Upoznajte jedinog Nobelovca koji je osvojio olimpijsku medalju!

Philip Noel Baker jedinstven je lik u svjetskoj povijesti. On je jedini čovjek koji je dobio Nobelovu nagradu i olimpijsku medalju, a zanimljivo je da je o podvigu njegova tima snimljen film nagrađen Oscarom. Ovo je priča o njemu.

Otkad su se krajem 19. i početkom 20. stoljeća počele održavati Olimpijske igre i dodjeljivati Nobelova nagrada samo je jedan čovijek uspio objediniti medalju s Igara i priznanje švedske Kraljevske akademije. Njegovo ime je Philip Noel Baker.

Baker je istaknuti britanski diplomat, humanist, političar i sportaš čija je svestranost obilježila prvu polovinu 20. stoljeća.

Ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade razrednik smatrao promašajem

Medalja iz Antwerpena tek početak puta

Naime, mladi Philip Baker (suprugino prezime Noel je uzeo 1943. godine) je kao perspektivan atletičar nastupio na čak tri Olimpijske igre natječući se na 800 i 1 500 metara. Debitirao je u Stockholmu 1912. i dohvatio jedno finale.

Do svoje prve i jedine medalje dolazi osam godina kasnije u Antwerpenu kada na 1 500 metara uzima srebro iza momčadskog kolege Alberta Hilla. Vjerojatno bi se ovaj sjajni atletičar i prije okitio nekim odličjem na Olimpijskim igrama da Prvi svjetski rat nije spriječio njihovo održavanje. Pojavio se i četiri godine kasnije u Parizu kao kapetan atletske momčadi no nije nastupao.

O pariškom podvigu britanske atletske reprezentacije je snimljen i film Vatrene kočije koji je nagrađen Oscarom. U njemu se Philip Baker ne pojavljuje, ali ga se spominje.

Pola stoljeća pacifističkog djelovanja

Usprkos činjenici da je Baker imao zanimljivu sportsku karijeru, mjesto u analima mu je osiguralo njegovo političko, diplomatsko i humanitarno djelovanje.
Dok olimpijske medalje dobivaju mnogi, Nobelovom nagradom se može pohvaliti mnogo manje ljudi.
Noel Baker se humanitarnim radom počeo baviti još za Prvog svjetskog rata kada je organizirao i vodio jedinicu hitne pomoći pomažući ranjenicima s obje strane.

Nakon rata je dobio odlikovanja od Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Italije.
Nakon rata, paralelno s atletskom karijerom i akademskim djelovanjem (mlad je postao sveučilišni profesor), Noel – Baker se aktivno uključuje u organiziranje Lige naroda. U narednih tridesetak godina obavljao je niz bitnih funkcija u britanskom političkom vrhu, a nekoliko puta je bio i na čelu raznih resora.

Nobelovu nagradu za mir mu je 1959. godine donijelo žustro zalaganje za multilateralno nuklearno razoružavanje.

Simbol mira i humanosti

Dvadesetak godina kasnije proglašen je doživotnim plemićem. Philip Noel Baker preminuo je 1982. u 92. godini života.
Njegovo je ime postalo simbolom humanizma i pacifizma što se jasno vidi i u našem susjedstvu.

U ratom izmučenoj i razrušenoj Bosni i Hercegovini novoosnovano međunarodno sveučilište u Sarajevu je dobilo njegovo ime kako bi se izbjegao nacionalni konflikt.

Odgovori