Pretraga

Ustavni sud odbacio mišljenje Odbora koje je utvrdilo plagiranje na Sveučilištu u Zadru

A- A+

Ustavni sud ukinuo je mišljenje Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u kojem se navodi da je četvoro zaposlenika Sveučilišta u Zadru počinilo prevaru plagiranja. Ustavni sud ovime nije konstatirao da plagiranje nije počinjeno, već je ponovno, kao u nekim prijašnjim slučajevima, ustvrdio da Odbor ne može donositi mišljenja ili odluke o tome je li rad plagiran ili nije.

Foto: John Schnobrich; Unsplash

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ima zadaću štititi i promicati akademsku čestitost i poštenje u znanosti i visokom obrazovanju.

Ne poriču da su plagijatori

Nakon provedene analiza spornih članaka na temelju jedne prijave, u lipnju 2018. ovaj Odbor donio je jednoglasno mišljenje da su dvije izvanredne profesorice na zadarskom sveučilištu, Božena Krce Miočić i Ljiljana Zekanović-Koroni, te dvoje asistenata, Jurica Grzunov Martina Matešić, počinili znanstvenu prevaru jer su nepravilno i nepotpuno naveli korištenu literaturu, drugim riječima, plagirali su tuđe radove.

Izdvojeni članak

Studenti o novoj ustavnoj tužbi rektora Borasa: Radi se o akademskim građanima opasnih namjera

Oni su se pak dosjetili, pa su protiv toga mišljenja podnijeli ustavnu tužbu. U tužbi ne poriču da su plagijatori, već samo tvrde da Odbor nije nadležan odlučivati u pojedinačnim slučajevima poput njihova.

Kako piše jutarnji.hr, šesteročlano Vijeće Ustavnog suda na čelu s Ingrid Antičević Marinović, uvažilo je tužbu i donijelo je Odluku o ukidanju mišljenja odbora za etiku. U toj Odluci dakle, ne stoji da četvorka iz Zadra nije počinila plagijat, već samo da Odbor nije nadležan donositi mišljenja o pojedinačnim slučajevima kršenja akademske čestitosti.

Nije prvi put da Ustavni sud ovako odlučuje

Kako piše navedeni izvor, donesenim mišljenjem, koje nije nadležan donositi, Odbor za etiku je, prema odluci Ustavnog suda, povrijedio ustavno pravo četvero plagijatora sa zadarskog sveučilišta na dostojanstvo, ugled i čast, zajamčeno 35. člankom Ustava.

Ustavni sud na ovaj način omogućuje plagijatorima da prolaze nekažnjeno. Naime, ovo nije prvi put da Ustavni sud odbacuje mišljenja i odluke Odbora ili povjerenstava fakulteta. Tako je za prorektora zagrebačkog sveučilišta, Antu Čovića, Ustavni sud donio odluku da je neustavno mišljenje Etičkog povjerenstva Filozofskog fakulteta te je odbacio odluku Odbora za etiku o plagiranju Pave Barišića.

Ustavni sud odbacio mišljenje Odbora koje je utvrdilo plagiranje na Sveučilištu u Zadru
Share via
Copy link
Powered by Social Snap