Pretraga

Upoznajte najmlađeg gradonačelnika (28) u Hrvatskoj, koji je još uvijek student te najmanje plaćen čelnik nekog grada

A- A+

Nakon lokalnih izbora 2017. godine najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj postao je Dalibor Bišćan. Ovaj 28-godišnjak, koji je zasjeo na čelo Hrvatske Kostajnice, po struci je prvostupnik geoinženjerstva, a od magisterija u ovom području dijeli ga diplomski rad. No, osim što je Bišćan najmlađi čelnik nekog hrvatskog grada, on je i najmanje plaćen za svoju funkciju. Naime, prima tek volontersku naknadu od 3.500 kuna mjesečno. Inače male ili nikakve volonterske naknade primaju samo gradonačelnici, koji su ujedno i saborski zastupnici ili imaju neke druge izvore prihoda. Bišćanu je pak 3.500 kuna jedina novčana naknada koju prima.

Dalibor Bišćan / foto: privatna arhiva

Izdvojeni članak

Neka svijet ostane na mladima: Čelnici Kutjeva (29) i Vrgorca (30) među trojicom najmanje plaćenih gradonačelnika

S obzirom da je 3.500 kuna za oko 2.500 kuna manje od prosječne hrvatske plaće i svakako skromno primanje za jednog gradonačelnika, zanimalo nas je kako se Dalibor odlučio na primanje tako male naknade za svoju dužnost. Osobito jer u svome vlasništvu ima tek jednu nešto vrjedniju pokretninu, ali nema neki privatni biznis, tvrtku, ni ušteđevinu.

– Moje predizborno obećanje je bilo da ću godinu dana biti volonter s naknadom čega se i pridržavam, Gradsko vijeće je predložilo 6 pa od tud i je taj podatak, ali na to sam ja predložio 3.500 kuna kako sada i primam. Za naknadu sam se odlučio jer je ona u bruto iznosu manja nego za plaću, manja su davanja pa smo i na taj način uštedjeli. Nemam nikakvih drugih poslova, moj je jedini posao gradonačelnik grada Hrvatska Kostajnica, i to obavljam sve dane u tjednu dok se ne popravi situacija vikendi ne postoje. Kako još nisam u braku a nisam nikada ni kod kuće s tim iznosom mogu uredno podmiriti troškove. To je prednost kada u mlađoj dobi dolazite na funkciju, a ako zagusti pomoći će roditelji. Do čega vjerujem neće doći, jer tko me poznaje zna da oprezno upravljam vlastitim novcem, a tuđim još opreznije, govori nam najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj, koji je osvojio izbore kao kandidat HDZ-a.

Stvari u gradu nisu posložene kako treba pa sam se odlučio kandidirati

Izdvojeni članak

Najmlađi gradonačelnik tek stigao na funkciju, a već si smanjio plaću za 3 tisuće kuna

Do Bišćanova stupanja na dužnost, najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj bio je Josip Budimir, koji sada ima 29-godina, a postao je čelnikom Kutjeva u dobi od 26. Premda Bišćanu politika nije ni prethodno bila nepoznanica, pitali smo ga što ga je motiviralo da se kandidira za gradonačelničku fotelju.

– Za kandidaturu gradonačelnika sam se odlučio zato što osnovne stvari u gradu nisu bile posložene kako treba. Vodio se grad nemarno i neodgovorno, ne razmišljajući da će sve jednom u budućnosti doći na naplatu. Čemu smo i svjedoci sada kada imamo uvid u sve neplaćene račune i ugovore. Politika mi nije bila stran pojam jer sam duže vremena u stranci bio aktivan i kroz mnoge sastanke i izradu pravilnika sam puno naučio. Naravno nemamo svi isto mišljenje, ali se teži zajedničkom cilju. Poštuju se članovi i stranačka stega, mora se znati red. Naš gradski odbor se jedini sastaje u gradu, i zajedno raspravlja o problemima. Tako sam nastavio i raditi kao gradonačelnik, a moje godine su mi samo pomogle u ovoj situaciji, jer imam puno želje i energije, i mogu sve svoje vrijeme uložiti u rad, objašnjava gradonačelnik Hrvatske Kostajnice.

No, da bi se krenulo u nove stvari prvo je trebalo srediti postojeću situaciju.

– Dolaskom sam započeo slagati sve redom prema zakonima i pravilnicima. Moj zamjenik i ja smo se odrekli putnih naloga, dnevnica i sličnih stvari jer nismo imali financijska sredstva za isplatu plaća kamoli za potrebnu dokumentaciju za prijavu na natječaje, započeli smo pratiti sve otvorene natječaje i pripremati se za prijave na njih. Do sada se prijavljujemo na sve što smo u mogućnosti i konstantno se pripremamo za nove stvari, govori Bišćan.

Lokalni problemi u Hrvatskoj Kostajnici slični su nacionalnima

Kako je riječ o gradonačelniku koji je po svim parametrima mlada osoba, zanimalo nas je je li po dolasku na vlast učinio nešto za dobrobit te populacije. Znamo da je gorući problem na nacionalnoj razini iseljavanje mladih, a taj problem ne zaobilazi ni Hrvatsku Kostajnicu.

– Iseljavanje iz grada je veliki problem. Aktivno surađujemo s mladima u gradu uvažavamo sve njihove ideje i trudimo se koliko mogućnosti dopuste da se realiziraju. Za novorođenčad smo povisili naknade za 100 % i smanjili komunalne doprinose koliko god smo mogli za nove objekte. Za zaustavljanje trenda odlaska smatram da su radna mjesta prioritet. Ljudski potencijal je nešto najvrjednije, smatra Dalibor Bišćan.

Diplomski rad će mu ujedno biti i projekt za Hrvatsku Kostajnicu

Izdvojeni članak

Lijepa i svestrana Hercegovka najmlađa je kandidatkinja za gradonačelnicu u povijesti Hrvatske

Kako smo na početku napomenuli, Bišćan je prvostupnik geoinženjerstva, a od toga da postane magistar inženjerstva ga dijeli diplomski rad. Taj njegov rad, trebao bi ujedno biti i projekt za Hrvatsku Kostajnicu.

– Moja ljubav je nekako najviše spoj prirode i tehničkih znanosti, tako sam upisao diplomski Inženjerstvo okoliša na kojem sada pišem diplomski rad “Tranzicija grada na 100% obnovljivoj energiji – Hrvatska Kostajnica”, rad koji će se moći korisiti kao podloga za razne elaborate u budućnosti. S radom koji netko dosta plaća, evo ja ću uspjeti riještiti dvije stvari, objašnjava Bišćan.

S obzirom da mu je trenutačna preokupacija politika, a struka mu je tehnička, pitali smo ga je li u srednjoj školi maštao o tome da bude političar, inženjer ili nešto treće, kao i kakav je bio učenik.

– U osnovnoj i srednjoj školi sam prolazio s ocjenom izvrstan, a tada o politici nisam imao nikakve zamisli. I sada za sebe ne mogu reći da sam dobar političar jer sam direktan i kažem kako stvari i jesu pa onda netko to prihvati netko ne. Oduvijek me zanima tehnika i ono što me veseli je kada se vidi rad, što je možda nezahvalno za neke struke u građevini se to najbolje vidi kada nešto izgradite, racionalan je Dalibor Bišćan.

Na kraju smo mladog gradonačelnika pitali ima li neki hobi ili zanimaciju kojom ispunjava vrijeme, kada se ne bavi gradom ili diplomskim.

– Za nekakav hobi nemam baš vremena, jer imamo sada puno posla da “guramo” stvari u Gradu, imam diplomski za raditi što mi je idealna prilika za upoznavanje različitih krugova društava, idem na političku akademiju na kojoj se stvara puno kontakata i uče neke stvari koje možda nikada ne bih, i predvečer je rekreacija u dvorani s prijateljima. Tako da što je hobi teško je reći. Vesele me stvari koje doprinose društvu i kada vidimo rezultate rada, a kao i svakog ljudske tragedije i socijalna pitanja me najviše pogađaju, na kraju zaključuje mladi gradonačelnik Hrvatske Kostajnice.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap