Pretraga

Uz ove trikove jednostavno uštedite novac

A- A+

Ponekad vam se čini da iako ne živite raskošno, novac kao da curi iz džepova. Rado biste učinili nešto po tom pitanju, ali baš i ne ide. Mada vam možda pada na um da nemate dovoljno ni za pokrivanje troškova, a kamoli za štednju, ovi će vas trikovi uvjeriti u suprotno.

Nije lako uštedjeti novac, osobito u mlađim danima, kada dobivate džeparac od roditelja, koji eventualno dopunite davanjem instrukcija, radom preko studentskih servisa i slično. Međutim u svemu tome, skloni smo često i na izdatke koje činimo izvan svijesti, a koji su apsolutno nepotrebni. Radiosarajevo.ba donosi nekoliko trikova uz pomoć kojih možete jednostavno uštediti i popraviti si kvalitetu života.

Izdvojeni članak

Evo kako uštedjeti 500 ili više kuna mjesečno

Minusi na karticama

Već odavno postoje različite opcije u bankama uz pomoć kojih i studenti mogu ići u minuse. Smanjite ih obvezno ili čak pokušajte živjeti bez njih. Vjerojatno niste ni svjesni koliko godišnje plaćate članarine i kamate na minuse. Pogotovo ako se služite s nekoliko kartica. Najbolje bi bilo da koristite samo jednu, koja ima najniže troškove. Postoji mogućnost i da nekoliko korištenih kartica zamijenite samo jednom, jer za prvu godinu korištenja često dobivate popust od banaka.

Kupujte na akcijama

Ako neke stvari stalno koristite pa prema tome znate da će vam trebati i ubuduće, iskoristite akciju pa kupite više potrebitih artikala. Ne plaćajte punu cijenu ako ne morate.

No nemojte kupovati ono što vam ne treba samo zato što je sniženo. Ni to nije put ka uštedi.

Putovanja i odmor

Mnogi među nama s vremena na vrijeme vole negdje otputovati pa barem na vikend. Bilo da se radi o ljetovanju, zimovanju ili čemu trećem, dajte si nešto vremena da ispitate više opcija za prijevoz i aranžmane. Možda ako dovoljno ranije rezervirate kartu ili smještaj možete doći do znatne uštede. Ako imate određeni iznos, koji ste odlučili izdvojiti za putovanje, na ovaj će vam način više ostati za džeparac.

Izdvojeni članak
novac kuna

Podebljajte si budžet: Deset savjeta studentima za uspješnu štednju

Prijevoz do škole i faksa

Proljeće je na pragu pa s njime i ljepše vrijeme. Iskoristite ga da umjesto tramvajem, busom ili eventualno autom, na faks odnosno u školu idete pješice, na rolama ili biciklom. Osjećat ćete se bolje, a nećete morati izdvajati za kartu ili gorivo.

Omjer kvalitet i cijene

Poznata je izreka ‘nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari’ i nekad je se definitivno treba držati. Ako vam treba kvalitetna jakna, tenisice ili sat, izdvojite malo više novca pa ćete bar znati da ste kupili nešto vrijedno. No tjestenina, riža, pasta za zube ili posuđe, definitivno može biti i brenda koji pripada trgovačkom lancu.

Kasica – prasica

Premda vam se možda čini da se od tih silnih žutih lipa ne može nakupiti pristojna svota, mogli biste se razuvjeriti, ako ih pokušate ubacivati u kasicu. Kada vam se u nekoliko dana skupi sitniš u novčaniku, stavite ga u kasicu. Zatim si odredite neki vremenski period tipa pet mjeseci i onda ju otvorite. Za večeru u dvoje, kino ili kazalište zasigurno će se skupiti, a ovisno o navikama štednje možda i više.

Izdvojeni članak

Vlada SAD-a uči od 14-godišnjka kako uštedjeti stotine milijuna dolara

Režije

Dio vas sigurno do sada nije imao potrebu razmišljati o režijama, ali studentima koji su na školovanju u drugom gradu ovo je bitna stavka življenja. Važno je samo malo pažnje uključiti, gasiti aparate koji nepotrebno rade, držati normalnu temperaturu u stanu ili kući, zatvarati vodu i već ćete na prvom sljedećem računu vidjeti pomake.

Troškovnik

Napravite mjesečni plan, obzirom na budžet kojim raspolažete i nastojte ga se držati. Ako su vam se negdje javili nenadani izdaci, pokušajte ih nivelirati uštedom na drugom mjestu.

Pratite bilješke

Koliko puta ste čuli da vam netko kaže da uopće ne zna, gdje su mu nestali novci. Stoga barem pokušajte jedan mjesec voditi bilješke o svojim izdacima. Potom ih provjerite i utvrdite može li se drugačije rasporediti proračun i na osnovu te analize napravite plan za slijedeći mjesec.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap