Pretraga

Urugvajski parlament odobrio legalizaciju marihuane

A- A+

Urugvajski Donji dom parlamenta odobrio je zakon o legalizaciji marihuane, kojim bi vlada ove zemlje, mogla postati prvom u svijetu, koja proizvodi i distribuira marihuanu po svim pravilima tržišta. Kako bi zakon postao pravovaljan mora ga još potvrditi i urugvajski Senat.

Donji dom urugvajskog parlamenta odobrio je zakon o legalizaciji marihuane, kojim će vlada ove zemlje postati nadležna za proizvodnju i distribuciju konoplje. No, čeka se još potvrda odluke urugvajskog Senata, nakon koje će zakon stupiti na snagu. Prijedlog zakona o legalizaciji marihuane predstavljen je u lipnju prošle godine, kao dio mjera za borbu protiv nasilja. Potvrdi li Senat odluku Donjeg doma parlamenta, Urugvaj postaje prvom zemljom svijeta, koja je u potpunosti legalizirala ovu biljku te nadležnost proizvodnje i distribucije, stavila u državne ruke.

Izdvojeni članak

U ovim zemljama mladi najviše troše marihuanu

Dozvoljena sadnja šest stabljika

Jedan od poslanika u parlamentu Urugvaja Sebastian Sabini istaknuo je da se ovim zakonom ne promovira konzumiranje marihuane, nego se ono samo regulira.

Između ostalog zakon predviđa da konzumentima trave bude dozvoljeno posaditi šest stabljika indijske konoplje. Alternativni ‘legalni’ putevi dolaska do marihuane bili bi kupnja preko kluba uzgajivača, ili kupnja do 40 grama u ljekarni, prenosi presstv.ir.

Izdvojeni članak

Znanstvenici dokazali: Medicinska marihuana ne vodi ovisnosti o drogama

Legalizacijom se nastoji spriječiti financiranje organiziranog i drugog opakog kriminala

U drugom slučaju, prema istom poslaniku Sabiniu, ohrabruju se korisnici marihuane da je potrže na crnom tržištu i tamo dođu u kontakt sa supstancama štetnim po zdravlje i onima koje izazivaju još veću ovisnost.

Posjedovanje marihuane za osobnu uporabu već je dozvoljeno u Urugvaju, a kazneni progon ovisi o procjeni sudaca, koja se količina uklapa u tu definiciju ‘za osobne potrebe’.

Sebastian Sabini ističe i da se iz biznisa trgovanjem drogom financiraju organizirani kriminal, trgovina ljudima, krijumčarenje oružja te pranje novca.

Na kraju treba naglasiti i da ljevičarska vlada predsjednika Josea Mujica, podržava zakon o legalizaciji marihuane.

Urugvajski parlament odobrio legalizaciju marihuane
Share via
Copy link
Powered by Social Snap