

Nova formula: Bodovi za upis u srednje škole drugačije će se računati

Maksimalan broj bodova za srednju više nije 60 nego 80

Pri upisu u srednju školu zbrajat će se ocjene svih predmeta koje će potom biti podijeljene s brojem predmeta, a dvije decimale će se uzimati u obzir.

Za sve gimnazije i strukovne škole sigurno će se bodovati hrvatski jezik, matematika i strani jezik koji i jesu obvezni predmeti za polaganje državne mature.

No osim ova tri predmeta bodovat će se ocjene i iz triju predmeta koji su važni za nastavak školovanja u pojedinim programima. O kojim se dodatnim predmetima radi ovisi o školi koju učenik upisuje.

Učenici će moći steći najviše 80 bodova, no s obzirom na to da je dosad bilo uobičajeno imati maksimalno 60 bodova, minimalni bodovni prag za upis je podignut.

Tako će sada prag za gimnazije biti 56 bodova, prag za upis u eksperimentalni program strukovne gimnazije 50 bodova, a prag za upis u ostale programe u trajanju od najmanje četiri godine, odnosno strukovne škole, 44 boda.

Što se tiče trogodišnjih programa bodovat će se ocjene iz hrvatskog, matematike i stranog jezika i to u sedmom i osmom razredu, a za upis u te programe nije utvrđen minimalni bodovni prag.

Transparentnije bodovanje dodatnih aktivnosti

Što se tiče posebnih elemenata bodovat će se i darovitost učenika, a svi koji misle da su daroviti moći će to dokazati na provjeri sposobnosti umjetničkog izražavanja i kreativnosti. Osim toga gledaju se i rezultata iz natjecanja u znanju i sportskih natjecanja.

Ukoliko su učenici išli u glazbenu ili plesnu školu dobit će još dva boda, a oni koji su učili četiri godine drugi strani jezik dobit će jedan dodatni bod pri upisu u jezične i klasične gimnazijske programe. Učenici koji ostvare više ovih kriterija, dobit će i više bodova.

Što se tiče natjecanja znanja, moći će se dobiti jedan do tri dodana boda. Oni koji su pak osvojili prvo mjesto na državnom natjecanju u sedmom ili osmom razredu, imaju izravan upis pod uvjetom da su prešli bodovni prag.

Jovanović smatra ovaj sustav bodovanja smatra puno pravednijim

Ministar Jovanović smatra da je odluka da se vrednuju ocjene od petog do osmog razreda puno bolja nego vrednovanje samo sedmog i osmog razreda pri upisu. – Mislim da se režim nije postrožio nego je postao pravedniji tako da se svako dijete sukladno svom uspjehu u školi može upisati u školu koja odgovara tom uspjehu i mogućnostima, kazao je danas Jovanović.

Za otežane ekonomske uvjete dobiva se jedan dodatni bod

Dodatni elementi pri vrednovanju će se gledati učenicima koji imaju teškoća u razvoju ili pak zdravstvenih teškoća, a školu su završili po redovitom nastavnom planu i programu.

Jedan bod dobivat će i učenici koji žive u otežanim uvjetima uzrokovanim ekonomskim, socijalnim i odgojnim čimbenicima koji su mogli utjecati na njihov uspjeh.

Pravo na izravan upis u srednju školu imat će, pod uvjetom da prijeđu bodovni prag, djeca civilnih invalida rata i djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata I. skupine sa 100-postotnim oštećenjem.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap