Pretraga

Ustavni sud donio odluku kojom se zabranjuje zdravstveni odgoj u školama

A- A+

Ustavni sud je donio odluku kojom se zabranjuje zdravstveni odgoj u školama. Spomenuta presuda je donesena jer su se načinom na koji se zdravstveni odgoj uvedo u obrazovni sustav prekršili hrvatski zakoni, ali i zbog toga što su se četvrtim modulom kurikuluma povrijedili određeni međunarodni ugovori, poput Opće deklaracije o ljudskim pravima. Ministru Željku Jovanoviću se također zamjera činjenca da je zdravstveni odgoj uveo bez šire javne rasprave.

Ustavni sud Republike Hrvatske donio je odluku kojom se zabranjuje provođenje zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Naime, prema spomenutoj odluci MZOS nije poštovao proceduru prilikom uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, zbog čega se do nove odluke isti ne smije predavati, prenosi Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Jovanović: ‘Polemika s Crkvom je okončana, od ponedjeljka je zdravstveni odgoj u školama’

Čeka se nova odluka Ustavnog suda, do tad ništa od Zdravstvenog odgoja

U idućih nekoliko mjeseci Ustavni sud će raspravljati o proceduri donošenja Kurikuluma nakon čega će donijeti odluku o ustavnosti. Sama najava ministra Željka Jovanovića kako će se u hrvatski obrazovni sustav uvesti zdravstveni odgoj, točnije spolni odgoj, izazvala je lavinu negodovanja i negativnih kritika. Udruge GROZD i Reforma, HSP i dvojica građana zatražili su ocjenu suglasnosti odluke o uvođenju Kurikuluma s Ustavom, Zakonom o odgoju i obrazovanju, Zakonom o sustavu državne uprave te Obiteljskim zakonom.

Međutim, najviše je problema izazvao četvrti modul čiji se sadržaj vrti oko spolne i rodne ravnopravnosti te spolno odgovornog ponašanja. Udruge i pojedinci koji su se pobunili ističu kako su se uvođenjem spolnog odgoja u škole povrijedili pojedini hrvatski zakoni, ali i neki međunarodni ugovori poput Opće deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Konvencije o pravima djeteta.

Uvođenje bez šire javne rasprave

Osobito su zamjerili ministu Jovanoviću način na koji je usvojio kurikulum kako i uveo zdravstveni odgoj, jer toj odluci nije prethodila šira javna rasprava. Mjesecima je trajao rat između ministra i nezadovoljnih roditelja, profesora i drugih građana, no MZOS nije odustajao od svog nauma. Građani koji se ne slažu s Jovanovićevim naumom uvidjeli su, pak, šansu u presudama Europskog suda koji je 1982. godine donio odluku kako država mora poštovati stavove roditelja o školovanju svoje djece.