Pretraga

Upoznajte Bosanca koji je riješio zadatak od milijun dolara za 40 sati

A- A+

Umirovljeni ekonomist Ramiz Jahić iz malog srednjobosanskog gradića Fojnice, uvjeren je da je riješio takozvanu Bealovu pretpostavku, odnosno zadatak za čije rješenje američki milijarder Andrew Beal nudi milijun dolara. Ramizu je za rješavanje trebalo oko 40 sati efektivnog rada, a trenutno je postulat u postupku priznavanja pri Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine. Priznavanje bi moglo bi trajati i dvije godine, budući da ga moraju potvrditi međunarodni matematički instituti.

Foto: Hazim Čukle/ Dnevni avaz

Ramiz Jahić je umirovljen ekonomist iz srednjobosanskog gradića Fojnice, koji bi mogao postati milijunaš, utvrdi li se ispravnost njegovog rješenja takozvane Bealove pretpostavke. Naime američki milijarder Andrew Beal i zaljubljenik u matematiku 20 godina traži rješenje ovog zadatka, a kako je vrijeme prolazilo nudio je sve veći iznos za matematičara koji će ga pronaći. Oko 40 sati efektivnog rada, bilo je dovoljno Jahiću da ga riješi, a sada mu preostaju procedure zaštite i potvrde postulata od državnih i međunarodnih institucija.

Izdvojeni članak

Bogataš ponudio milijun dolara onome tko riješi ovaj matematički problem

‘Iskreno, deset posto nade je u meni da ću dobiti novčani iznos’

Teksašanin Andrew Beal multimilijarder je, ali i zaljubljenik u brojeve. Od davne 1993. godine pokušava riješiti zadatak:

Ax + By = Cz, s tim da su x, y i z prirodni brojevi veći od dva.

– Zadatak je matematička pretpostavka. Sama riječ pretpostavka dolazi od grčke riječi hipoteza koja podrazumijeva točnost, mogućnost drugih rješenja i mogućnost provjere. Ja sam usporedio sve zadate parametre, uvrstio brojeve u pretpostavku te poštovao ostale matematičke kriterije i tako došao do konačnog rješenja, govori nam Ramiz Jahić.

Trenutačno je zadatak u postupku zaštite pri Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, a Ramiz dodaje da se nada da mu neće propasti trud i rad na ovom izuzetno složenom problemu.

– Još je rano da kontaktiram Beala, ali svakako ću to učiniti. Već sam zaradio zadovoljstvo što sam riješio zadatak, a iskreno deset posto nade je u meni da ću dobiti novčani iznos, rekao nam je skromni Ramiz.

Izdvojeni članak

Matematika mnogima nije bila jako teška, ozbiljan problem bio zadatak s vektorima

Jedino iz matematike u školi uvijek bio odličan

Inače milijunski iznos za riješenje Bealove pretpostavke tek je nedavno ponudio teksaški milijarder. Prvo je 1997. Beal ponudio pet tisuća dolara, zatim 2000. cifra je narasla na 100 tisuća, da bi očito razočaran 20-godišnjom neuspješnom potragom, nedavno odlučio pronalazača nagraditi s milijun dolara.

– Beal je imao namjeru popularizirati matematiku među mladima, pa je i iz tog razloga ponudio ovako veliki iznos za rješenje. Da bi se finalizirala procedura oko mog pronalaska, trebat će sigurno dvije godine, jer je trebaju potvrditi međunarodni instituti. Ja volim matematiku i sigurno bih pokušao uraditi zadatak i da nije za to ponuđen novac. Uostalom, matematika je bila jedini predmet u školi iz kojeg sam uvijek imao pet, zaključuje Jahić.

Upoznajte Bosanca koji je riješio zadatak od milijun dolara za 40 sati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap