Pretraga

Upisna groznica: Ovo je 20 strukovnih i gimnazijskih programa koji su prvi izbor za najviše kandidata

A- A+

Oko 39 tisuća učenika ovih je dana posebno nestrpljivo. Riječ je o osmašima koji su u petak završili s prijavama srednjih škola, a u subotu u podne doznat će i u koju od njih ‘upadaju’. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, najviše učenika s prvim prioritetom imao je prirodoslovno-matematički program XV. gimnazije Zagreb, a od strukovnih programa hotelijersko-turistički tehničar u Hotelijersko-turističkoj školi Zagreb.

laptop tipkanje online nastava

Foto. Unsplash

Ljetni rok upisa u srednje škole bliži se kraju. Učenici su 7. srpnja završili s prijavama srednjoškolskih programa, dostavili prijavnice, a u subotu u podne doznat će i u kojoj su školi ostvarili pravo upisa. Ministarstvo znanosti i obrazovanja ustupilo nam je podatke o tome koji gimnazijski i strukovni programi u Hrvatskoj imaju najveći broj učenika s prvim prioritetom.

Gimnazijiski programi

Kada je riječ o gimnazijskima, najveći broj učenika s prvim prioritetom ima prirodoslovno matematička gimnazija XV. gimnazije u Zagrebu. Broj prvih prijava je 274, dok je ukupna upisna kvota manja od toga i iznosi 208 mjesta. Slijedi opća gimnazija u II. gimnaziji Zagreb sa 174 učenika kojima je to prvi izbor i kvotom od 156 mjesta. Isto je toliko mjesta susjednoj u općoj gimnaziji VII. gimnazije u Zagrebu, a taj je smjer prvi izbor za 168 osmaša. U nastavku možete vidjeti i ostale programe.

Gimnazijski programi s najvećim brojem prvog izbora: Izvor: MZO

Strukovni programi

Među strukovnim programima najveći broj učenika s prvim prioritetom je na smjeru hotelijersko-turistički tehničar u Hotelijersko-turističkoj školi Zagreb. Broj prvih prijava je 177, mjesta je za 144 učenika. Drugi je po broju učenika s prvim prioritetom smjer ekonomist u Prvoj ekonomskoj školi Zagreb, gdje na kvotu od 240 mjesta dolazi 176 prvih prijava. Za 174 učenika prvi je izbor tehničar za računalstvo u Tehničkoj školi R. Boškovića u Zagrebu, a ondje se upisuje 120 đaka.

Strukovni programi s najvećim brojem prvog izbora: Izvor: MZO

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako se koristi, pogledajte u videu:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Kako se često u redakciji prisjetimo nekih zgoda i nezgoda iz srednje škole, naša iskustva odlučili smo ispričati u podcastu. Kako je izgledao odabir i upis u srednju, kako smo proveli prvi dan, tko je ‘fulao’ razred, kakva nam je ekipa tada bila te sve ono što se veže uz najljepše đačko doba, samo su neke teme o kojima smo pričali, snimku pogledajte ispod:

 

laptop tipkanje online nastava
Share via
Copy link
Powered by Social Snap