Pretraga

[UŽIVO] Pogledajte što se sve danas događalo vezano uz koronavirus i obrazovanje

A- A+

Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je koronavirusom zaraženo 19 osoba, iako su posljednji nalazi prvo troje zaraženih – negativni, a kući će biti pušteni ako se i sutrašnji pokažu negativnima. Zbog pojave pandemije, više europskih zemalja otkazalo je nastavu, a kod nas se škole od petka zatvaraju samo u Istarskoj županiji. Ipak, Ministarstvo znanosti i obrazovanja svim je osnovnim i srednjim školama poslalo smjernice za provedbu nastave na daljinu. Današnji tijek događaja uživo pratite na portalu srednja.hr.

PRIJELOMNA VIJEST: Od ponedjeljka se zatvaraju sve škole i fakulteti u Hrvatskoj, više čitajte ovdje.

18:18 Ministarstvo znanosti i obrazovanja prije gotovo tjedan dana poslalo je uputu školama s preporukom da se do daljnjega otkažu izleti u inozemstvo. Čak 3.571 naš čitatelj odgovorio je na pitanje je li u njihovim školama odgođen izlet ili odlazak na Erasmus zbog koronavirusa.

Čak 57,69% čitatelja reklo nam je kako je izlet, odnosno odlazak na Erasmus, u njihovoj školi otkazan. Da nije otkazan, ali se o tome razgovara s ravnateljem i nastavnicima, kaže 17,30% sudionika ankete. Od ukupnog broja glasača, 15,35% čitatelja nije niti imalo planiran odlazak na izlet do kraja godine, a njih 9,89% reklo je da izlet u njihovoj školi nije bio otkazan. Više čitajte na linku.

18:17 Ministarstvo znanosti i obrazovanja školama u istarskoj županiji poslalo je novu uputu s detaljima oko izvođenja nastave na daljinu. Istarske škole, podsjetimo, sutra zatvaraju svoja vrata, a od ponedjeljka počinje online nastava. Učenici nižih razreda osnovnih škola sada su dobili i raspored nastve koju će pratiti na HRT-u 3, kojeg možete vidjeti ovdje.

17:36 Agencija za odgoj i obrazovanje otkazala je natjecanja za učenike na svim razinama. Više na poveznici.

17:28 Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je kako u Hrvatskoj nema cirkulacije virusa u populaciji i ocjena situacije je vrlo povoljna. Osvrnuo se i na mogućnost zatvaranja svih škola u Hrvatskoj.

– Ne smatramo da su škole mjesta gdje bi se virus mogao proširiti. Zbog toga mjeru zatvaranja škola ne donosimo tako olako. Iznimka je Istra jer je tamo dosta talijanskih državljana došlo, kazao je Capak te dodao kako škole u Primorsko-goranskoj županiji ne bi trebalo zatvarati, iako se prati situacija kao i u ostatku države, prenosi N1 televizija.

16:50 Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije traži zatvaranje škola i fakulteta u toj županiji od 16. ožujka do 14. travnja.

Vezano uz prevenciju širenja zaraze korona virusom, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel poslao je sljedeće priopćenje:

– S obzirom na trenutni razvoj situacije vezane uz korona virus te mjere zaštite stanovništva koje se poduzimaju s ciljem sprječavanja širenja virusa, do 14. travnja odgađaju se sve manifestacije u organizaciji Grada Rijeke, ustanova u kulturi Grada Rijeke i Doma mladih, a neće se provoditi niti program Europske prijestolnice kulture.

Tako se do 14. travnja odgađaju svi programi u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Muzeju grada Rijeke, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Art kinu, Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca i Gradskom kazalištu lutaka dok će Gradska knjižnica Rijeka ostati otvorena, izuzev prostora Čitaonice.

Ovakva je odluka donesena s ciljem dodatne prevencije zaraze korona virusom, a datum 14. travnja vezan je uz prijedlog Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije kojim je od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske traženo da se od 16. ožujka do 14. travnja obustavi rad dječjih vrtića, škola i fakulteta u Primorsko-goranskoj županiji.

Isto tako, u sportskim objektima Grada Rijeke do 14. travnja sportska događanja odvijat će se bez publike, a do istog datuma ukidaju se i termini za građane na Bazenima Kantrida.

Ovisno o razvoju situacije, po isteku tog datuma, ukoliko za to bude potrebe, bit će donesene nove odluke s ciljem prevencije zaraze. Također, preporučujem svim organizatorima javnih događanja na području Grada Rijeke, i to događanja koja uključuju okupljanje ljudi u bilo kojem broju, da do daljnjeg navedena događanja odgode.

Iako je za formalnu suglasnost o održavanju događanja nadležan županijski stožer, odnosno u višem redu nadležnosti – nacionalni stožer civilne zaštite, smatram da svi ukupno i svatko pojedinačno trebamo razumjeti odgovornost koju imamo u situaciji u kojoj se trenutno nalazi praktički čitava Europa.

U Hrvatskoj je sada na snazi zabrana javnih okupljanja na otvorenom za preko 1.000 ljudi, uz najavu da se zabrana okupljanja uvodi i za okupljanja od 100 ljudi, a županijski stožer je najavio da neće davati suglasnosti ni za događanja u zatvorenim prostorima koja ne mogu osigurati posebne garancije organizatora.

U tom svjetlu, a s obzirom na razumijevanje činjenice da nam je zdravlje i sigurnost građana najviši prioritet, pozivam sve organizatore manifestacija i bilo kakvih javnih događanja da navedena okupljanja odgode do daljnjeg. Također, pozivam sve građane i građanke Rijeke na odgovorno ponašanje, praćenje uputa nacionalnog stožera civilne zaštite koji je objavio niz priopćenja vezanih uz organizaciju svakodnevnog života.

Apeliram na smanjivanje straha i panike, i pozivam da strah zamijenimo uvođenjem mjera opreza u svakodnevici. Kriza s kojom smo suočeni, svakako će doći kraju, a izlaz iz nje leži u odgovornom ponašanju i praćenju uputa nadležnih tijela.

Također, Grad Rijeka će poduzeti sve korake na koje nas obveže nacionalni stožer civilne zaštite. U ovom su trenutku mjerodavne preporuke epidemiologa, koji čine sastavni dio timova za donošenje mjera zaštite stanovništva te za donošenje različitih odluka vezanih uz organizaciju rada različitih službi i javnih ustanova., navodi gradonačelnik Obersnel.

16:36 U novoj vas anketi pitamo:

16:20 Osim zagrebačkog i Sveučilište u Zadru izdalo je dokument s mjerama i aktivnostima na Sveučilištu u Zadru u kontekstu trenutačne epidemiološke situacije uzrokovane širenjem bolesti COVID-19. Nastava će se odvijati redovito, ali otkazuju se nenastavne aktivnosti poput promocija i Dana sveučilišta. Cjelovitu uputu pročitajte u dokumentu u nastavku, a ako vam nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [118.78 KB]

16:11 Ministrica Divjak sutra se sastaje s istarskim ravnateljima

Zbog pandemije koronavirusa, donesena je odluka o privremenoj obustavi nastave u svim osnovnim i srednjim školama Istarske županije, a u vezi s epidemijom novog koronavirusa COVID-19, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak održat će koordinacijski sastanak s ravnateljima s područja Istarske županije. Sastanak će se održati sutra, u petak 13. ožujka 2020., s početkom u 13 sati, u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu, priopćili su iz Ministarstva obrazovanja.

Podsjetimo, riječ je o školi u kojoj se dio učenika požalio kako su u WC-ima zalijepljene upute za pranje ruku, ali sapuna nema, o čemu više možete čitati ovdje.

15:54 Sveučilište u Zagrebu objavilo nove upute za studente

Na temelju preporuka Kriznoga stožera Sveučilišta u Zagrebu sa sjednice održane 11. ožujka, rektor Damir Boras donio je Uputu sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu o postupanju vezano uz epidemiološku situaciju vezanu za koronavirus. Odgađaju se sve aktivnosti na Sveučilištu koje nisu u izravnoj mjeri vezane za nastavu. Svi studenti koji su u proteklih 14 dana boravili izvan Hrvatske dužni su se javiti nadležnom prodekanu za nastavu i studente i ostati u samoizolaciji 14 dana od povratka. Kroničnim bolesnicima također se preporučuje ostati 14 dana kod kuće. Cjeloviti tekst uputa pročitajte na poveznici.

15:51 Od strane više studenata s fakulteta u Zagrebu dobivamo informacije kako dio profesora samostalno otkazuje predavanja koja istovremeno pohađa više od stotinu ljudi.

14:28 Savjetnik ministrice obrazovanja, Marko Košiček, jutros je rekao da ministarstvo obrazovanja ne odlučuje o tome kada će se zatvoriti škole, nego se to odlučuje na temelju odluke Stožera se određuje gdje će se škole zatvarati. Index.hr pitao je ministra zdravstva, Vilija Beroša u kojem će slučaju biti zatvorene škole.

– Ako se ne pogorša stanje, onda se škole neće zatvarati. No ako se pojavi slobodna cirkulacija virusa u populaciji, onda ćemo zatvoriti škole, rekao nam je ministar Beroš.

14:01 Fakultet političkih znanosti u Zagrebu od ponedjeljka obustavlja predavanja od stotinu ili više sudionika.

– Na Fakultetu političkih znanosti od petka 13. ožujka 2020. do daljnjeg, zbog epidemiološke situacije u svijetu i temeljem preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, obustavljaju se svi skupovi, uključujući nastavu (predavanja na obaveznim predmetima) te akademske i javne događaje, sa stotinu ili više sudionika. Nastava s manje od stotinu sudionika će se održavati ali pohađanje nije obavezno. Pozivamo studente da nastave pratiti izvješća nadležnih službi u situaciji koja se brzo mijenja. Dođe li do potpune obustave nastave u prostorijama Fakulteta, nastavnici će se javiti svojim studentima i obavijestiti ih o načinu nastavka održavaja nastave putem mrežnih stranica Fakulteta (intranet) i/ili drugih digitalnih kanala. Nastava u ljetnom semestru se u svakom slučaju nastavlja; bude li potrebno, nastavlja se na daljinu, priopćeno je s FPZG-a.

13:05 Zbog novonastale situacije u vezi s koronavirusom u Istri se zatvaraju škole. Za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola nastava se organizira putem HRT-a, a za učenike viših razreda osnovnih i za srednjoškolce nastava se održava online putem. Ministarstvo je objavilo primjer videa online nastave iz Biologije za sedmi razred, o čemu više možete čitati ovdje.

13:02 Zbog koronavirusa škole zatvara i Irska Irski premijer, Leo Varadkar, rekao je da će se preventivne mjere početi primjenjivati od danas u 18 sati (po lokalnom vremenu) i trajat će do 29. ožujka, prenosi bbc.com. Škole, fakulteti i ustanove za djecu bit će zatvorene od sutra.

12:48 Fakultet elektronike i računarstva u Zagrebu otkazao je javno predstavljanje novog vizualnog identiteta koje se trebalo održati sutra, 13. ožujka 2020. godine s početkom u 11.00 sati.

– Događaj otkazujemo po preporuci nacionalnog stožera Civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a radi prevencije širenja koronavirusa. Zahvaljujemo predstavnicima medija koji su nas namjeravali svojim dolaskom podržati i s nama obilježiti predstavljanje novog vizualnog identiteta FER-a, propćili su s FER-a.

12:38 Podsjetimo, ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, otputovala je dana s u Bruxelles gdje vodi izvanrednu konferenciju ministara obrazovanja EU na temu odgovora na koronavirus u obrazovanju. Oglasila se s konferencije putem Facebooka.

– Ministri obrazovanja EU su jasni – virusi se ne zaustavljaju na granicama država, zato zajedničkim rješenjima i međusobnom potporom možemo lakše izaći iz ove ozbiljne krize. Bit će poteškoća po putu u osiguravanju sigurnog okruženja za učenje i poučavanje te implementiranja nastave na daljinu gdje je to potrebno i od toga ne treba bježati, zato samo konstruktivno i odgovorno, poručila je Divjak.

12:29 I pojedini zagrebački fakulteti u stanju su pripravnosti za moguće izvođenje nastave na daljinu. Tako su sa Šimarskog fakulteta poslali poruku svim studentima i zaposlenicima da provjere ispravnost svoje [email protected] oznake.

– Navedeno se moli radi organizacije obrazovnog procesa na daljinu uz pomoć informacijske tehnologije (omogućavanje on-line studiranja), a u kontekstu mogućih scenarija kompliciranja epidemiološke situacije (korona virus) u RH, priopćili su sa Šumarskog.

11:57 Zbog straha od koronavirusa Istarske škole od petka će zatvoriti svoja vrata za učenike, a nastava će se odvijati virtualno. Budući da za pripremu novog oblika obrazovnog procesa imaju samo dva dana, pitali smo ravnatelje nekoliko tamošnjih osnovnih škola, što očekuju od takvog oblika nastave. Vrlo su optimistični, a neki kažu da je sve već spremno. Više pročitajte na linku. 

11:56 CineStar i Cineplexx na svojim stranicama objavili su priopćenje u kojem posjetitelje obavještavaju o preventivnim mjerama zaštite od koronavirusa koje poduzimaju. Od danas u kinima vrijedi novi raspored sjedenja. Više čitajte na poveznici.

11:25 Od četvrtka nema nastave na Sveučilištu u Puli

– Uprava Sveučilišta obavještava sve studente Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli da uslijed nastale epidemiološke situacije od četvrtka 12. ožujka 2020. ne dolaze na planiranu nastavu. Od ponedjeljka, 16. ožujka, nastava će se izvoditi na daljinu sukladno daljnjim obavijestima, priopćili su sa Sveučilišta u Puli.

11:17 Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. u 8 sati na Trećem programu HRT-a (HRT-HTV 3) kreće emisija nastavnog programa nazvanog ‘Škola na Trećem’.

– Hrvatska radiotelevizija se, kao javni servis, zadužuje osigurati sve potrebne uvjete za izvođenje nastavnog programa na daljinu. U tom smislu danas je na HRT-u održan sastanak čelništva HRT-a i predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja na kojem su dogovoreni svi detalji projekta, a uime Hrvatske radiotelevizije odgovorna osoba za provođenje te odluke i projekta ‘Škola na Trećem’ je Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, priopćeno je s HRT-a.

11:06  Društvenim mrežama još se sinoć proširila audio snimka s lažnom informacijom o tome kako je odlučeno da će Grad Zagreb biti pod karantenom zbog koronavirusa. Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je da je riječ o lažnoj informaciji te pozvao građane da ne nasjedaju na netočne i zlonamjerne objave. U snimci se navodi da će Zagreb biti u karanteni i da će to biti objavljeno za 48 sati te da skriva stvani broj zaraženi.

Milić je istaknuo i da Vlada i Krizni stožer redovito i pravodobno informiraju hrvatsku javnost o svim mjerama koje se poduzimaju za suzbijanje pandemije koronavirusa u Hrvatskoj. Glasnogovornik Vlade pozvao je građane da ‘ne nasjedaju na ovakve neprovjerene, netočne i zlonamjerne informacije koje nepotrebno uznemiruju javnost’.

11:00 Učenica čija je majka zaražana pohađa Osnovnu školu Jure Kaštelana na zagrebačkoj Savici.  Kako piše Index.hr, škola danas radi normalno, epidemiološka služba još nije došla i škola nije dezinficirana.

– Ničije nalaze ne mogu prepričavati. Razgovarao sam s majkom djevojčice, ona je hospitalizirana, a dijete je doma u izolaciji. Ne znam kad je bila u školi. Vjerojatno jučer. Ja sam obavio usmeni razgovor s dežurnim epidemiologom i on mi je dao kontakt našeg epidemiologa na Krugama. Rekli su mi neka škola normalno radi i da je ne zatvaram. Nisu mi rekli da poduzimam ikakve posebne mjere. Mi poštujemo one prijašnje naputke da djeca imaju sapuna i papira. Nisu mi rekli da išta dezinficiram. Nemojte mene pitati, ja nisam epidemiolog, ne mogu mimo epidemiologa odlučivati što će škola poduzimati, rekao je ravnatelj Krešimir Supanc za Index.

Istaknuo je i da je zabrinut za sigurnost djece, ali da neće postupati suprotno napucima epidemiologa.

10:38 Na Sveučilištu u Splitu otkazano potpisivanje ugovora o stipendiranju.

– Sveučilište je izdvojilo ukupno 1.123.200 milijuna kuna za 117 stipendija koje se dodjeljuju za razdoblje od 1. listopada 2019. do 30. rujna 2020. Ukupni godišnji iznos stipendije po studentu iznosi 9.600,00 kuna, odnosno 800,00 kuna mjesečno. Odlukom rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića, a sukladno preporukama postupanja vezanim uz mjere zaštite od koronavirusa (COVID 19), a sve u cilju zaštite zdravlja naših studenata ove godine se neće održati prigodna svečanost potpisivanja ugovora. Studenti, dobitnici stipendija će ugovore pojedinačno potpisati u Rektoratu Sveučilišta u Splitu, priopćeno je sa splitskog Sveučilišta.

10:34 Na sjednici Vlade usvojena Odluka o sudjelovanju Hrvatske radiotelevizije u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu.

– Odlukom ministra zdravstva o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-CoV-2, od 11. ožujka 2020. godine, na području čitave Republike Hrvatske proglašena je epidemija bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-CoV-2. U uvjetima proglašene epidemije na području Republike Hrvatske, a s ciljem osiguranja kontinuiteta odgojno-obrazovnog procesa, zadužuje se Hrvatska radiotelevizija omogućiti izvođenje nastavnog programa i kurikuluma na daljinu, stoji u Odluci Vlade.

Nadalje, navodi se kako se Ministarstvo znanosti i obrazovanja zadužuje osigurati nastavno osoblje koje će održavati nastavu po razredima, počevši od prvog razreda u najranijem terminu, prema četvrtom razredu u kasnijem terminu.

– Nastava će pratiti kurikulume, odnosno programe nastavnih predmeta u nižim razredima osnovne škole, a koristit će se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa Hrvatske radiotelevizije kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku. Program će poticati učenike na samostalan i kreativan rad, a u suradnji sa svojim učiteljima razredne nastave produbljivat će i proširivati ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda, piše o tekstu odluke kojeg možete pročitati u dokumentu u nastavku (ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu).

10:03 Škole su zatvorene i u Danskoj, a postepeno ih zatvara i Austrija.

Danska je odlučila zatvoriti sve škole kako bi spriječila daljnje širenje koronavirusa.

– Ovo će imati velike posljedice, ali alternativa bi bila puno gora. U normalnim okolnostima Vlada ne bi predstavila ovako dalekosežne mjere, ali ovo nisu normalne okolnosti – rekla je premijerka Mette Frederiksen.

Nama susjedna Mađarska škole je odlučila ostaviti otvorenima. zatvorit će ih samo ako to bude potrebno uz napomenu da bi njihovo zatvaranje moglo uzrokovati ponavljanje školske godine. No, odlučili su odgoditi ljetne tečajeve jezika za strance.

U Austriji su postepeno počeli zatvarati škole koje neće raditi do Uskrsa. Srednjoškolcima će škola prestati u ponedjeljak, a osnovnoškolcima u srijedu.

10:00 Zagrebačka Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje otkazala je izvedbe četiri školske produkcije, planirane za 20. i 21. ožujka.

– Planiramo nove termine, o kojima ćete biti obaviješteni kada vidimo kako će se situacija razvijati. Obavezno čuvajte kupljene karte. Molimo vas za razumijevanje i strpljenje. Današnja proba u Španskom se održava, a velika subotnja proba ne, kao niti sve daljnje probe za produkciju!, poručili su iz škole učenicima.

9:55 Savjetnik ministrice, Marko Košiček, komentirao je trenutnu situaciju.

– Škole su jučer dobile upute kako se pripremiti. Prvi korak je aktivacija AAI identiteta, ako to još nisu učinili, a naša provjera je rekla da preko 90 posto nastavnika i učenika to već koristi. To je pripremna radnja koju svi moraju napraviti. Sreća u nesreći je što imamo Lumen, u kurikularnoj reformi, i velik broj nastavnika to već koristi, a oni koji ne koriste, sada im je prilika. I nastavnici i učitelji dobit će informacije o virtualnim zbornicama i sastancima, rekao je Marko Košiček, te dodao kako se ne govori se o kretanju u online nastavu, nego samo o pripremnim radnjama, prenosi N1.

Ističe kako danas nastava ide normaln, a učenici u Istri će od 5. razreda ići na online nastavu, dok će mlađe će na HRT-u biti organizirana nastava, kako je i jučer najavljeno.

– Na temelju odluke Stožera se određuje gdje će se škole zatvarati, mi ne odlučujemo o tome, kazao je Košiček, prenosi N1.

9:44 Slovenski premijer Marjan Šarec na Twitteru je objavio kako su u Sloveniji su zabilježena dva nova slučaja zaraze i od ponedjeljka će otkazati nastavu u svim obrazovnim ustanovama.

9:39 Jedna od osoba čiji je nalaz jučer bio pozitivan na koronavirus majka je učenice zagrebačke osnovne škole. Učenica je testirana i nije zaražena, potvrdio je portalu Index.hr ministar Beroš. Škola nije bila zatvorena, a djevojčica je u karantenu poslana čim su bili poznati nalazi njene majke.

Beroš je u kontaktu i s ravnateljem škole i s ministricom Divjak te je dogovoreno da će u školu danas biti poslana epidemiološka služba kako bi utvrdila ima li temelja za daljnja postupanja, piše Index.hr.

9:35 Ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, otputovala je u Bruxelles gdje vodi izvanrednu konferenciju ministara obrazovanja EU na temu odgovora na koronavirus u obrazovanju.

– Za cijeli svijet je ovo nova i teška situacija, zato treba biti svjestan da neće sve proći glatko. Bit će poteškoća po putu u osiguravanju sigurnog okruženja za učenje i poučavanje te implementiranje nastave na daljinu gdje je to potrebno i od toga ne treba bježati. Upravo zato mislim da je pravi trenutak da svi budemo konstruktivni i odgovorni jer zajedno možemo prebroditi i ovakve krizne situacije, poručila je Divjak.

9:34 Gimazija Pula učenicima je putem Facebooka poručila da se danas nastava održava redovno dok će 7.sat biti održan sat razrednika na kojem će svi učenici dobiti detaljne upute oko odvijanja nastave.

– Molimo redovno pratite našu web stranicu na kojoj ćemo sutra, 12. ožujka do kraja dana, objaviti linkove za virtualne učionice, poručuju iz ove škole.

9:00 Podsjetimo kako je sinoć nakon sastanka ministara i članova Stožera civilne zaštite RH premijer Andrej Plenković predložio je da se zbog koronavirusa obustavi nastava u školama i na visokim učilištima u Istarskoj županiji na dva tjedna. Za sada nema odluke o zatvaranju svih škola u Hrvatskoj. Istovremeno, Ministarstvo obrazovanja poslalo je Smjernice osnovnim i srednjim školama vezano uz organizaciju nastave na daljinu uz pomoć informacijsko – komunikacijske tehnologije. Više o tome čitajte na poveznici.