Pretraga

Upisu u srednju: Nastavnici poručuju da je sustav nepravedan i sklon korupciji, ministar žestoko reagirao

A- A+


Izdvojeni članak

Pismo splitskog dekana Jovanoviću: ‘Zbog demagogije se osjećam kao govno’

Nakon što se u medijima na neko vrijeme smirila rasprava o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, nastavnici i ministar Jovanović pronašli su novu temu za međusobna optuživanja. Najnovija netrpeljivost vezana je uz e-upise u srednje škole i najnovije kriterije bodovanja. Udruga ‘Nastavnici organizirano’ optužila je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da je novi sustav upisa nepravedan jer se temelji na ocjenjivanju u školama, koje je subjektivno i različito od škole do škole. Žestok ministrov odgovor preko društvene mreže nije izostao.

Upisi u srednje škole koji su nedavno predstavljeni javnosti prvi put će ove godine biti obavljeni preko interneta. Jovanovićev slogan za ovu novotariju jest da ‘je za upis potrebna samo jedna veza i to internetska veza’ doveden je najnovijim priopćenjem nastavnika u pitanje. Oni naime tvrde da je ocjenjivanje u školama subjektivno te da će ponovno doći do pritiska na učitelje kako ne bi zakinuli đake i da neće izostati borba do zadnje decimale.

Izdvojeni članak

Upisi u srednju školu: Povisili se bodovni pragovi za sve škole

Još veća hiperinflacija odlikaša kojom će se sustav ocjenjivanja obezvrijediti

Udruga ‘Nastavnici organizirano’ objavila je prioćenje u kojem stoji kako je novi sustav upisa u srednje škole nepravedan jer je rangiranje na temelju ocjena iz osnovne škole neprecizno zato što u raznim školama vladaju različiti kriteriji.
Nastavnici su poručili kako će neki učenici imati više sreće jer su završili školu u kojoj je ocjenjivanje blaže, kriteriji niži te profesori manje strogi.

Stoga ovaj sustav za posljedicu ima da na listama slabiji učenici češće zauzimaju mjesto ispred dobrih umjesto da bude obrnuto.
Što se tiče zaokruživanje prosjeka na dvije decimale, nastavnici su poručili da će ‘to dovesti do još žešće hiperinflacije odlikaša i još žešće borbe za svaku decimalu što će dodatno obesmislii i obezvrijediti proces ocjenjivanja’.

Izdvojeni članak

‘Nastavnici’ traže mogućnost oštrijih mjera za neposlušne učenike

Svi vape za malom maturom

Udruga nastavnika pojasnila je kako se ovim sustavom i dalje potiče i prisiljava učitelje na korpuciju, jer imajući na umu da su neki učenici dobri, stimulirat će se dodatno poklanjanje ocjena kako bi se namaknula i ta posljednja decimala da dijete ne bude stavljeno u neravnopravan položaj u odnosu na manje dobre učenike iz lošijih škola.

– Pozivamo Ministarstvo da dopusti uvođenje ispita kao dio kvalifikacijskog postupka u onim školama koje to žele, bilo kao uvod u uvođenje državne male mature, bilo kao eksperimentalni postupak prije uvođenja takvog ispita, zatražili su nastavnici od Jovanovića.

Dodaju kako učitelji, nastavnici i roditelji već godinama vape za tim, a jedino Ministarstvo obrazovanja ima drugačije mišljenje.

Jovanovićeva Facebook eksapada za nastavnike

Na ovo očitovanje nastavnika danas je na svom Facebook profilu žestoko reagirao ministar Željko Jovanović. U prilično ishitrenom i gramatički neispravnom postu ministar je poručio nastavnicima da je prijedlog o upisu u srednje škole rađen po svim pravilima struke, te da nastavnici ‘nisu baš ništa predložili’.

Jovanović je još jednom ponovio svoju omiljenu uzrečicu oko upisa u srednje škole, a to je da je ‘potrebana samo jedna veza za upis, internet veza’.

U nastavku vam donosimo prikaz ministrovog odgovora s njegovog Facebook profila.

Upisu u srednju: Nastavnici poručuju da je sustav nepravedan i sklon korupciji, ministar žestoko reagirao
Share via
Copy link
Powered by Social Snap