Pretraga

Usred ‘afere plagijat’, devet znanstvenika podržalo ministra Barišića

A- A+

Po pisanju Jutarnjeg.hr, nakon odluke nacionalnog Odbora za etiku u znanosti i obrazovanju da je ministar Pavo Barišić plagirao svoj rad, devet je hrvatskih znanstvenika pružilo podršku ministru. Profesor Sveučilišta u Zagrebu, Antonio Šiber, tvrdi kako je on ovakav rasplet priče predvidio već pred par mjeseci. Naime, tvrdi Šiber, pet od devet znanstvenika koji podržavaju Barišića imaju glavne / vodeće pozicije u znanstvenim centrima izvrsnosti kojima je ministar obećao sredstva čim je imenovan.

Izvor: screenshot; srednja.hr

Pred samo nekoliko dana ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić uputio je pismo premjeru Plenkoviću kazavši kako je Barišić svojim istupima i postupkom pokazao da ne može obnašati dužnost ministra obrazovanja.

Ipak, jučer je Jutarnji.hr objavio viđenja devet drugih hrvatskih znanstvenika, koji, unatoč odluci Odbora za etiku, podržavaju Barišića.

Izdvojeni članak

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić pokušava Plenkoviću nacrtati zašto Barišić ne može biti ministar

Ministra podržalo 9 znanstvenika i premijer Plenković mu daje povjerenje

Da je čitava rasprava suvišna te da su važnije vizije koje ministar ima u svrhu unaprjeđenja znanosti, smatra Miroslav Radman, koji je ujedno i naglasio da nije dovoljno informiran o slučaju. Profesor Slobodan Vukašević koji tvrdi da se radi o grešci koja je nadrasla realne proporcije jer je ovakva greška ‘manji prekršaj dobre prakse u objavljivanju znanstvenih radova’, te kako se ‘ovdje radi o političkim i interesnom, prije no o znanstvenim sučeljavanjima’. 

Stipe Jonjić sa Sveučilišta u Rijeci podržava borbu protiv plagiranja, ali smatra kako se oko ovog slučaja digla prevelika buka te ‘da hrvatska znanost i akademska zajednica u cjelini imaju puno većih problema’.
Prorektor za znanost Sveučilišta u Zagrebu Miloš Judaš tvrdi da se radi o političkom interesu, a Mile Ivanda s Instituta Ruđer Bošković razmišlja u sličnom smjeru.

Vlasta Bonačić-Koutecky sa Sveučilišta u Splitu smatra kako se radi o besmislenoj bitci i preporučuje da se ‘vrijeme iskoristi za unaprjeđenje znanstvene zajednice i zadržavanje mladih istraživača u Hrvatskoj.’
Mislav Ježić, profesor UniZg-a i član HAZU, pita se ‘ima li još razuma u medijima, i još gore, ima li ga u nekih intelektualaca i znanstvenika koji su se toliko uživjeli u ulogu egzekutora’ budući da se radi o mikroskopskom propustu za kojeg su optužbe već odbačene.

Aleksandar Jakir s Filozofskog u Splitu smatra kako se radi o sitnom propustu koji je ispravljen već u sljedećem izdanju članka te se ne može smatrati plagijatom, a Odboru za etiku koji je takvu odluku donio nazvao je ‘krnjim’ tijelom.
Uz prilično opširno obrazloženje sa zaključkom da je ‘presudu’ je donijelo ‘sudište’ bez ijednog stručnjaka za predmet presude – filozofiju’, podršku je Barišiću pružio i akademik HAZU, Vladimir Paar.

Spomenimo i kako je u jučerašnjem intervjuu za HRT, premijer Andrej Plenković kazao kako Barišić u ovom trenutku ima njegovo povjerenje.

Izdvojeni članak

Bivši rektor Bjeliš demantira izjave rektora Borasa: UniZG nije bilo nadležno za slučaj Barišić

Šiber: ‘Znanost je u nas posebno ljepljivo područje djelovanja’

Profesor Sveučilišta u Zagrebu, Antonio Šiber ovakav je rasplet priče, piše na Facebooku, predvidio još pred nekoliko mjeseci. Tvrdi kako pet od devet znanstvenika koji podržavaju Barišića imaju glavne / vodeće pozicije u znanstvenim centrima izvrsnosti kojima je ministar obećao sredstva čim je imenovan. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

– Danas 9 uglednih znanstvenika daje podršku ministru Barišiću prema pisanju Jutarnjeg lista. No, treba to malo znati i čitati.
Naime, među navedenih 9 uglednih znanstvenika “koji smatraju da ministar Barišić nije plagijator i da ne treba podnijeti ostavku” su i:
Prof. dr. dr. h. c. Vlasta Bonačić-Koutecký – voditeljica Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost i tehnologiju. prof. dr. Stipan Jonjić – voditelj Znanstvenog centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva, prof. dr. Miloš Judaš – voditelj Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost, akademik Slobodan Vukičević – jedan od dva neovisna voditelja Znanstvenog centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu, dr. sc. Mile Ivanda – jedan od četiri neovisna voditelja Znanstvenog centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore. 

Radi se dakle o 5 od 9 znanstvenika (!) koji imaju glavne / vodeće pozicije u znanstvenim centrima izvrsnosti kojima je ministar Barišić obećao sredstva čim je imenovan.
Tu su još i akademik Mislav Ježić (suradnik na Znanstvenom centru izvrsnosti za integrativnu bioetiku koji vodi prof. dr. Ante Čović), akademik Paar, prof. dr. Radman i prof. dr. Jakir.

Izdvojeni članak

Na internetu je i dalje dostupna plagirana verzija Barišićeva teksta

Iskoristio bih ovu vijest da ukažem svima koji ne razumiju zašto reagiram kako reagiram na zbivanja u znanosti i obrazovanju i koji od mene očekuju “nešto više” da sam ja još 13. studenog prošle godine (!) predvidio upravo ovakav razvoj situacije. Tada sam napisao:

Imam blagi dojam da će se buka oko ministra Barišića ubrzo stišati. 

Naime, prekjučer je ministar obećao voditeljima centara izvrsnosti, među kojima je i prorektor Čović, da će se natječaj za 50 mil. eura, na kojem će oni biti jedini kandidati u najskorijem roku nastaviti.

U ime “centara iz područja društveno-humanističkih znanosti, profesor Čović, iskazao je potrebu nastavka financiranja ova tri centra u okviru državnoga proračuna”. 

Ako je vjerovati onima koji po znanstvenoj zajednici identificiraju lobije, ovo bi trebalo odgovarati i jednom i drugom lobiju pa će, ako su dotični u pravu, vrlo vjerojatno doći do gašenja priče. Možda uz koju simboličnu žrtvu. 

Evo, sad se ta priča pokušava očito gasiti izvrsnošću i ugledom.:)
Na probleme s transparentnošću natječaja za znanstvene centre izvrsnosti sam također upozoravao nekoliko puta. 

Znanost je u nas posebno ljepljivo područje djelovanja. Nikad ne znaš na koga ćeš se poskliznuti i tko bi ti mogao zabiti nož u leđa – zato je dobro pratiti tokove novca. Eto ti politike …., piše Šiber.

Screenshot: Facebook; Antonio Šiber

Share via
Copy link
Powered by Social Snap