Pretraga

Uspješan obračun s neizliječivom bolesti: Dvojici pacijenata nestao HIV iz tijela nakon transplatacije

A- A+

Dva američka pacijenta, čiji identitet zasada nije otkriven, bili su zaraženi HIV-om čak tri desetljeća, a nakon što im je presađena koštana srž, dobro se oporavljaju. Uz virus koji je uzročnik, AIDS-a u među vremenu su oboljeli od raka i limfoma. Međutim, jedan je prije četiri godine, a drugi prije dvije obavio zahvat presađivanja, poslije čega je HIV nestao iz njihovih tijela. Još ranije ovi pacijenti su prestali uzimati lijekove protiv mogućeg povratka virusa.

Dvojici američkih pacijenata iz tijela je nestao HIV virus, nakon što su se podvrgnuli presađivanju koštane srži. Naime bolovali su 30 godina, od AIDS-a, te su u međuvremenu oboljeli i od raka te limfoma. No, jedan se prije četiri, a drugi prije dvije godine podvrgnuo transplataciji, poslije čega im je virus nestao iz tijela, iako su ranije prestali su uzimanjem lijekova protiv mogućeg povratka virusa, piše BBC.

Izdvojeni članak

Revolucionarno: Izliječena djevojčica koja je bila zaražena HIV-om

Nije prvi slučaj

Jedan od pacijenata kojem se povukao HIV iz tijela prestao je s tretmanom lijekovima prije 15 tjedana, a drugi prije sedam.

– Još je prerano govoriti o izlječenju. No, ako se virus ne vrati u sljedećih godinu ili dvije, tada će šanse za njegov povratak biti vrlo male, govori liječnik Timothy Henrich.

Liječnik je dodao i da se HIV, može skrivati u moždanom tkivu ili probavnom traktu, no kako je koštana srž mjesto gdje nastaju nove krvne stanice, vjeruje se da se upravo odatle virus širi.

Nekoliko je pacijenata do sada uspjelo pobijediti AIDS. Prvi je bio Timothy Brown, poznat i kao ‘berlinski pacijent’. Njemu je također transplatirana koštana srž zdravog donatora. U Mississippiju je pak dijete odmah nakon rođenja tretirano lijekovima, kako se HIV ne bi raširio i razvio svoje stanice. Uz ova dva najnovija pacijenta kojima se virus povukao, povećana je nada u konačni pronalazak i definiranje lijeka za HIV.

Transplantacija opasnija od ljekova

Ovi slučajevi nam daju nadu u pronalazak i definiranje konačnog lijeka za HIV, no zasad je transplantacija koštane srži po pacijente mnogo opasniji zahvat nego tretiranje virusa lijekovima na dnevnoj bazi.

Međutim zasada je još uvijek transplatacija koštane srži opasniji zahvat, nego li svakodnevni tretman virusa lijekovima.

– Presađivanje matičnih stanica nije održiva opcija za široke mase pacijenata s HIV-om zbog svoje složenosti i cijene, no novi bi nam slučajevi mogli pokazati i nove pristupe liječenju te naposljetku iskorjenjivanju HIV-a, pojasnio je predsjednik Zaklade za istraživanje AIDS-a, Kevin Frost.

Uspješan obračun s neizliječivom bolesti: Dvojici pacijenata nestao HIV iz tijela nakon transplatacije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap