Pretraga

[UŽIVO] Pogledajte što se sve od ponoći u Hrvatskoj zatvara zbog koronavirusa

A- A+

Od ponedjeljka u Hrvatskoj, a s ciljem sprečavanja širenja epidemije koronavirusa, traje nastava na daljinu. Učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola nastavu slušaju na Trećem programu HRT-a, a stariji osnovci i srednjoškolci mogu ju pratiti na YouTube-u Škola za život i Sportskoj televiziji. Danas se u čitavoj Hrvatskoj otvaraju virtualne učionice na posebnim edukativnim servisima.

učenik

Učenik foto|pixabay

Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj preplatite se na naš YouTube kanal.

21:09h Stožer civilne zaštite danas je od strane Hrvatskog sabora dobio dodatne ovlasti vezane za mogućnost donošenja odluka i od ponoći može donositi odluke koje se primjenjuju na teritoriju čitave države.  Temeljem mišljenja epidemiologa donosi se cijeli set mjera usmjeren prema strožim mjerama socijalnog distanciranja.

– Kako bi pojačali izvršnost takvog postupanja u praksi priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za svakodnevno funkcioniranje zajednice, od sauna, diskoteka, bazena, plesnih škola, knjižnica… Obustavit će se rad ugostit objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme i dostave hrane, te rada pučkih kuhinja.

Obustavit će se rad svih trgovina, sem onih koje prodaju higijenske i prehrambene artikle, kiosci, ljekarne, benzinske pumpe, specijalne trgovine za ortopedska pomagala, dječjom opremom, prodaja hrane za životinje i još neke. Trgovine koje će funkcionirati, trgovci su dužni da se kod ulaska u trgovine ne stvaraju gužve, a jasne upute o tome morat će staviti na ulaze u trgovine i ostala prodajna mjesta.

Obustavit će se rad svih uslužnih djelatnosti u kojima je blizak kontakt, kao što su frizerska, masažni saloni, pedikerske djelatnosti i slično. Zatvaraju se i teretane, sportski centri, rekreacijski centri, sportska natjecanja, organizirani treninzi, organizirane izložbe, revije, sajmovi. Obustavljaju se i vjerska okupljanja, a neke vjerske zajednice već su donijele odluku za svoje vjernike.  Zabrana se odnosi na rok od 30 dana, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, prenosi N1 televizija, i naglasio kako je osnovna mjera u ovoj epidemiji  ‘da se svatko od nas pridržava mjera osobne higijene i socijalnog distancijranja, tj. da kontakti u zatvorenom budu na najmanje dva metra udaljenosti, a na otvorenom jedan metar udaljenosti među ljudima.’

20:03h Započeo  je naš prvi podcast. Glavni urednik portala srednja.hr, Marko Matijević, razgovara sa psihologinjom Natašom Jokić-Begić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu o psihičkom zdravlju u doba korone. Pratite na našem YouTube kanalu!

17:37h Koliko je i na koje sve načine utjecala ova pandemija na nas, kako trenutno brinuti o svom (i tuđem) psihičkom zdravlju i na brojna druga pitanja od 20h na našem YouTube kanalu odgovara psihloginja  Nataša Jokić-Begić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

17:25h Škola na daljinu u Srbiji nasmijava društvene mreže. Na ploči se pojavilo i krivo rješenje zadataka, a mnogi nisu znali riješiti rebus s ploče.

17:20h Nastavnica Sabina Dumpor snimila je pjesmu o koroni: ‘Ja se nadam da bolnica neće biti puna, zato što ćemo se držati vode i sapuna’. Poslušajte je ovdje.

17:03h Kakva je situacija s nastavom na daljinu na fakultetima, odlučili smo provjeriti s nekoliko zagrebačkih studenata. Što su nam rekli, pročitajte ovdje.

16:52h Predsjednik Milanović obratit će se javnosti u 19 sati.


16:39h Iako je redovita nastava trenutno prekinuta zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, za sada državna matura ide po predviđenom planu – esej iz Hrvatskog je 16. svibnja, a ostatak ispita piše se u lipnju. Izborni predmet koji ima najveći broj prijava je Fizika, a za današnji zadatak izdvojili smo jedan s prošlih ispita mature iz tog predmeta. Rješite ga na linku.

15:59h Iako su u većini Hrvatske pokrenute virtualne učionice, mnogi nastavnici i učenici imaju problema s njihovim korištenjem. Iz CARNET-a i Ministarstva savjetuju korištenje rezervnih načina nastave na daljinu – putem Sportske televizije i YouTube kanala ‘Škola za život’, a za učenike razredne nastave HRT3. Raspored online nastave za četvrtak, 19. ožujka, već je objavljen, kao i video materijali za učenike, a vidjeti ga možete ovdje.

15:30h Sindikat hrvatskih učitelja otkrio koliko je danas učenika bilo u školi. Poručuju kako je rizično da učitelji moraju dolaziti na posao u školu. Koliko je učenika bilo u kojj županiji, provjerite u članku.

14:37h Svima nam je u ovim vremenima potrebno malo smijeha, a za opušteni sadržaj zapratite nas na Instagramu @srednja_hr.

14:35h Sudjelujte u anketi:

 

14:26h Zbog epidemije COVID-19 odgađa se 4. Sajam stipendija u Zadru

Briga za zdravlje trenutni je prioritet.

Sajam stipendija i visokog obrazovanja jedinstven je i nezaobilazan događaj od nacionalnog značaja na kojem se predstavljaju stipendije, studijski programi, stručne prakse i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim bogate ponude za studente i učenike, Sajam u Zadru nudi i raznovrstan popratni program, namijenjen i profesionalcima u obrazovanju, učenicima, studentima i njihovim roditeljima, u sklopu kojega će se održavati predavanja renomiranih stručnjaka te razgovori o gorućim temama u visokom obrazovanju u Hrvatskoj i svijetu. Shodno tome, interes posjetitelja je velik te iz godine u godinu raste.

Kako su trenutno na snazi mjere prevencije širenja epidemije COVID-19, koje uključuju preporuke o neodržavanju javnih okupljanja, 4. Sajam stipendija i visokog obrazovanja odgađa se do jeseni. Briga za zdravlje izlagača, posjetitelja, ali i organizatora i domaćina Sajma trenutni nam je prioritet.

Očekujemo skori nastavak realizacije svih aktivnosti koji se odnose na održavanje Sajma u jesenskom terminu, a u međuvremenu provodimo preporučene mjere za očuvanje zdravlja.

13:44h Divjak: ‘Izgledno je da će ovo potrajati više od 2 tjedna’

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je konferencija za medije povodom online nastave. Srce i CARNET usprkos velikim količinama prijava održavaju sustav stabilnim, ali i veliki teleoperateri imaju poteškoća. Za sada sve radimo uspješno, ali treba još discipline, strpljenja i suradnje, rekla na konferenciji ministrica Blaženka Divjak i dodala kako za one koji se nisu uspjeli prijaviti u virtualnu učionicu, a brojni učenici i nastavnici se danas žale na tu poteškoću, postoje i alternativni načini gledanja sadržaja, HRT3, YouTube kanal ‘Škola za život’ i Sportska televizija.

I iz MZO-a i iz CARNET-a apeliraju na nastavnike i učenike da se u virtualne učionice prijavljuju prema nacionalnom rasporedu, da ne dolazi do zagušenja sustava. Brojne poteškoće uzrokovane su i činjenicom da se učenici i nastavnici prijavljuju pogrešnim lozinkama, ističu iz CARNET-a i mole korisnike da u posebnoj aplikaciji prvo provjere ispravnost svojih podataka.

– Radi se danonoćno kako bi sustav obrazovanja pobijedio ovu krizu, rekla je Divjak.

Kada je riječ o visokom obrazovanju, otvoreno je oko 20.000 e-Kolegija, ali fakulteti su tek na 50% kapaciteta.

Škole i nastavnici, kao i učenici besplatno mogu koristiti sustav MatiFic gdje je moguće rješavati zanimljive matematičke zadatke.

Ministricu Divjak naš je novinar pitao i hoće li se nakon ova prva dva tjedna, ako se situacija odulji, odrediti i poseban način provjere i ocjenjivanja znanja učenika online putem.

– Izgledno je da ovo neće trajati samo dva tjedna. Mi smo za ova dva tjedna uglavnom dali uputu da se prati i podržava učenike, da optimiziramo sustav jer kao što smo rekli mi odjedanput u sustavu imamo blizu 700 tisuća korisnika. Sigurno treba vremena da se to optimizira pa u tom prvom vremenu bi bilo dobro da se prati učenika, da se i nastavnici i učenici naviknu na novi sustav, nauče raditi preko sustava. Nakon ova dva tjedna dat ćemo još detaljnije upute ako to bude potrebno, a za sada je izgledno da će biti, kako i vrednovati u tom sustavu. Ali za sada ne treba biti opterećen time, sada je puno važnije da se radi i uči, rekla je Divjak na današnjoj konferenciji za medije.

13:04h U tijeku je medijska konferencija u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Uživo pratite na našem YouTube kanalu:

12:53h  Nalazimo se u jednom vrlo turbulentnom povijesnom trenutku, svakodnevno upijamo velik broj informacija o širenju pandemije koronavirusa, a primjećujemo i promjene u našem ponašanju. Koliko je i na koje sve načine utjecala ova pandemija na nas, kako trenutno brinuti o svom (i tuđem) psihičkom zdravlju i na brojna druga pitanja danas od 20h odgovara profesorica Jokić-Begić na našem YouTube kanalu!

12:46h Ministarstvo zdravstva poslalo je putem priopćenja za medije brojeve na koje je moguće dobiti psihosocijalnu podršku za osobe koje su u samoizolaciji.

Molimo da izvijestite javnost kako je od danas aktivan telefonski broj 113 na kojem građani mogu dobiti sve informacije vezano uz koronavirus, a na njihove upite će svakodnevno odgovarati epidemiolozi i drugi stručnjaci.

Ministarstvo zdravstva poziva sve građane da se pridržavaju svih dosad donesenih mjera jer odgovornim ponašanjem može se smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Posebno se apelira da sve osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju nužde jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19.
Hrvatski crveni križ će koordinirati aktivnosti dostave temeljnih namirnica i lijekova osobama starije životne dobi.

Također, Hrvatski crveni križ otvorio je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni koje su otvorene 24 sata dnevno:

Za Istarsku županiju: 091 300 2626
Za Varaždinsku županiju: 091 564 6361 i 091 935 2424
Za Ličko-senjsku županiju: 099 314 517
Za Sisačko-moslovačku županiju: 091 9522 452
Za Splitsko-dalmatinsku županiju: 112 (operater će prespojiti poziv Gradskom društvu Crvenog križa Split; podrška je dostupna svakodnevno od 8 do 20 sati)

Ostali važni brojevi na kojima građani mogu dobiti odgovore na pitanja vezano uz koronavirus dostupni su na web stranici www.koronavirus.hr, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

11.24h Poteškoće s prijavom u virtualne učionice i dalje traju.

Iz CARNET-a su ponovno poslali priopćenje u kojem učenike upozoravaju kako je sustav putem AAI@EduHr identiteta je otežan.

– Nastava na daljinu se prema planu provodi putem interneta i na televizijskim programima HRT3 te na Sportskoj televiziji za više razrede osnovne škole i srednju školu. Svi sadržaji na HRT 3 i SPTV te na YouTubeu uspješno se izvode. Pristup e-Dnevniku je osiguran no ulaz u sustav putem AAI@EduHr identiteta je otežan zbog tehničkih poteškoća te CARNET i Srce rade sve što mogu kako bi ih što prije otklonili. Molimo sve korisnike da se drže rasporeda nastave na daljinu i u međuvremenu koriste sve rezervne izvore sadržaja koje je osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja – od TV-a i Youtubea do web stranice s materijalima skolazazivot.hr, priopćeno je iz CARNET-a.

Poveznice na alternativne načine izvođenja nastave:

Treći program HRT-a – za učenike od 1. do 4. razreda OŠ, snimke na YouTube kanalu ‘Škola na trećem’
Sportska televizija – za učenike viših razreda OŠ i učenike SŠ
YouTube kanal ‘Škola za život’  – za učenike viših razreda OŠ i učenike SŠ

Današnji raspored sati online nastave nalazi se na ovoj poveznici.

11:14h Dok nastavu slušate putem interneta na isti način možete provjeriti i svoje znanje iz pojedinog predmeta. Kratki kviz iz povijesti i ključnih godina riješite na poveznici.

10:34h Vlada Republike Hrvatske pokrenula je novu web stranicu koronavirus.hr na kojoj možete pratiti sve važne i točne informacije vezane uz epidemiju.

10:20h S ciljem sprječavanja širenja koronavirusa, preporučuje se ostanak kod kuće, a posebice izbjegavanje mjesta koja posjećuje veći broj ljudi. Među njima su i knjižnice, ali dobra vijest za sve učenike koji žele čitati lektiru ta je da se popriličan broj njih može pronaći u sustavu e-Lektire.

10:05h Student servis u Zagrebu skratio radno vrijeme

Od danas, 18. ožujka, Student servis u Zagrebu ima novo radno vrijeme. Radit će od ponedjeljka do petka od 7:30 do 15:30 sati.

9:31h Problemi s prijavom u učionice

Kako doznajemo od učenika, dolazi do velikih poteškoća u korištenju pojedinih online servisa i prijave u učionice.

Iz CARNET-a podsjećaju da postoje i alternativni izvori sadržaja.

– Svi učenici mogu pratiti Školu na Trećem na HRT-u te Sportsku televiziju, kao i video materijale putem YouTubea. Pristup e-Dnevniku je osiguran, no ulaz u sustav putem AAI@EduHr identiteta je otežan zbog tehničkih razloga te CARNET i Srce rade na otklanjanju poteškoća. Molimo sve korisnike da se drže rasporeda nastave na daljinu i u međuvremenu koriste alternativne izvore sadržaja, poručuju iz CARNET-a.

8:00h Raspored za ovu srijedu, 18. ožujka možete vidjeti ovdje.

Iz CARNET-a mole korisnike da se pridržavaju rasporeda nastave na daljinu i da sadržajima ne pristupaju koristeći svoj AAI@EduHr identitet u terminu kada se ne održava nastava za njihov razred.

– Ovu mjeru poduzimamo kako bismo ravnomjerno rasporedili opterećenje sustava te spriječili zagušenja. Ujedno molimo sve korisnike da ovu informaciju podijele s razrednicima, nastavnicima učenicima i roditeljima, priopćili su iz CARNET-a.


 

Snimka medijske konferencije ministrice s porukom za učenike:

Od ponedjeljka učenici i studenti iz cijele Hrvatske ostaju doma, a nastava će se izvoditi online. U ovoj situaciji naš sustav za učenje može vam itekako pomoći da naučite i usvojite novo gradivo, a u to možete uključiti i cijeli svoj razred! Kako, pročitajte na poveznici i pogledajte u videu.

Primjer online nastave

Gostovanje glavnog urednika srednja.hr Marka Matijevića na N1 televiziji povodom trenutne situacije u školstvu

[UŽIVO] Pogledajte što se sve od ponoći u Hrvatskoj zatvara zbog koronavirusa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap