Pretraga

[UŽIVO] Donosimo kratki pregled svega što se danas dogodilo u obrazovanju zbog korone

A- A+

Danas je drugi dan nastave na daljinu. Zbog prevencije širenja zaraze novim koronavirusom, nastava se odvija na daljinu. Nakon jučerašnjih poteškoća sa serverima, najavljeno je kako bi danas sve trebalo funkcionirati kako treba. Pratimo i komentiramo današnji tijek događaja.

Foto: Denis Gaščić/srednja.hr

Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj preplatite se na naš YouTube kanal.

17:47h Puno je toga za reći, a pisane riječi na portalu nisu nam dovoljne – i zato pokrećemo podcast!

U prvom podcastu naš glavni urednik Marko razgovarat će sa psihologinjom Natašom Jokić-Begić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu o psihičkom zdravlju u doba korone. Nalazimo se u jednom vrlo turbulentnom povijesnom trenutku, svakodnevno upijamo velik broj informacija o širenju pandemije koronavirusa, a primjećujemo i promjene u našem ponašanju. Koliko je i na koje sve načine utjecala ova pandemija na nas, kako trenutno brinuti o svom (i tuđem) psihičkom zdravlju i na brojna druga pitanja sutra od 16h odgovara profesorica Jokić-Begić na našem YouTube kanalu!

Svakako se pretplatite na naš kanal i u 16h nam se pridružite! Tijekom podcasta možete postavljati pitanja za profesoricu, a mi ćemo pokušati doći do odgovora!

Pretplatite se na naš kanal: shorturl.at/csGQ4

17:45h Po prvi put u našoj povijesti se događa da se nastava održava online. Dok neki profesori donedavno nisu ni znali kako se pali kompjuter (možda ne doslovno, ali neki sigurno i to…), od ovog tjedna se sva nastava održava isključivo putem interneta. Neki hrabriji su se odlučili na opciju gdje će održavati nastavu putem videa, postoje audio zapisi koji prate prezentaciju, a postoji i najjednostavnija stvar – jednostavno postavljanje materijala na Internet. Donosimo još tri prijedloga za korisno provođenje vremena bez škole i faksa, a koji su to doznajte ovdje.

17:44h S ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, od ponedjeljka je prekinuta redovita nastava. U Istarskoj su županiji i pojedinim školama drugdje u ponedjeljak otvorene virtualne učionice, dok ih u ostatku Hrvatske većina škola otvara u srijedu. Istovremeno, učenici viših razreda osnovne i učenici srednjih škola nastavu mogu pratiti putem Sportske televizije i YouTube kanala Škola za život. Šestero učenika otkrilo nam je kako u njihovim školama funkcionira nastava na daljinu, a doznati to možete na poveznici.

17:10h Zagrebački studenti u vrijeme širenja koronavirusa pokrenuli su vlastiti brend dizajnerskih maski za lice. Your Personal Saviour nastao je u suradnji produkcijske kuće SABMARINE s dizajnerom vasco. U razgovoru su nam otkrili kako vjeruju da će maske obilježiti 2020. godinu.

17:02h Nastava na daljinu potaknula je mnoge zabavne memeove koji su spojili nastavu s pop kulturom. Izdvojili smo najbolje.

16:37h Pogledajte predavanje prof. dr. sc. Adriane Vince održano 28. veljače 2020. na sastanku dekanica i dekana fakulteta i akademija u vezi s postupanjem u situaciji pojave koronavirusa (COVID-19) u Hrvatskoj. Profesorica Vince je pročelnica Katedre za infektologiju Medicinskoga fakulteta, specijalistica infektologinja i voditeljica Zavoda za probavne infekcije u sklopu kojega je jedinica za striktnu izolaciju Zarazne bolnice u Zagrebu.

16:22h Objavljen je raspored online nastave za srijedu, 18. ožujka, a možete ga vidjeti na poveznici.

16:16h Sudjelujte u novoj anketi

15:57h U Italiji se 10.000 sutdenata medicine povlači u bolnice

Kako piše Reuters, Italija u zdravstveni sustav prebacuje 10.000 studenata medicine. Na taj način žele nadomjestiti nedostatak liječnika u borbi s koronavirusom. Studenti neće morati polagati stručne ispite ni imati diplome, a radit će u obiteljskim ambulantama i staračkim domovima dok će njihovi iskusniji kolege biti prebačeni u pretrpane bolnice.

14:33h Sindikat hrvatskih učitelja: U 627 škola na nastavu došlo 23 učenika razredne nastave

Sindikat hrvatskih učitelja pisao je danas Ravnateljstvu civilne zaštite. Povod je odluka Ministarstva da nastavnici moraju dolaziti na radno mjesto, unatoč činjenici da se nastava izvodi na daljinu. Od Ravnateljstva civilne zaštite Sindikat je zatražio stav o nužnosti dolska djelatnika u škole. Kako su naveli u dopisu, analiza provedena na 627 škola pokazala je da je ovog utorka, 17. ožujka, u školu došlo tek 23 učenika.

– Jasno je vidljivo da se broj učenika drastično smanjuje te da doista nema potrebe za dolaskom svih zaposlenika u škole jer isti nije neophodan već je vrlo štetan i nepotreban. Kako nam s terena javljaju da u mnogim školama zaposlenici moraju dolaziti u škole i boraviti u zajedničkim prostorijama iako učenika nema, molimo da ukinete mogućnost takvog nepotrebnog dolaska u škole (među tim zaposlenicima ima i trudnica te osoba s narušenim zdravljem, a naravno i starijih osoba), navode iz SHU-a u dopisu.

Inače, i ministrica Blaženka Divjak danas je ponovno komentirala obvezu nastavnika da dio radnog vremena provode u školi.

– Naša uloga u sustavu jest da učenici dobiju kvalitetno obrazovanje. Tako dugo dok Stožer ne daje neke druge obavijesti, mi ovaj sustav možemo voziti takav kakav je. Vjerojatno je da ćemo imati tu preraspodjelu radnog vremena da jedan dio radi od kuće, a jedan od škole. Još uvijek je procjena da je situacija takva da nastavnici mogu dolaziti dio radnog vremena u školu, napominje Divjak, prenosi N1 televizija.

U nastavku se nalazi zahtjev SHU-a koji je poslan Ravnateljstvu civilne zaštite, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.12 MB]

13:01h Kako bismo vidjeli što o nastavi na daljinu kažu ljudi koji rade po školama, iznazivali smo jutros nekoliko škola po Istri i Primorsko-goranskoj županiji. Ravnatelji kažu kako sve funkcionira i bolje nego što su očekivali, a više možete pročitati na poveznici.

11:49h Kriminalsitičko istraživanje vezano uz prijavu DDoS napada na sustav [email protected] još uvijek traje

Jučer su iz CARNET-a priopćili kako su središnje komponente sustava [email protected] pod izuzetno su visokim opterećenjem od petka prelaskom, na online održavanje nastave. Uz to, tvrde i da je proteklih dana došli do više kibernetičkih napada.

– Uz to predviđeno pojačano opterećenje, sustav [email protected] je istovremeno izložen i ozbiljnim kibernetičkim napadima (DDoS), kakav je bio i jutros. U trenutku eskalacije tih napada usporava se rad sustava te on postaje nedostupan većini korisnika. Takvih eskalacija je bilo desetak samo u proteklih 48 sati, priopćeno je jučer iz CARNET-a.

Kako su nam danas odgovorili iz policije, u navedenom slučaju kriminalističko istraživanje još u tijeku te nismu u mogućnosti iznositi detalje.

11:35h Grad Zagreb: Nema plaćanja produženog boravka u školama

S obzirom na činjenicu da je zbog provođenja preventivnih zaštitnih aktivnosti od moguće zaraze koronavirusom od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine obustavljen odgojno-obrazovni rad u dječjim vrtićima i osnovnim školama Grada Zagreba, obavještavamo vas kako se neće morati plaćati puna participacija roditelja u cijeni vrtića kao ni programa produženog boravka u osnovnim školama.

Iznos plaćanja umanjit će se za one dane koje djeca neće provesti u vrtiću, odnosno školi. Ista odredba vrijedi i za plaćanje školske prehrane, priopćeno je iz Grada.

11:24h Da škola ne mora biti dosadna i da se u njoj mogu učiti stvari koje su primjenjive u svakodnevnom životu, pokazuje i lekcija online nastave iz Likovne kulture za osmi razred. Nastavnica Ida Loher u šest minuta objasnila je učenicima kako napraviti dobru fotografiju. Nemojte propustiti naučiti različite vrste kadriranja. Više pročitajte na poveznici, a video možete vidjeti u nastavku.

11:03h Studentski centar u Osijeku studente je zamolio da ugovore podižu online putem

Zbog trenutne situacije s koronavirusom obavještavamo vas da sve usluge možete i dalje obaviti na šalteru Studentskog servisa, putem telefona (031/207-121 ili 031/220-611) ili elektroničke pošte ([email protected]).

[PREPORUKA] Također, radi mjera predostrožnosti vas molimo da se podizanje ugovora vrši putem WEB servisa što je više moguće, a sve kako bi se smanjili kontakti i spriječilo eventualno daljnje širenje virusa.

Putem WEB servisa možete podizati ugovore, a ukoliko je neki problem s podizanjem ugovora molim vas kontaktirajte nas na navedene telefone.

[PREPORUKA] Isto vrijedi i za sve upite i zahtjeve za izradu računa osnovom dostavljenih, skeniranih ugovora te vas molimo da više koristite elektroničku poštu ([email protected]) kao i telefone (031/207-121 ili 031/220-611).

Za studente koji nisu produžili članstvo ili se učlanili, a isto žele obaviti, molimo vas da sve dokumente šaljete na e-mail ([email protected]). Link za učlanjenje.

Ovim putem se svima zahvaljujemo na razumijevanju te vas još jednom pozivamo da se svi skupa prilagodimo situaciji.

10:44h Nastavu na Trećem programu HRT-a možete pratiti na ovoj poveznici, a na Sportskoj televiziji ovdje.

10:27h Prema rasporedu Ministarstva obrazovanja, u utorak maturanti na Hrvatskom obrađuju Antigonu, pa smo danas za vas pripremili zadatak vezan uz to djelo. Pokušajte ga riješiti ovdje.

9:59h Šumarski fakultet zbog koronavirusa produljio rok za prijavu diplomskog

– S obzirom na novonastalu situaciju vezanu uz proglašenje pandemije virusa COVID-19, te upute Rektorata Sveučilišta u Zagrebu o obustavljanju kontaktne nastave na svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu na razdoblje od dva tjedna, Uprava Šumarskog fakulteta je donijela odluku da se termin za prijavu završnih i diplomskih radova produži do 17.4.2020. godine, priopćili su sa Šumarskog.

9:52h Onemogućen pristup središnjim sustavima [email protected] izvan Hrvatske

– Zbog kibernetičkih napada na središnje sustave [email protected] do daljnjega je onemogućen pristup s računala koja nisu u mrežama pružatelja internetskih usluga na području RH onim sustavima u nadležnosti Srca i CARNETA koja se oslanjaju na sustav [email protected], priopćili su danas iz Sveučilišnog računskog centra – Srce.

8.00h Počela je nastava na HRT3. Raspored sati za utorak provjerite ovdje.

AKTUALNO:

Snimka medijske konferencije ministrice s porukom za učenike:

Od ponedjeljka učenici i studenti iz cijele Hrvatske ostaju doma, a nastava će se izvoditi online. U ovoj situaciji naš sustav za učenje može vam itekako pomoći da naučite i usvojite novo gradivo, a u to možete uključiti i cijeli svoj razred! Kako, pročitajte na poveznici i pogledajte u videu.

Primjer online nastave

Gostovanje glavnog urednika srednja.hr Marka Matijevića na N1 televiziji povodom trenutne situacije u školstvu