Pretraga

Uskoro zabrana legalne trave – ‘Zmajeva’, ‘Galića’ i ostalih osvježivača

A- A+

Izgleda da bi uskoro mogao doći kraj ‘legalnoj marihuani’, kako se kolokvijalno nazivaju proizvodi koji se prodaju u smart shopovima pod etiketom osvježivača zraka ili soli za kupanje. Naime, kako najavljuje glasnogovornik Ministarstva zdravlja Josip Jagić, već sljedeći tjedan pred Vladu bi mogao doći prijedlog izmjena i dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, prema kojem će ministar zdravlja imati mogućnost zabraniti svaku sumnjivu sintetičku supstancu čak i prije nego što bude stavljena na službeni popis droga.

Očito su smrt i dvije hospitalizacije formula koja potiče Ministarstvo zdravlja na djelovanje. Naime, upravo se to dogodilo nesretnom 15-godišnjem Zagrepčaninu koji je preminuo prije nepuna dva mjeseca i dvoje Osječana koji su hospitalizirani prije dva dana. Sve pod sumnjom da su njihove zdravstvene poteškoće izazvane pušenjem tzv. ‘legalne marihuane’, ‘Zmaja’, ‘Galića’ ili nekog četvrtog naziva za jednu te istu stvar, službeno osvježivač zraka ili sol za kupanje koja je natopljena sintetičkim kanabinoidima.

Josip Jagić, glasnogovornik Ministarstva zdravlja, za tportal je izjavio da bi se već sljedeći tjedan pred Vladom mogao naći prijedlog izmjena i dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, prema kojem će ministar zdravlja imati mogućnost zabraniti svaku sumnjivu sintetičku supstancu čak i prije nego što bude stavljena na službeni popis droga.

– Prema novom prijedlogu, supstanca će se odmah moći zabraniti na temelju stručnih analiza ili na temelju dojava ministarstava iz drugih zemalja EU-a, rekao je Jagić.

Izdvojeni članak

Dvoje maturanata nove žrtve osvježivača zraka – popularnog ‘Zmaja’

Sanja Mikulić, zamjenica ravnatelja Ureda za suzbijanje zloporabe droga, pojasnila je da će novi zakon dati definiciju novih droga, a ona će biti temelj za akciju nadležnih službi, prije svega Sanitarne inspekcije.

– Inspektor će moći obaviti nadzor u smart shopovima, izuzeti supstance i poslati ih na vještačenje. Ukoliko se utvrdi da je neka tvar koja se prodaje na postojećoj listi droga ili da se radi o novoj drogi, moći će se odrediti kazne, rekla je Mikulić te dodala kako će najveća novost biti to da će ministar zdravlja moći donijeti odluku o stavljanju neke supstance na privremenu listu, na kojoj će ona moći ostati godinu dana, a za to vrijeme zabranjena, čime će se ubrzati proces zabrane novih droga, rekla je Mikulić.