Pretraga

Ovo je urnebesno: Studenti koji čekaju državnu stipendiju sada dobili i svoju himnu

A- A+

Prije nešto više od dva tjedna Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je rezultate natječaja za državnu stipendiju. Od tog trenutka malo manje od deset tisuća studenata diljem Hrvatske čeka samo jedno – prve rate na svome računu. I tako je već iz godine u godinu, budući da studentske obaveze teku još od rujna, a stipendije se isplaćuju mjesecima nakon početka akademske godine. Muke po iščekivanju stipendije jedna je studentica odlučila sažeti u pjesmicu koja je mnoge nasmijala do suza.

‘Ovih se dana studentskim domom ori samo jedna tema. Gdje je stipendija? Što je tako dugo nema?’ Ovi stihove napisala je Andrea Krejči, inače studentice četvrte godine osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Studira na tamošnjem Učiteljskom studiju i inače piše pjesme, a u ovoj o stipendiji sažela je sve muke studenata koji željno iščekuju isplatu.

Izdvojeni članak

Ministarstvo otkrilo kada kreće novi krug isplate STEM stipendija studentima

– Kao i svi studenti, prolazim kroz razne studentske muke. Od hrane u menzi, mukotrpnih ispita, nedostatka novca, studentskih poslova i sličnih stvari. U posljednje je vrijeme aktualna tema stipendije i na svakom koraku se mogu čuti vapaji za toliko željenim novcem. Ne treba nama puno. Studenti su uvijek skromni, zadovoljni smo s malo. Ali nakon dva mjeseca bez nekih većih prihoda, željni smo počastiti se malo, posebno u vrijeme blagdana. Tako je nastala i ova pjesma, kaže nam Andrea.

Andrea dodaje kako svoj očaj uvijek prenosi na papir, što joj uvelike olakšava dušu.

– Kad sve te muke stavim u stihove, sve mi ima više smisla. Pjesme pišem od svoje 12. godine. Rima mi je najjači adut. Osim što pišem o studentskim mukama, pišem i o svakodnevnim situacijama i stanjima, životu, ljudima, osjećajima, duhovnosti, djeci i sličnim stvarima. U slobodno vrijeme sudjelujem na kreativnim nagradnim natječajima na Facebooku. Uz pomoć rime sam osvojila 40 nagradnih igara u posljednje dvije godine. Studiranje mi prazni baterije, pisanje pjesama ih puni i tako u krug. Nadam se da će pjesma barem malo nasmijati one koje željno iščekuju stipendiju i žive za tren kad će netko napisati: “Sjelo.”, zaključuje ova kreativna osječka studentica.

Ovo je urnebesno: Studenti koji čekaju državnu stipendiju sada dobili i svoju himnu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap