Pretraga

Upoznajte Dunju i Filipa: Mladi i svjetski uspješan slastičarsko-barmenski dvojac

A- A+

Dunja i Filip dolaze iz Rijeke, dijeli ih tek šest godina, a životni put ih je odveo na posve različite krajeve svijeta prije nego ih je ponovo spojio u Zagrebu. Osim što tu i žive i rade, povezuju ih i ambicija, strast i talent u poslu kojeg rade. Dunja je slastičarka, a Filip barmen. Oboje iza sebe imaju vrhunske uspjehe. Za nas su se predstavili, a i pozvali vas da ih upoznate uživo na vikend radionici izrade slastica i koktela. Otkrijte cijelu priču.

Filip Pleteš

Filip Pleteš | foto: Pučko otvoreno učilište Zagreb

– Moje ime je Filip Pleteš, rođen sam 1992. godine u Rijeci, započeo je svoje predstavljanje Filip.

Filip je barmen i sommelier, a iako nije napunio još niti trideset godina, iza njega je zavidna inozemna karijera. Po struci je hotelijersko turistički tehničar, a Hotelijersko-turističku školu Opatija završio je 2010. s odličnim uspjehom.

– Nakon završene škole sam se stručno usavršavao po cijelom svijetu, reklo bi se da sam stjecao iskustvo na svih sedam kontinenata. Moja filozofija je „ako čovjek ne želi biti najbolji u tome što radi i ponositi se svojim poslom, ne treba ni raditi“, rekao nam je Filip.

Dunja Martinović je, pak, rođena 1986. godine, a u Opatiji je završila srednju Ugostiteljsku školu za slastičara. Još u školi osvojila je zlatnu medalju na Međunarodnom natjecanju ugostiteljskih škola. Završila je brojne masterclass certificirane radionice pa je sada stručnjakinja u izradi i dizajnu torti, čokolada i pralina, finger fooda te carvingu voća i povrća. No, posebno se ponosi svojim školovanjem u Parizu kojim je ostvarila san svakog slastičara, ispričala nam je.

– U školi La cuisine Paris završila sam edukaciju Le Croissant and Traditional Breakfast Pastries te radionicu Macaron Intensive Technical Class. Boravak u Parizu bio je nezaboravno iskustvo, mislim da je san svakog slastičara učiti od francuskih majstora slastičarstva. Naučila sam mnoge nove tehnike rada, što je značajno unaprijedilo moj rad i dalo pozitivan zamah mojoj karijeri, prisjetila se Dunja.

Upravo zahvaljujući svojoj ambiciji danas može reći da je radila u nekim od najpoznatijih hrvatskih restorana kao što su restoran i catering Rougmarine, Vinodol, Zvona Catering te slastičarnica Kaokakao u Rijeci i Opatiji.

Pučko otvoreno učilište

Školovanje u Parizu je značajno unaprijedilo moj rad, rekla nam je Dunja Martinović | foto: Pučko otvoreno učilište Zagreb

Od njegovog portfolija bi vam se moglo zavrtjeti

I Filip je, može se reći, ostvario san svakog ugostitelja jer je učio od najboljih barmena iz cijelog svijeta. Samo neke škole u kojima se obrazovao su European Bartending School u Ateni, Court Master Sommeliers u Londonu i Cigar Society u Beogradu, a posebno je ponosan i na završene edukacije u Finlandia Midnight Sun Society u Helsinkiju, Metaxa Brand Ambassador Class u Ateni te Brugal Brand Ambassador u Puerto Plati, istaknuo je.

Impresivan obrazovni portfolio koji ga je odveo diljem svijeta slijedi ništa manje impresivno poslovno iskustvo koje je tek od nedavno odlučio zamijeniti hrvatskom barskom scenom.

– Od svojih radnih iskustava istaknuo bih poziciju Bar Managera Holland America Cruise Line, zatim Operations Managera Nikki Beach Marbella te Head Bartender/Head Somellier Sophies Restaurant/The Dean Hotel Dublin i Head of Brandy Advocacy Brown Forman West Balkans na kojoj se trenutno nalazim. U sklopu ovog posla imam sreću i privilegiju da radim za brandove kao što su Jack Daniels, Woodford Reserve, Finlandia, Herradura, i druge.

Ta iskustva su ga oblikovala i nemjerljiva su, otkrio nam je Filip.

– Oblikovalo me tako što sam kroz znanje i edukacije koje sam proveo na tim mjestima stekao temeljito znanje od ljudi koji rade to iz prve ruke. Takva iskustva su nemjerljiva te vam umnogome pomažu da shvatite i otkrijete svijet spirita na ispravan način.

Ugostiteljstvo je kraljevska disciplina

Dunja je danas zadužena za kreiranje kolača i torti po vlastitim receptima u zagrebačkom restoranu Fidel Gastro. Ako ste se kao i mi pitali je li stresno biti odgovoran za slastice velikog restorana, Dunja nam je otkrila da zapravo i nije.

– Nisam sigurna je li stresno prava riječ za opisati takvo radno mjesto, prije bih rekla da je profesionalno izazovno. Volim izazove, oni su prilika da vidim koliko mogu, potiču me na daljnji razvoj i daju maha mojoj kreativnosti, rekla je dodavši kako je to iskustvo za nju velika čast koja nosi odgovornost, u prvom redu prema gostima.

Pučko otvoreno učilište

Dunja je danas zadužena za kreiranje kolača i torti po vlastitim receptima u zagrebačkom restoranu Fidel Gastro | foto: Pučko otvoreno učilište Zagreb

Sličnu poruku imao je i Filip koji je naglasio i važnost ustrajnosti za sve mlade koji se žele probiti u ugostiteljstvu.

– Ugostiteljstvo je jedna kraljevska radna disciplina. Najbitnije od svega je da je barmen konstantno znatiželjan i željan novih znanja i usavršavanja. U današnje vrijeme svijet se mijenja na dnevnoj bazi, a ugostiteljstvo se također iznimno brzo prilagođava tome, tako da je najbitnije da mladi barmeni nikada ne prestanu učiti.

Dunja se nadovezala i otkrila nam važnost njegovanja kreativnosti i maštovitosti u slastičarstvu.

– Ograničiti me može samo moja mašta. Slastičarstvo volim zbog kreativnosti koju mi omogućava stvaranje slastica: mogu kombinirati okuse, arome, teksture i boje na najrazličitije načine. Posebno me veseli kad svojim slasticama uljepšam nečije najvažnije trenutke u životu – vjenčanja, dječje rođendane, blagdane i obiteljska slavlja, rekla nam je.

Željeli biste i sami naučiti?

Filip i Dunja primjer su toga da je strast u kombinaciji s upornošću recept za uspjeh. Dodajte tome i začin kreativnosti, i imat ćete dobitnu kombinaciju. A ako vas je njihova priča inspirirala kao i nas, razveselit će vas i vijest da ih možete upoznati i uživo i od njih naučiti neke od tajni njihova zanata.

Pučko otvoreno učilište u Zagrebu organizira vikend radionicu izrade kolača i koktela koje će voditi naš dvojac iz priče. Radionica se održava 20.3. od 16 do 20 sati, a polaznike očekuje priprema slastica „Naranča sa strašću“ i „Slatki poljubac s kruškom“ te priprema i kušanje koktela naziva Springbank i Tennessee sour. Radionica je otvorena za sve koji žele kod kuće naučiti pripremati kolače i koktele – ne morate imati prethodno iskustvo.

Zvuči dobro? Požurite s prijavom jer je broj polaznika ograničen na 10 u skladu s epidemiološkom situacijom. Sve informacije o radionici i cijenama potražite ovdje. Obrazac za prijavu na radionicu potražite klikom na ovu poveznicu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli srednja.hr (@srednja_hr)

_______________________________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.