Pretraga

Uskoro kreću prijave za besplatna putovanja Europom, doznajte kako doći do karte

A- A+

Inicijativa Europskog parlamenta za dodjeljivanje besplatnih željezničkih putnih karata 18-godišnjacima diljem Europe uskoro će se ostvariti. Oko 15 tisuća tinejdžera dobit će priliku besplatno putovati europskim zemljama između srpnja i rujna, a sveukupno njih do 20 do 30 tisuća do kraja godine. Internetske prijave bit će otvorene od 12. do 26. lipnja, dok će druga runda prijava biti otvorena kasnije ove godine.

Foto: Pixabayelj

Svi 18-godišnji Europljani kroz inicijativu ‘Otkrijte EU’ imaju šansu dobiti besplatne Interrail putne karte za putovanje europskim zemljama. Zahvaljujući prijedlogu i zalaganju zastupnika Europskog parlamenta 20 do 30 tisuća tinejdžera dobit će jedinstvenu priliku besplatno putovati i upoznati razne krajeve kontinenta.

Ovo ljeto besplatne karte za 15 tisuća maturanata

Prva runda besplatnih karata odnosi se na putovanja između srpnja i rujna, za što će internetske prijave biti otvorene od 12. do 26. lipnja. Drugi krug prijava za besplatne željezničke karte otvorit će se kasnije tijekom godine.

Izdvojeni članak
vlak željeznica

Europski parlament dao zeleno svjetlo: 20.000 tinejdžera dobit će besplatne karte za putovanje Europom

Prijaviti se u prvoj fazi mogu Europljani koji s 1. srpnjem 2018. imaju navršenih 18 godina. Sudionici mogu putovati najmanje jedan i najviše 30 dana u koliko god država članica žele, a besplatni pookaz koji će biti dodijeljen sretnim dobitnicima pokrit će troškove putovanja željeznicom. Izuzetno će se, i u ograničenom broju slučajeva moći koristiti i druge vrste prijevoza, primjerice, za mlade s poteškoćama ili one koji dolaze iz udaljenih krajeva.

Detaljnije informacije o prijavama, dodjeli karata i putovanjima moći ćete pronaći na Europskom portalu za mlade, kao i službenoj Facebook stranici.

Ruža Tomašić inicijativu nazvala populizmom

Kada su Manfred Weber, Wim Van de Camp i Jose Manuel Fernandes od Europske komisije prije godinu i pol dana tražili da se uvede program dodjele besplatnih Interrail karata, kontaktirali smo naše zastupnike u Europskom parlamentu te ih upitali kakav će biti njihov stav kod izglasavanja programa. Od ukupno 9 zastupnika, sumnjičavost prema projektu i njegovoj svrsi izrazila je jedino Ruža Tomašić, nazvavši to populističkim potezom.

Izdvojeni članak

Pitali smo naše europarlamentarce hoće li podržati prijedlog o besplatnoj InterRail karti za mlade

– Riječ je o klasičnom populizmu. Lijepo zvuči i tako je predstavljen da je političarima teško biti protiv jer u tom slučaju ispada da su protiv mladih. Jasno je da to putovanje nije besplatno nikome osim krajnjem korisniku. On će dobiti poklon od političara, a račun će platiti europski porezni obveznici među kojima ima i jako puno mladih koji zarađuju svoj novac na tržištu. Oni su danas opterećeni ogromnim administrativnim teretom i previsokim nametima, a dobar dio tog novca koristi se za financiranje upravo ovakvih nepotrebnih programa. Ispada da one koji rade i bore se na tržištu kažnjavamo visokim porezima da bismo drugima financirali dokolicu. To je kriva poruka mladima, rekla je tada Tomašić.

Dodatno je utvrdila da se radi o populističkom potezu kupovanja mladih birača, a ne nečemu što mladima stvarno treba.

Uskoro kreću prijave za besplatna putovanja Europom, doznajte kako doći do karte
Share via
Copy link
Powered by Social Snap