Pretraga

Uskoro kreću prijave za učeničke domove, neki učenici više ne ostvaruju izravan upis

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Odluku o uvjetima za prijam učenika prvih razreda srednjih škola u učeničke domove u školskoj godini 2022./2023. Tom je odlukom propisan postupak i način upisa učenika, rokovi za prijavu te uvjeti koje učenici moraju imati kako bi se mogli upisati u dom. Ove su godine došlo do nekih izmjena te učenici koji učenici koji su upisali program obrazovanja u školi koja u sastavu ima učenički dom niše ne ostvaruju izravan upis u dom.

učenički dom

Foto: Nguyen Dang Hoang Nhu, Unsplash

U učenički dom mogu biti primljeni učenici koji se školuju izvan mjesta stalnog boravka. Za upis u učeničke domove prijavljuju se putem web stranice Informacijskog sustava prijava i upisa u učenički dom, domovi.e-upisi.hr. Natječaj za upis svaki dom objavljuje zasebno, a svaki učenik može istovremeno prijaviti najviše četiri odabira učeničkih domova.

Rokovi za prijavu i pravo izravnog upisa

Prijava učenika u sustav Informacijskog sustava prijava i upisa u učenički dom je 4. srpnja, a učenici mogu početi s prijavljivanjem željenih učeničkih domova 11. srpnja. Objava konačnih ljestvica poretka bit će 16. srpnja, a učenici će se upisivati u domove od 18. do 19. srpnja. Slobodna mjesta za jesenski upisni rok bit će objavljena 20. srpnja.

Pravo izravnog upisa u učenički dom imaju učenici kojima su oba roditelja preminula, djeca smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, djeca nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i djeca hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, ako im redoviti novčani mjesečni prihodi po članu kućanstva za razdoblje od prethodna tri mjeseca ne prelaze 60% proračunske osnovice. To unosi promjenu u odnosu na prošlu godinu, kada su izravan upis imali i učenici koji su upisali program obrazovanja u školi koja u sastavu ima učenički dom. Oni će ove godine umjesto izravnog upisa dobiti 15 bodova.

Izdvojeni članak

Evo koliko će mjesta država sufinancirati u studentskim domovima: Bit će besplatni za jednu skupinu

Što se sve boduje za upis u učeničke domove

Za učenike koji ne ostvaruju izravan upis uzima se u obzir prosjek zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja pomnožen s koeficijentom petnaest.

Učenici kojima je roditelj preminuo ostvarit će dodatnih deset bodova, kao i učenici koji su upisali školu koja u sastavu ima učenički dom. Djeca hrvatskih branitelja koja ne ostvaruju izravan upis mogu svejedno dobiti dodatnih deset bodova, ako su djeca hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su u obrani sudjelovali najmanje 100 dana u borbenom sektoru. Dodatnih 10 bodova ostvaruju i učenici s posebnim socijalnim statusom, ako žive uz jednog ili oba roditelja koji su osobe s invaliditetom, ako su im oba roditelja nezaposlena ili ako žive uz samohranog roditelja.

Učenicima se boduje i izvrsnost te će učenici koji su u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja osvojili jedno od prvih triju mjesta na državnome ili međunarodnome natjecanju iz znanja ili natjecanju školskih sportskih društava ostvaruju šest bodova. Učenici koji su upisali program za deficitarno zanimanje u županiji u kojoj se nalazi učenički dom ostvaruju dodatnih pet bodova.

Učenici koji su u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja imali uzorno vladanje ostvaruju pet bodova, kao i učenici čija se braća i sestre školuju izvan mjesta prebivališta. Oni ostvaruju dodatnih pet bodova po svakom bratu ili sestri koji se školuju izvan mjesta prebivališta.

Odluku Ministarstva za prijam učenika u učeničke domove u 2022./2023. možete detaljno proučiti u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [174.63 KB]

Copy link
Powered by Social Snap