Pretraga

Uz pomoć studenata Fakulteta elektrotehnike pokrenut sustav koji prati na što država troši novac

Koliko i na što točno država troši njihov novac, u državljani susjedne nam Slovenije uskoro će moći pratiti i putem interneta. I to zahvaljujući sustavu u čijoj su izradi sudjelovali i studenti ljubljanskog Fakulteta elektrotehnike.

Foto: Pixabay

Kako piše novac.jutarnji.hr, preko novog državnog sustava za nadzor građani Slovenije u svakom trenutku mogu pratiti koliko se uplaćuje u državni proračun i na što se točno troši svaki euro, i to ne samo na državnoj razini, nego i na razini općina i regija.

Time se želi povećati transparentnost prihoda i potrošnje, odnosno, omogućiti građanima uvid u potrošnju sredstava prikupljenih porezima.

Posebna zanimljivost ovog online sustava jest da su u njegovoj izradi sudjelovali i studenti Fakulteta za elektrotehniku u Ljubljani. Izrada programa i grafičkog prikaza stajala je 78.000 eura.

Podaci se u sustavu ažuriraju svakodnevno, pa se zato može pratiti koliko je prihoda državni budžet u tom danu ostvario i koliko je iz njega potrošeno. Podaci su dostupni za posljednjih deset godina.

Uz pomoć studenata Fakulteta elektrotehnike pokrenut sustav koji prati na što država troši novac
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap