Pretraga

Usvojena inicijativa u Sarajevu: Za vrijeme vjerskih obreda nema predavanja ni ispita

A- A+

Nakon što je Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu podnio inicijativu u kojoj traže da se za vrijeme vjerskih obreda ne održavaju predavanja niti ispitni rokovi na fakultetima, ista je odobrena od Senata, sarajevskog Univerziteta. Zaključak oko inicijative donesen je jednoglasno te je navedeno kako je takva odluka usmjerena ka poštivanju pripadnika svih vjerskih zajednica. 

www.pfsa.unsa.ba/pf/

Izdvojeni članak

Dom u Mostaru uspješno nastavlja gradnju: Donatori uplatili milijun eura

Prema novoj odluci, Senat podržava inicijativu pa se tako predavanja i ispitni rokovi u Sarajevu neće održavati petkom, za vrijeme muslimanske molitve džuma namaza, nego i za vrijeme vikenda kada se na fakultetima održavaju odrežene nadoknade. Na taj će način muslimanski vjernici sa sveučilišta nesmetano moći obavljati svoje vjerske obaveze. 

Kako je za radiosarajevo.ba  kazao rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, podrškom inicijativi Univerzitet na taj način iskazuje poštovanje svih ljudskih prava, uključujući i prava na vjeroispovijest i prakticiranje vjere u okvirima u kojima je to moguće, a da se ne remeti nastavni proces. Na tamošnjem Sveučilištu u narednom će periodu sastaviti raspored da studenti i zaposlenici mogu nesmetano obaviti svoj vjerski obred i vratiti se svojim radnim obavezama.

Pojedini studenti tvrde da im se krša vjerska prava

Iako nije donesena službena odluka, već samo podrška kojom se potvrđuje provođenje ove inicijative, ako neki fakultet neće odobriti nova pravila, kako je istaknuo rektor, Univerzitet će razgovarati s čelnim ljudima fakulteta da se ta situacija riješi na što fleksibilniji način. 

– Nismo željeli donijeti krutu odluku koja se mora provoditi. Islamska zajednica nema potpisan sporazum, odnosno država Bosna i Hercegovina nema riješeno to pitanje potpisanim sporazumom. Sporazumom je riješeno s predstavnicima katolika i pravoslavaca, ali ne i s Islamskom zajednicom. Zbog nedostatka tog sporazuma, a iz opreza, mi kao Univerzitet smo to imali u vidu i nismo željeli donijeti odluku koja nije utemeljena u jednom potpisanom sporazumu, ali smo htjeli poštivati i vjerska prava muslimana. Jer to što neko na političkom nivou osporava potpisivanje sporazuma, mi nismo željeli biti dio te politike, već biti dio dijela društva koje poštuje jednakopravnost kao vodilju društva u BiH, kazao je rektor Sveučilišta koje će prilagoditi svoj način rada u zimskom periodu je to od 11:45 do 13:15 sati, a u ljetnom od 12:45 do 14:15 sati za radiosarajevo.ba

Također, rektor Sarajevskog univerziteta je naveo da su studenti pokrenuli ovu inicijativu radi pokušaja pojedinih profesora na fakultetima da krše ljudska, odnosno vjerska prava studenata.

-To su rijetki profesori na Univerzitetu koji su upravo u vrijeme džume davali ispite i druge oblike nastave, pravdajući da tako mora biti. To je studente izrevoltiralo i zbog toga su tražili da se ovo pitanje službeno riješi kako pojedinci ne bi mogli na takav način vršiti diskriminaciju prema velikom dijelu studentske populacije Sarajevskog univerziteta, prokomentirao je rektor za Radiosarajevo.ba.

I dok se odlukom slaže većina studenata, kao i sarajevski muftija i član Vijeća za fetve pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH Enes Ljevaković, političke stranke u BiH poput Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte i Građanskog saveza takvo provođenje inicijative procijenjuju kao nasrtajem na sekularizam te kako je uvođenje vjerskih obreda za vrijeme rasporeda predavanja i studentskih obaveza korak prema suspenziji građanskog prava na najvećem fakultetu u zemlji.

Homofobni ispad predsjednika Studentskog parlamenta bez sankcija

Novu odluku komentirao je i Sarajevski otvoreni centar.

– Nadamo se da će u narednom periodu Senat Univerziteta u Sarajevu na isti način pristupiti i velikom broju pritužbi koje su im uputili studenti Univerziteta, a koje se također tiču diskriminacije i govora mržnje, zabranjenih istim pravnim aktima koji su bili osnov i za gore navedeni zaključak; konkretno, članom 9. Europske konvencije o ljudskim pravima, te Zakonom o zabrani diskriminacije BiH, Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH, Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini i Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

Naime, u svibnju 2016. godine, nakon javnih homofobnih, transfobnih i diskriminatornih istupa predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Harisa Zahiragića, veliki broj studenata svih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kao i Sarajevski otvoreni centar, obratili su se Rektoratu i Senatu Univerziteta u Sarajevu tražeći reakciju na javno kršenje ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, transrodnih i interspolnih osoba pod okriljem Univerziteta u Sarajevu. Senat UNSA-e se do danas nije oglasio po ovom pitanju, navode u priopćenju, prenosi radiosarajevo.ba