Pretraga

[UŽIVO] Donosimo pregled svega što se danas dogodilo u obrazovanju zbog koronavirusa

A- A+

Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj su koronavirusom do sada zaražene 32 osobe. Zbog proglašenja pandemije, više europskih zemalja otkazalo je nastavu, a nastava se od ponedjeljka obustavlja i na svim fakultetima i u svim školama u Hrvatskoj. Današnji tijek događaja uživo pratite na portalu srednja.hr.

 

19:50h Komentar glavnog urednika portala srednja.hr o situaciji s online nastavom

17:48h  Kako učiti kad su zatvorene škole i faksevi? Uputstva za učenike, studente i profesore

Zbog trenutnih okolnosti nastalih zbog pandemije koronavirusa sve je više obavijesti o otkazivanju javnih događaja i okupljanja. Od ponedjeljka učenici i studenti iz cijele Hrvatske ostaju doma, a nastava će se izvoditi online. U ovoj situaciji naš sustav za učenje može vam itekako pomoći da naučite i usvojite novo gradivo, a u to možete uključiti i cijeli svoj razred! Više o tome doznajte na linku.

17:44h  Forum za slobodu odgoja objavio je prijedloge o tome kako s učenicima razgovarati o koronavirusu.

Pojasnili su kako je u ovim trenucima važno učenicama i učenicima na prikladan i primjeren način približi i objasni što se događa te ih stalno poticati da provode preporuke zdravstvenih vlasti o načinima ponašanja kako bi se spriječilo širenje virusa.

Želeći pomoći svim odgojno-obrazovnim radnicima u informiranju djece i mladih vezano za novonastalu situaciju, pripremili smo publikaciju “Kako s učenicima razgovarati o koronavirusu” koja sadrži preko 25 prijedloga aktivnosti s ciljem:

  • informiranja o važnosti pravilnog i redovitog održavanja osobne higijene
  • upoznavanja s trenutnom situacijom kako bi mogli razumjeti, sukladno svojoj dobi, što se događa i kako mogu osobno doprinijeti sprečavanju širenja virusa
  • poticanja na redovito i kvalitetno informiranje o trenutnoj situaciji iz
    vjerodostojnih, provjerenih i relevantnih izvora
  • ukazivanja važnost poštovanja ljudskog dostojanstva u svim situacijama s ciljem sprečavanja širenja govora mržnje, ksenofobije i predrasuda.

Pripremili smo i predložak prezentacije koju možete koristiti za pripremu nastavne jedinice ili aktivnosti.

Pozivamo sve odgojno-obrazovne radnike da nam se jave ako su proveli koju aktivnost. Isto tako, ako imaju neku svoju inovativnu praksu na ovu temu koju bi željeli podijeliti s drugima da nam se također jave, priopćili su iz Foruma.

*ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, osvježite stranicu

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.98 MB]

17:04h U Knjižnicama grada Zagreba moguća samo posudba i vraćanje knjiga, čitaonice zatvorene

U skladu s novim mjerama suzbijanja bolesti COVID-19, Knjižnice grada Zagreba u iduća dva tjedna radit će samo za povrat i posudbu knjižnične građe prema redovnom radnom vremenu. Sve čitaonice bit će zatvorene za članove i korisnike. Do daljnjega se odgađaju sva predviđena događanja, tribine, aktivnosti i radionice.

Sukladno općim preporukama dežurne epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, molimo članove i korisnike da ne dolaze u knjižnicu ako imaju bilo kakvih respiratornih tegoba.

Molimo članove i korisnike za razumijevanje! Za sve promjene ove odluke bit ćete obaviješteni putem mrežnih stranica Knjižnica grada Zagreba i društvenih mreža, priopćeno je iz KGZ-a.

16:41h Nastavnička grupa 45minuta podržala obustavu nastave, ali traže da rade od kuće

Nastavnička grupa 45minuta podržava obustavu nastave u Republici Hrvatskoj.

Obrazovanje je zagarantirano Ustavom RH i nastavnici svoja znanja i vještine stavljaju na raspolaganje.

Spremni smo na sve razumne načine pridonijeti ovoj teškoj i do sad, nikad viđenoj situaciji u zemlji.

Smatramo razumnim održavanje online nastave iz vlastitih domova.

Na taj smo način manja ugroza za zdravlje naših učenika, ali i naših obitelji.

Svako izlaganje, odlaženje i putovanje do naših radnih mjesta, povećava rizik zaraze.

Stoga smatramo da će naš doprinos biti svakako učinkovitiji i kvalitetniji ako se u minimalnoj mjeri izlažemo jer na taj način štitimo zdravlje čitave zajednice.

Podržavamo ideju ministrice Divjak o virtualnoj nastavi, a jedna je od  prednosti takve nastave, upravo izbjegavanje kontakata i zaštita onih koje obrazujemo.

U slučaju poteškoća s radom ponuđenih platformi, vlastitim ćemo angažmanom naše učenike kontaktirati i educirati, onako kako sto to činili i do sada.

Ali iz svojih domova!

Zaštitimo zajednicu razumnim, a ne populističkim rješenjima.

Neka zdravlje i sigurnost budu prioriteti!, priopćili su administratori nastavničke grupe 45minuta

16:36h  A1 Hrvatska daje podršku roditeljima i odgojno-obrazovnim ustanovama

S obzirom na odluku Vlade Republike Hrvatske o prekidu rada vrtića, osnovnih i srednjih škola na dva tjedna, a u sklopu mjera suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, A1 Hrvatska će svim korisnicima TV usluge od ponedjeljaka besplatno omogućiti sve kanale namijenjene djeci. Riječ je o ukupno 14 dječjih kanala s raznovrsnim zabavnim i obrazovnim sadržajem, namijenjenih svim uzrastima.

Kako bi roditeljima, odgajateljima i nastavnicima olakšali razdoblje bez rada vrtića i škola, svim korisnicima TV usluge od ponedjeljka će automatski biti dostupno svih 14 TV kanala za djecu iz Osnovnog, Proširenog i Dječjeg paketa. Većina kanala je potpuno lokalizirana na hrvatski, a dodatno su dostupni kanali i na francuskom, njemačkom i engleskom jeziku. Što se tiče zabave za najmlađe tu su popularni: Baby TV, Nick Jr. (eng.) Pickaboo, Duck TV, JimJam, TIJI, KiKa iVavoom. Također, korisnicima su već dostupni u Osnovnom paketu: Nickelodeon, RTL Kockica,  Mini TV, CartoonNetwork, Boomerang i Nick Jr. (hrv.).

Osim zabavnog sadržaja djeca će moći pratiti i  Da Vinci Learning, jedan od najboljih svjetskih edukativnih TV kanala. Svojim interesantnim emisijama Da Vinci nadahnjuje gledatelja koji istovremeno uče i zabavljaju se.

Također, u A1 Videoteci je dostupna Video učionica namijenjena učenicima za učenje i ponavljanje nastavnog sadržaja.Sastoji od video lekcija za sva četiri razreda srednjih škola koje prate gimnazijski program matematike.

A1 Hrvatska aktivno prati događaje i razvoj situacije s koronavirusom te poduzima sve preventivne mjere kako bi zaštitila svoje zaposlenike i korisnike. Kao digitalna kompanija koja razvija i nudi digitalne usluge podsjećamo korisnike da su sve relevantne informacije o uslugama dostupne na www.a1.hr ili pozivom na Službu za korisnike 0800 091 091. Također, korisnici mogu aktivirati dodatne usluge, platiti račun, provjeriti status svojih zahtjeva ili riješiti poteškoće uz pomoć Digitalnog tehničara kroz Moj A1 aplikaciju.

Kao najbolja mobilna i fiksna mreža prema neovisnom, međunarodnom P3 mjerenju, A1 Hrvatska želi svojim korisnicima pomoći da što lakše i jednostavnije prođu kroz trenutačno razdoblje, priopćili su iz A1.

16:23h Na današnjoj konferenciji za medije premijer Andrej Plenković izjavio je kako se od ponedjeljka obustavlja redovna nastava u školama i na fakultetima. Većina hrvatskih sveučilišta već objavila odluku obustavi nastave, a Ministarstvo obrazovanja poslalo je preporuku i studentskim centrima – nema zatvaranja studentskih restorana, ali će se zadržavanje u menzama svesti na minimum. Detaljnije pročitajte na poveznici.

15:34h Odgađa se upis novaka u vojnu evidenciju

Obzirom na novonastalu situaciju vezano za koronavirus, a uvažavajući preporuke i upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, odgađaju se do daljnjega sve aktivnosti vezane uz uvođenje novaka u vojnu evidenciju rođenih 2002. godine, koje su se trebale provoditi od 10. ožujka do 30. travnja 2020. godine.

Podsjetimo, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske je pozvalo sve muške osobe, hrvatske državljane rođene 2002. godine i starijih godišta, a koji dosad nisu upisani, da se radi uvođenja u vojnu evidenciju jave u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

Riječ je o zakonskoj obvezi redovitog godišnjeg upisa u vojnu evidenciju.

Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske.

Na poziv za upis u vojnu evidenciju obvezni su se odazvati i hrvatski državljani koji borave u inozemstvu, a uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

14:19h Ministarstvo obrazovanja poslalo je novu uputu svim osnovnim i srednjim školama vezano uz nastavak organizacije nastave na daljinu, a slična je onoj objavljenoj jučer za Istru. Više pročitajte na poveznici.

14:00h Predstavnici sva tri obrazovna sindikata kritizirali su odluku da nastavnici, unatoč otkazivanju redovne nastave, moraju fizički dolaziti u školu.

– Volio bih da mi netko objasni zašto nastavnici moraju dolaziti u školu, gdje će ih biti više od stotinu i još se putem do škole izlagati virusima, oštro je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Više u članku.

13:05h Predsjednik Milanović održao press konferenciju vezano za koronavirus

Milanović je na press konferenciji rekao da je u kontaktu s premijerom i ministrima. Isto tako, rekao je da misli da je dobro da je uvedena mjera zatvaranja škola.

– Ovo što ću reći zvuči grubo, radi se o socijalnoj distanci koju moramo držati jedni prema drugima. Nismo na to navikli. Ljudi će se morati malo više povući u svoj nukleus, u obitelj, manje izlaziti van, rekao je, a prenosi hr.n1info.com.

Komentirao je i da navala na trgovine nije panika.

– Ako se neće opskrbiti namirnicama, morat će izlaziti češće. Dobro je da nakupuju malo više, da se opskrbe. To nije panika, moramo stvoriti neke uvjete za život u zatvorenom prostoru, rekao je Milanović.

12:51h Studentski centar Varaždin ima obavijest za studente

– Obavještavamo vas da će Studentski restoran od 14.3. do 29.3. raditi od 11 do 19 sati, dok će a la carte restoran raditi od 9 do 17 sati. Student servis od ponedjeljka 16.3.2020. radi kao i do sada, od 7 do 15 sati, priopćeno je iz varaždinskog SC-a.

12:25h Odgođena sportska događanja u organizaciji SC Zagreb

Odlukom kriznog stožera SC-a u Zagrebu s danom 13. ožujka 2020. odgađaju se sve sportske aktivnosti u Nadležnosti poslovnice za sport SC-a. Privremene odgode primjenjuju se do 1. travnja. Svim korisnicima koji su uplatili programe usluga će biti nadoknađena završetkom ove odluke.

12:20h Ove zemlje donijele su odluku o obustavi nastave: Italija, Danska, Francuska, Irska, Austrija, Slovenija

U mnogim zemljama jedna od preventivnih mjera za koronavirus je i neodlazak učenika u osnovne i srednje škole. Ovo su države koje su zatvorile ili odlučile zatvoriti škole na razini cijele zemlje: Italija, Danska, Hrvatska, Slovenija, Francuska, Češka, Bosna i Hercegovina, Poljska, Rumunjska, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Gruzija, Austrija, Azerbajdžan, Iran, Irak, Izrael, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina, Mongolija, Japan, Alžir i Paragvaj. Neke su države odlučile zatvoriti škole samo u nekim svojim pokrajinama, a ne na razini cijele zemlje. To su: Velika Britanija, Španjolska, Portugal, Njemačka, Slovačka, Madžarska, Grčka, Ukrajina, Rusija, Afganistan, Pakistan, India, Butan, Vietnam, Kambodža, Bolivia, Ekvador, SAD

12:05h Osim na HRT3 nastava i na Sportskoj televiziji, ali za više razrede

Od ponedjeljka se na dva tjedna prekida redovna nastava u svim školama i na fakultetima u Hrvatskoj i odvijat će se virtualnim putem. I dok će učenici viših razreda osnovnih te srednjih škola nastavu imati putem virtualnih učionica, učenici nižih razreda osnovnih škola obrazovat će se putem Trećeg programa HRT-a. U tome ih neće omesti ni nestanak signala – jer će se sve lekcije ubrzo nakon emitiranja uploadati na YouTube. Također, ako starijim učenicima nestane internet, nastavu će moći pratiti na Sportskoj televiziji. Više čitajte ovdje.

11:57h Rezultati ankete

Na portalu srednja.hr proveli smo anketu u kojoj smo vas pitali ‘Mislite li da bi zbog koronavirusa trebalo zatvoriti sve škole i fakultete u Hrvatskoj?’, a čiji rezultati pokazuju kako je Vlada donijela odluku s kojom se mnogi slažu. U anketi je do sada glasalo 5.053 čitatelja. Njih 45,76% smatralo je da takvu odluku bezuvjetno treba donijeti. ‘Da, ali samo ako svi osiguraju izvođenje nastave online’ odgovorilo je 32,80% čitatelja. Da nastavu ne treba prekidati kazalo je 17,02% čitatelja, a oko odgovora na to pitanje nije sigurno 5,11% čitatelja.

11:10h PRIJELOMNA VIJEST: Od ponedjeljka se zatvaraju sve škole i fakulteti u Hrvatskoj!

S obzirom da je školski sustav bitan, da su djeca posebno bitna, od ponedjeljka se obustavlja nastava na razdoblje od dva tjedna i u svim srednjim i osnovnim školama u Hrvatskoj, dakle primjenjuje se istarski model. Djeca od 1. do 4. razreda pratit će se nastavu na HRT3 i putem Sportske televizije, za više razrede radi se na online nastavi. Sutra u 13 sati ministrica otvara virtualnu učionicu s ravnateljima. Nastavnici od ponedjeljka i dalje dolaze u školu, a djeca o kojima nema tko brinuti također mogu doći u školu jer su nastavnici i zaposlenici ondje, rekao je danas premijer Andrej Plenković na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Osim škola, zatvaraju se i fakulteti, dodao je Plenković.

10:55h Agencija za mobilnost izdala je Preporuke korisnicima programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti u kontekstu izbijanja koronavirusa.

Sukladno preporuci Europske komisije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva znanosti i obrazovanja u kontekstu izbijanja koronavirusa, Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) savjetuje svim korisnicima programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti da otkažu ili odgode sva putovanja ili dolazne aktivnosti.

Klauzula „više sile“ priznat će se svim korisnicima, domaćim i stranim sudionicima koji predoče odgovarajuću preporuku/uputu nadležnog tijela iz svoje matične države. Troškovi nastali zbog tih okolnosti bit će prihvaćeni, a treba ih navesti u izvještajnom obrascu.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere i izdaje preporuke koje možete pratiti na mrežnoj stranici: https://civilna-zastita.gov.hr

Izuzetno je važno redovito pratiti informacije i preporuke Ministarstva europskih i vanjskih poslovaMinistarstva zdravstvaHrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Svjetske zdravstvene organizacije.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije redovito će obavještavati korisnike o novim uputama i preporukama nadležnih institucija o situaciji s koronavirusom putem mrežnih stranica i stranica na društvenim mrežama.

Molimo sve organizacije korisnike programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti da naprave reviziju svih planiranih projektnih aktivnosti te u dogovoru s projektnim partnerima odgode ili po potrebi otkažu sve dolazne i odlazne mobilnosti.

10:50h Ekonomski fakultet Zagreb: ‘Nastava se do daljnjeg održava prema planu i programu’

Najveći fakultet, Ekonomski u Zagrebu, danas je objavio odgovore na sva najčešća pitanja studenata u vezi koronavirusa. Između ostaloga, navode kako se nastava trenutno ne otkazuje.

– Nastava se do daljnjeg održava prema planu i programu, a sve ostale aktivnosti koje nisu u izravnoj mjeri vezane uz nastavu (npr. konferencije, događanja, izvannastavne aktivnosti) odgađaju se do daljnjih uputa Kriznog stožera Sveučilišta u Zagrebu ili resornog Ministarstva. Ukoliko pojedini nastavnici iz objektivnih razloga neće moći održati nastavu o istom će pravovremeno obavijestiti studente, priopćili su s EFZG-a.

Odgovore na sva pitanja možete pročitati na poveznici.

10:15h Koronavirusom zaražen je otac učenika OŠ Bartola Kašića u Zagrebu

Iz zagrebačke OŠ Bartola Kašića priopćeno je kako je nalaz oca jednog učenika pozitivan na koronavirus. Nastava u toj školi se ne prekida, a učenik čiji je otac zaražen je u samoizolaciji.

Poštovani roditelji, otac našeg učenika je zbog pozitivnog testa na koronavirus hospitaliziran, a učenik je u samoizolaciji, nema simptoma bolesti, bit će testiran. Nastava se dalje održava prema uobičajenom rasporedu dok ne dobijemo drugačiji naputak. Škola je poduzela sve potrebne radnje te obavijestila nadležne institucije prema čijim uputama i postupamo.

Uputa Epidemiološkog zavoda je da i dalje provodimo sve propisane mjere, da učenike uputimo na držanje razmaka u međusobnoj komunikaciji bez fizičkog kontakta (rukovanje, grljenje), pranje ruku prema uputama koje se nalaze kod svakog umivaonika i što češće provjetravanje prostora. Uputa za roditelje, učenike, djelatnike je pratiti informacije koje se mogu dobiti službenim kanalima preko HZJZ i nacionalnog kriznog stožera civilne zaštite.

Ukoliko neko dijete ima temperaturu ili neki drugi simptom ne treba ga slati u školu već o tome obavijestiti nadležnog liječnika.

Pratite situaciju i obavijesti na web stranici, stoji u priopćenju kojeg potpisuje ravnateljica.

9:44h Ministar Beroš: ‘Odluka o nezatvaranju škola u PGŽ može izmijeniti danas ili sutra’

Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je gostovao u emisiji Hrvatskog radija, ‘U mreži prvog’. Između ostaloga, govorio je i o tome kolike su šanse da se zatvore škole.

– Da je zatvaranje škola čarobni štapić, one bi bile zatvorene. Specifična je stvar s djecom. Ona uglavnom ne obolijevaju, ali mogu biti transmiteri. Stav je većine europskih zemalja da se, ako nema lokalne transmisije, škole ne zatvaraju. Kada se detektira prvi slučaj transmisije među pučanstvo, poduzet ćemo nove mjere, a to je i zatvaranje škola, ističe Beroš za Hrvatski radio.

Odgovorio je i na pitanje kada bi djeca mogla ponovno krenuti na nastavu u školske klupe, u slučaju da se škole zatvore.

– To bi moglo biti kada padne broj novooboljelih, kada epidemiološka situacija bude mirnija. Vidimo da se sada to događa u Kini, ako ćemo vući vremenske relacije, onda možemo to zamisliti u RH. Otprilike četiri mjeseca, odnosno nešto manje, rekao je Beroš za HR.

Ministar je komentirao i zahtjev Kriznog stožera Primorsko-goranske županije za zatvaranjem škola u toj županiji. Još jučer je odlučeno da za tim trenutno nema potrebe.

– Analizirali smo broj talijanskih građana koji su tamo, ali taj broj nije kao u Istarskoj županiji. Ta se odluka o nezatvaranju škola, a koja je donesena, može izmijeniti tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana, kaže Beroš za HR.

Od ponedjeljka za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola u Istri na kreće nastava na HTV3.

– Mi smo spremni. Krećemo s Istrom. Škola je organizirana od 8 ujutro do kasnih popodnevnih sati. Podijeljeno je po satima i razredima. Prvi razred od 8 do 10 ujutro, drugi razred od 10 do 12.30. Potom je dokumentarac BBC-a o životinjama, što je simulacija velikog odmora, potom imamo 2,5 sata za treće razrede te tri sata za četvrte razrede. Obuhvaćeni su hrvatski, matematika, priroda i društvo, strani jezik – najvjerojatnije samo engleski, tjelesni, likovni i glazbeni, rekla je i urednica projekta Škola na trećem, Rahela Štefanović, prenosi HR.

9:02h Divjak se sastaje  ravnateljima u Istri

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ovoga petka održava koordinacijski sastanak s ravnateljima s područja Istarske županije u Pazinu, koji je pomaknut na 14.00 sati. Sastanak se održava u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu.

Podsjetimo, Istarska županija jedina je u kojoj se nastava izvodi online putem od ponedjeljka, a primjer takve nastave možete vidjeti u nastavku.

9:01h Pravni fakultet priprema se za online nastavu

– Zbog izvanredne situacije s pandemijom koronavirusa izgledno je će uskoro biti donesena odluka o odgađanju svih oblika nastave na Fakultetu, odnosno da će se nastava izvoditi u alternativnom obliku online. U ovom trenutku radi se na osposobljavanju Merlin sustava za svaki predmet preko kojeg ćete moći pristupiti svim materijalima potrebnim za online praćenje predavanja i učenje. Zato je IZNIMNO BITNO da imate pristup svom AAI identitetu preko kojeg ćete moći pristupiti Merlinu! Ukoliko nemate pristup, obratite se što prije referadi kako biste ga osposobili. Uprava Fakulteta skupa s posebnim odborom osnovanim za praćenje situacije pomno razmatra mogućnosti i obavlja sve moguće pripreme tako da nema prostora za paniku. Ukoliko dođe do odgađanja nastave biti ćete obaviješteni putem svojih e-mail adresa od Fakulteta. Naravno i Studentski zbor će vas držati u toku s razvojem situacije tako da pratite i naše Facebook i Instagram objave, priopćio je Studentski zbor Pravnog.

9:00h Filozofski u Zagrebu odgodio promociju studenata

Jučer je Sveučilište u Zagrebu objavilo upute vezane uz nastavu u vrijeme epidemije. Nema odluke o obustavi nastave, a glavna preporuka sastavnicama je da odogde sve aktivnosti koje nisu u izravnoj mjeri vezane uz nastavu. Filozofski fakultet odgodio je promociju.

– U skladu s trenutnim mjerama opreza od strane nacionalnog Kriznog stožera te Ministarstva znanosti i obrazovanja pri organizaciji javnih okupljanja zbog epidemije koronavirusa COVID-19, ovim putem obavještavamo da se otkazuje svečana promocija koja se trebala održati u petak 13. ožujka 2020. godine, stoji u obavijesti Filozofskog.

Istovremeno, Studentski zbor Filozofskog fakulteta poslao je apel fakultetu da krene izvoditi online putem. Njihov apel u nastavku prenosimo u cijelosti.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovim se priopćenjem obraća Dekanskom kolegiju, kao i nositeljima kolegijâ na Fakultetu, koji mogu donijeti odluku o načinu na koji se izvodi nastava na njihovim kolegijima.

Poštovani!

Uzimajući u obzir sve jače širenje pandemije korona virusa u svijetu pa tako i u Hrvatskoj i susjednim zemljama te imajući na umu preporuke Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske o izbjegavanju svih većih okupljanja, smatramo bitnim ukazati na očiglednu činjenicu da na našem Fakultetu svakodnevno cirkulira nekoliko tisuća ljudi koji se izmjenjuju u svim prostorijama Fakulteta, na informacije epidemiologa da se virus na površinama može zadržati i do nekoliko dana te na činjenicu da je određeni broj studenata koji su u proteklih 14 dana bili u inozemstvu već odradio dio nastave i bio u kontaktu s ostalim studentima i nastavnicima.

Nadalje, potaknuti potezom susjednih zemalja, dijela osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova u RH, dijela poslodavaca u RH, ali i zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti koji je organizirao nastavu online, smatramo da bi i Filozofski fakultet, kao jedan od najmnogoljudnijih fakulteta u državi trebao učiniti sve kako bi se zaustavilo ili barem usporilo širenje pandemije korona virusa.

Stoga, u želji da se zaštite ne samo studenti i svi djelatnici Filozofskog fakulteta, već i druge ugrožene i s njima u kontaktu društvene skupine, Studentski zbor Filozofskog fakulteta traži da se nastava od ponedjeljka, 16. ožujka, izvodi online.

U nadi da ćete uvažiti naše zahtjeve, akademski Vas pozdravljamo!

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

P. S. Studentski zbor također apelira na sve kolegice i kolege, članove akademske zajednice, da se pridržavaju uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i ostalih službenih tijela. Također, kako bismo zaštitili one slabije u našem društvu (starije i bolesne), pozivamo vas da u narednom periodu izbjegavate bilo kakva okupljanja većeg broja ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO:

GLASAJTE U ANKETI:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap