Pretraga

Upoznajte srednju školu koja zarađuje od svojih proizvoda

A- A+

Učenici koji pohađaju smjer prehrambenog tehničara ili voćar-vinogradar-vinar u Srednjoj školi Petrinja već petu godinu provode akciju ‘Mi i proizvodimo’. Škola kroz praktičnu nastavu omogućuje učenicima da svoje proizvode, poput čipsa i soka od jabuke, raznih vrsta octa i vina, prodaju te taj novac troše za novu opremu i nabavku materijala.

Srednja škola Petrinja kroz praktičnu nastavu omogućuje svojim učenicima, koji su upisali smjer prehrambeni tehničar ili voćar-vinogradar-vinar, stvaranje raznih proizvoda. Na taj način skupljaju novac koji troše na nabavku nove opreme i uređaja, za potrebe i usvajanje novih tehnologija te nabavku materijala i sirovina.

Djelatnik srednje škole Ivo Jelečević nam je objasnio kako teče proces proizvodnje, o kojim je proizvodima riječ i gdje se mogu kupiti.

Izdvojeni članak

Srednja škola izgradila stadion za 18,000 ljudi


www.ss-petrinja.skole.hr

‘Mi i proizvodimo’

‘Mi i proizvodimo’ je akcija koju Srednja škola Petrinja provodi već petu godinu, u kojoj učenici od drugog do četvrtog razreda kroz praktičnu nastavu, stručnu praksu i tehnološke vježbe stvaraju brojne proizvode. Jelečević nam je nabrojao sve što nastaje učeničkim trudom, a to su čips i sok od jabuke, suhe šljive, jabučni, vinski te medni ocat, jabučno vino, sirevi, kruh i peciva, frankovku, škrlet i pivo.

Navedeni proizvodi se mogu kupiti u školi, na sajmovima, smotrama, ali se mogu i naručiti direktno preko računovodstva putem narudžbenice.

Novac prikupljen prodajom namirnica troši se na nove opreme i materijale, no njim se, također, financiraju poklon-paketi za maturante te besplatan nagradni izleti, filmovi, predstave ili roštilji za učenike koji su sudjelovali u proizvodnom procesu.

Proces stvaranja

– U stvaranju novih vrijednosti sudjeluju 63 učenika kroz četiri dana u tjednu. Drugim riječima svaki učenik provede u prosjeku šest sati tjedno na praksi, objasnio je Jelečević.

Nadodao je kako su u proces proizvodnje uključene razne tehnologije, a operacije koje se izvode su: pranje voća, usitnjavanje, rezanje, prešanje, sedimentacija, filtracija, pasterizacija, sušenje, fermentacija, sirenje mlijeka, pečenje, pakiranje, vakuumiranje i etiketiranje.

Priznanje za čips od jabuke

– Po čipsu od jabuke smo već nadaleko poznati, te smo od Grada Petrinje dobili priznanje time što su čips od jabuke, suha šljiva, jabučno vino i sir uvršteni kao gastro suveniri Grada Petrinje, napisao nam je Jelečević.

Nadodao je kako su svi proizvodi koji nastaju u Srednjoj školi Petrinja izvrsne kvalitete i da svaki ima svog kupca te kako uskoro planiraju obogatiti ponudu novim proizvodima.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap