Pretraga

Upoznavanje maturanata sa studentskim prilikama: počeo projekt ‘Erasmus in schools’

A- A+


Izdvojeni članak

Video: Što sve čeka studenta na Erasmusu

Nemjerljivo i neponovljivo iskustvo studiranja u nekoj stranoj državi iskusilo je čak više od 1500 studenata iz Hrvatske, i to samo u prošloj akademskoj godini. Mnogi maturanti koji će nagodinu biti brucoši niti ne znaju da postoji Erasmus program mobilnosti i međunarodne suradnje preko kojeg već na prvoj godini fakulteta mogu studirati na nekom prestižnom europskom sveučilištu. Zbog toga se u Hrvatskoj krenulo s programom ‘Erasmus in schools’ koji ima za cilj upoznati srednjoškolce s inozemnim studiranjem. Prvo odredište programa bila je VII. gimnazija u Zagrebu.

Mogućnost odlaska na studij u stranu zemlju nudi se svim redovnim
studentima u državi. Međutim mnogi srednjoškolci, osobito maturanti
nisu svjesni da  studiranja u inozemstvo nije tako
daleko, već zapravo nadohvat ruke već prvoj godini fakulteta. Zbog
toga je udruga Erasmus Student Network Zagreb počela provoditi međunarodni projekt ‘Erasmus in schools’ i u hrvatskim školama.

Za početak će se Erasmus predstaviti maturantima u srednjim školama u Zagrebu, Rijeci, Zadru i Splitu. Danas je održano prvo izlaganje u zagrebačkoj VII. gimnaziji i to jednom razredu maturanata.

– Možete otići u gotovo bilo koju državu u Europi, naučiti jezik i upoznati nove kulture. Upoznat ćete brdo ljudi, putovati i mnogo toga naučiti, a tulumi su odlični, objasnio je pozitivne strane Erasmusa student pete godine Pravnog fakulteta, Marko Tomić.

Marko je dodao kako mu je godina studiranja u austrijskom Grazu bila najbolja godina u životu, te kako smatra da je ovo prilika koju nijedan student ne bi trebao propustiti, tim više što prosjek nije odlučujući za dobivanje Erasmus stipendije.

Izdvojeni članak

Studirati vani: Skopje i Bratislava mali gradovi za veliko životno iskustvo

Maturanti upoznali studenticu Alicju iz Gdanjska

Studenti volonteri iz udruge ESN Zagreb projektom ‘Erasmus in schools’ žele pokazati srednjoškolcima što im sve nudi nadolazeće razdoblje studiranja, kako bi ga iskoristili na najbolji mogući način. – Želimo im na neki način ‘baciti bubu u uho’, da obavezno upišu fakultet i uključe se u program jer nemaju što izgubiti, objasnila je motive programa studentica Elena.

Nakon što su maturantima u jednom školskom satu objasnili Erasmus, zagrebački studenti su školarce upoznali s Alicjom, studenticom iz poljskog Gdanjska koja je ove godine došla preko Erasmusa u Zagreb.

– Zagreb mi je fenomenalan grad, studiram kroatologiju na Hrvatskim studijima i uživam u Hrvatskoj. Muškarci su zgodniji, ljudi otvoreniji, ali pijete zaista mnogo kave, kazala nam je ova poljska studentica o dojmovima u Zagrebu.

Maturanti zagrizli za Erasmus

Maturanti koji se već ozbiljno pripremaju za maturu imali su brojna pitanja za svoja buduća studijska putovanja. Tako ih je zanimalo koliko puta mogu otići u inozemstvo, koje su cijene ili pak tko će im pomoći da se snađu u bijelom svijetu. Na sva ta pitanja strpljivo su odgovarali volonteri ESN Zagreba, a ukoliko i vi želite saznati odgovore uvijek im se možete javiti preko stranice na Facebooku koja se nalazi na ovom linku.

– Ako upišem stomatologiju, što mi je velika želja, voljela bih otići na specijalizaciju u Njemačku i iskoristiti to razdoblje da savladam jezik, odala nam je svoje planove maturantica Laura. Nakon predavanja o Erasmusu njene želje za studiranjem u inozemstvu su bile još jače, no trenutno je skoncentrirana na polaganje državne mature i upis željenog fakulteta.

Ovim predavanjem otvorila su joj se još jedna vrata za studentske dane, što ju može samo dodatno motivirati da uči za maturu i upiše fakultet, kao i sve njezine kolege.

Upoznavanje maturanata sa studentskim prilikama: počeo projekt ‘Erasmus in schools’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap