Uvode se posebni srednjoškolski razredi za dječake jer zaostaju za vršnjakinjama

Zbog zaostajanja u izvršavanju školskih obveza, muški srednjoškolci u Kini su najnovijom reformom obrazovnog sustava dobili poseban tretman. Naime, prvi puta od 1948. godine dječaci i djevojčice će pohađati školu u odvojenim razredima kako bi profesori mogli učenike bolje motivirati.

Jedan od najboljih svjetskih obrazovnih sustava na svijetu, onaj kineski, najnovijom reformom uveo je posebne razrede samo za muškarce. Razlog za takav potez leži u činjenici da u tinejdžerskoj dobi dječaci zaostaju znatno u odnosu na svoje kolegice te se nastavnici nadaju kako će na ovaj način učenici lakše prevazići stidljivost i nesigurnost koja ih sputava.

Revolucionarno: Kinezi prodaju zrak

Na vrhu su, ali reforme idu dalje

Šangajski školski sustav je prije četiri godine najbolje ocijenjen na testiranju 15-godišnjaka provedenom u sklopu OECD-ovom istraživanju ostavivši tako iza sebe Južnu Koreju, Finsku i Hong Kong. No usprkos uspjehu vlasti se nisu uspavale i uživale u slavi već su dodatno zavrnuli rukave te analizom podataka utvrdili gdje još ima mjesta za napredak.

Poznati šangajski pedagog Sun Junsiao ustvrdio je kako je u posljednjih 15 godine uspješnost dječaka na prijemnim ispitima pala sa 66 posto na svega 39, a kao uzrok toga je detektirao njihovu stidljivost, nesigurnost i manjak vremena koje provedu učeći. Podaci koje je OECD objavio nakon testiranja idu u prilog ovoj tvrdnji, a pokazuju da otprilike deset posto djevojčica uspjeva završiti upisani fakultet. 

Dodatna motivacija za dječake

Jedna elitna šangajska srednja škola je kao odgovor na ova saznanja uvela dva razreda isključivo za dječake u kojima se radi po posebnom programu. – To je veliki pomak. Nadamo se da će dječaci brže napredovati. Razlog njihova zaostajanja je u tome što ne uče dovoljno. Ovako ćemo ih moći bolje poticati, ustvrdio je direktor spomenute šangajske škole Lu Chi Sheng.

Valja napomenuti da su u Kini škole podjeljene po spolu ukinute još davne 1948. kada je komunistička partija došla na vlast te reformirala postojeći obrazovni sustav.

Odgovori