Pretraga

Uvijek se može donijeti ispravna odluka, a postoje i načini za to

A- A+

Donošenje odluka je nešto što činimo svak dan, a iako se čini jednostavno, to je zapravo proces na koji utječu razni faktori. Zanimljivo je da na odluke utječu mnoge stvari za koje to ne bismo očekivali, a postoji i način na koji možemo poboljšati vlastito donošenje odluka.

Nekima odlučivanje ide lakše, dok se drugi muče i s najmanje važnim, svakodnevnim izborima u životu. Kako god bilo, u našem mozgu za vrijeme odlučivanja štošta se događa, a na taj proces utječu brojni faktori kojih zapravo nismo uvijek niti svjesni.

Odlučivanje za ljude zapravo predstavlja određenu vrstu napora, zbog čega ljudi često odabiru već zadanu opciju, odnosno onu koja je ponuđena po ‘defaultu’. Kada dobijemo na biranje previše opcija, događa se to da zablokiramo, te smo u nemogućnosti da donesemo odluku. Često ćemo odabrati bilo što, samo kako bi proces priveli kraju i riješili se tog ‘posla’. Zapravo se događa da smo preplavljeni opcijama, stoga se odlučujemo za onu najlakšu i ponuđenu, piše Business Insider.

Izdvojeni članak

Pet znakova da ste donijeli ispravnu odluku

Zašto s vremenom donosimo lošije odluke

Što više odluka donosimo, to nam je mozak umorniji, što dovodi do toga da manje promišljamo o sljedećim odlukama, ili da izabiremo ‘sigurniju’ i manje riskantnu opciju, samo kako bi izbjegli donošenje pogrešne odluke. Kako biste povećali šanse da donesete ispravnu odluku, uzmite pauzu između stvari o kojima odlučujete.

Zašto donosimo bolje odluke ujutro

Čak i period dana utječe na proces odlučivanja u našem mozgu. Odluke bismo trebali donositi ujutro, jer je tada u nama najveća razina serotonina, koji pomaže umirivanje mozga. Upravo zbog toga lakše preuzimamo rizik, pa je pametno teške odluke donositi upravo u to doba dana. Kako dan odmiče, razina serotonina se spušta, i padamo u fazu kada ne želimo uopće donositi odluke.

Zašto je loše donositi odluke kad smo gladni

Kada osjećamo glad, žeđ ili pak seksualnu žeju, to se zapravo može preliti u područje mozga zaduženo za odlučivanje, što čini da više žudimo za velikim ‘nagradama’. Zbog toga smo skloniji uzimati velike rizike i htjeti više.

Zašto je dobro donositi odluke punog mjehura

Ovo možda na prvi pogled nema smisla, ali zapravo je baš suprotno. Kada imamo pun mjehur koristimo samokontrolu kako bi spriječili njegovo pražnjenje. Upravo zbog toga ćemo se prije odlučiti za opciju koja je manje riskantna, te bolje promisliti o izborima.

Izdvojeni članak

Kako se nositi sa sumnjom u ispravnost svojih odluka?

Zašto je ventilacija važna za odlučivanje

Kada se u zraku nalazi previše ugljičnog dioksida, naša kognitivna sposobnost se smanjuje. Kako bismo izoštrili um trebamo više kisika. Provjetrite prostoriju, i u nju unesite biljke koje također pomažu.

Kako donositi bolje odluke

Nakon svega gore navedenog, za zaključiti je kako je najbolje odluke donositi ujutro, i punog želuca. Također, smanjite broj izbore, jer što više opcija imate, teže ćete se odlučiti za jednu, a pogotovo onu pravu. Otvorite prozore i udišite svježi zrak, kako biste mozgu dali priliku da najbolje obradi sve izbore, i odabere najbolju opciju zbog koje nećete kasnije žaliti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap