Pretraga

[UŽIVO] Ako ste danas propustili neku od vijesti iz obrazovanja, evo malog podsjetnika

A- A+

U trećem smo tjednu nastave na daljinu, a većina učenika sada očekuje odgovore na pitanja hoće li se i kada vratiti u školske kupe, kako će izgledati ocjenjivanje u online školi, a maturante i kada će se i kako provesti državna matura. Dio škola i fakulteta i dalje se suočava s posljedicama razornog potresa u Zagrebu. Današnji tijek događaja uživo pratite na srednja.hr.

Foto: Pixabay

16:20h Pretplatite se na naš YouTube kanal za sve novosti i zanimljive materijale o online nastavi i maturi 

17:02h Raspored za četvrtak, 2. travnja

Bliži se kraj još jednog, trećeg tjedna nastave na daljinu u Hrvatskoj. Osim u virtualnim učionicama koje su pokrenuli njihovi nastavnici, učenici nastavu mogu slušati putem HRT3, RTL2 i Sportske televizije te na YouTube kanalu Škola za život. Raspored za četvrtak, 2. travnja, već je objavljen i nalazi se na poveznici.

16:59h Miočani u sklopu online nastave snimili spot: ‘Digni u zrak Casio ako te je spasio kad si mislio da je gotovo’

Učenici zagrebačke XV. gimnazije poznatije kao MIOC otvorili su prozor u svoje domove u doba izolacije i to snimajući video na pjesmu koju je Pjevački zbor te škole snimio u školskoj godini 2016./2017. Ova generacija sada je u sklopu online nastave snimila spot za tu pjesmu. A kako on izgleda, pogledajte na poveznici.

16:35h Ni karantena ih nije omela: Neki učenici bez obzira na situaciju odrađuju svoju praksu

Ni mjere Stožera civilne zaštite neće spriječiti učenike obrtničkih zanimanja da završe svoje srednjoškolsko obrazovanje. Ravnatelji su im, naime, osigurali alternativni oblik pohađanja praktične nastave. I dok učenici Obrtničke i industrijske graditeljske škole praksu odrađuju online, njihove kolegice iz Obrtničke škole za osobne usluge Zagreb friziraju i šminkaju svoje ukućane. Opširnije na poveznici.

15:17h Ministarstvo od SC-ova traži smanjenje stanarine u domovima na 100 kuna, a zauzvrat nudi veću subvenciju

Od 16. ožujka zatvoreni su svi fakulteti u Hrvatskoj. Bila je to odluka Vlade RH, donesena s ciljem sprječavanja širenja epidemije koronavirusa. Brojni studenti koji stanuju u studentskim domovima odmah su se vratili svojim domovima, a posebice nakon što je Stožer civilne zaštite donio odluku o napuštanju mjesta prebivališta. Pitanje koje si mnogi od njih postavljaju odnosi se na daljnje plaćanje stanarine u domu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je danas odluku prema kojoj studentski centri mogu dobiti dvostruko veću subvenciju po studentu, ako smanje stanarinu na 100 ili manje kuna. Opširnije na linku.

14:57h Učiteljica odgovorila pravobraniteljici za djecu: ‘Uopće ne razumijete kako ova nova škola funkcionira’

Po prvi puta u Hrvatskoj nastava se izvodi online putem. Pravobraniteljica za djecu uputila je ovih dana pismo Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Upozorila je da vrednovanje i provjeravanje znanja u ovim okolnostima djeci ne bi trebalo dodatno otežavati situaciju, već bi ono trebalo biti poticajno. Piše dalje, javili su joj se roditelji zbog problema preopterećenosti učenika pa pravobraniteljica traži da se u proces uključe i savjetnici AZOO-a kako bi se on ‘provodio prema pravilima pedagoške svrhe’ i jer je ‘važno izbjeći da se odgovornost s učitelja/profesora prebacuje na roditelje, odnosno na učenike’. Pismom joj je odgovorila učiteljica Sandra Milobar, koja navodi da iz izjava pravobraniteljice zaključuje kako ona uopće ne razumije funkcioniranje nove škole. Pismo učiteljice pročitajte ovdje.

14:32h U pauzama od učenja znanje iz Informatike kroz pitanja s mature provjerite u ovom kvizu:

13:42h Na meduzi dostupno 100 radiodrama HRT-a

Iz CARNET-a su priopćili kako je CARNET-ovom portalu za distribuciju višemedijskih sadržaja Meduza, u VoD paketima u rubrici Slušaonica nalazi se izbor od 100 radiodramskih emisija iz ciklusa Kutić poezije, Radioigra za djecu i mlade, Radijska scena, Radioigra, Radio atelje i Dokumentarna radiodrama.

Rezultat je to suradnje CARNET-a i Hrvatske radiotelevizije koji su početkom listopada 2019. godine pokrenuli projekt Radiodramske slušaonice. Potpisivanjem sporazuma o suradnji s HRT-om u realizaciju projekta uključila se i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Radiodramska slušaonica namijenjena je učenicima, studentima, nastavnicima i ostalim članovima obrazovne zajednice za poučavanje i učenje medijske kulture i pismenosti. Radio drame dostupne su za slušanje bez mogućnosti preuzimanja na računalo, a sadržajima mogu pristupiti svi članovi akademske i obrazovne zajednice koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr. Slušanje emisija nakon prijave elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr je slobodno.

Sadržaje je moguće preslušavati u razredu, ali i kod kuće. Jedini je uvjet pristup internetu. Svi sadržaji namijenjeni su razvoju medijske kulture i pismenosti te upoznavanju s dosezima radio drame kao umjetničke forme, a nadopunjuju prije svega nedostatak nastavnih materijala iz ovoga segmenta u nastavi hrvatskoga jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama. Pojedini sadržaji pogodni su za niže i/ili više razrede osnovne škole, a pojedini za srednju školu i fakultete. Oni nisu zamjena za lektiru, ali mogu poslužiti kao njezina nadopuna.

12:59h SDP traži smanjenje školarina za studente i stanarina u domovima

SDP je održao online press konferenciju o online nastavi i državnoj maturi. Na njoj su sudjelovali saborska zatupnica Sabina Glasovac, predsjednik SDP-ovog savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije Emil Tafra te  voditeljica SDP-ove Koordinacije za obrazovanje, Danijela Pustahija Musulin. Govorili su o tome što bi Ministarstvo obrazovanja još trebalo učiniti i zašto matura ne bi smjela biti online. Također taže i da se razmotri smanjenje školarina na fakultetima kao i manje cijene najma u domovima. Opširnije na poveznici i u videu.

11:53h Sudjelujte u našoj novoj anketi:

 

11:21h Divjak se obratila maturantima

Ministrica znanosti i obrazovanja kratkim se videom putem Facebooka obratila maturantima. Potvrdila je da se esej neće pisati 16. svibnja, ali će se u to vrijeme znati kad će se državna matura održati. Njenu poruku u nastavku prenosimo u cijelosti.

Drage maturantice i maturanti, dobar vam dan! Bilo je dosta pitanja u svezi s vašim položajem i maturom posljednjih dana pa evo jednog izravnog obraćanja – koliko možemo biti izravni u ovakvoj situaciji u kakvoj smo danas. Naravno, situacija je teška, ona je izazovna za sve, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi i globalno, tako da je teško predvidjeti što će se dogoditi kroz nekoliko dana, a kamo li mjesecima unaprijed. Svaka moja odluka, ali ne samo moja, nego i druge odluke koje se donose kako kod nas, tako i u svijetu, ovisi o procjeni stručnjaka i o epidemiološkoj situaciji. Naravno, vodim računa ne samo o tome da vi ne budete zakinuti, nego i o europskom kontekstu, odnosno da vi niste zakinuti u odnosu na vaše europske kolege. U tu svrhu otvorila sam i WhatsApp grupu u kojoj su i drugi ministri obrazovanja iz EU i svakodnevno razmjenjujemo informacije i načine kako mislimo rješavati određena pitanja u svezi s maturantima.

Naravno, sad je dosta teško vidjeti koje je najbolje rješenje, međutim, treba osigurati, a to je i moja namjera i moj cilj, da ova godina završi regularno, a ne kao što neki zagovaraju da se ta godina ponavlja. Jer ako bismo nekontrolirano ukinuli državnu maturu, to bi zapravo značilo da gimnazijalci nisu završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. Za takvo nešto potrebno je doći sa Zakonom u Sabor i promijeniti ga.

Što se tiče različitih informacija o tome da bismo umjesto državne mature mogli provesti prijamne ispite na fakultetima – to neće biti moguće. Jer ako je epidemiološka situacija takva da se ne može održavati državna matura, još manje je moguće da vi putujete diljem cijele Hrvatske i na različitim fakultetima polažete prijamne ispite.

Međutim, ono što možemo sa sigurnošću kazati je da esej iz Hrvatskog jezika neće biti ‪16. svibnja‬, ali ćemo u to vrijeme znati kad će se državna matura održati jer ćemo biti bliže predviđenom vremenu za državnu maturu, a to je lipanj. Moj je cilj da nitko od vas ne ostane zakinut, i dalje ću odluke donositi baš na taj način da svi imate jednake prilike i vjerujte da razumijem vašu situaciju i da ćemo učiniti sve prilagodbe da vi dobijete kvalitetno obrazovanje i da ne budete zakinuti ne samo jedni u odnosu na druge, nego i u odnosu na vaše europske kolege, rekla je Divjak.

10:59h PMF Zagreb objavio fotografije nakon potresa

Već smo pisali kako je nakon potresa značajno stradala zgrada Biološkog odsjeka PMF-a. No, osim nje, značajno je oštećena i zagrada Geografskog.

Uslijed jakog potresa koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb i okolicu, na svim je zgradama Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nastala materijalna šteta.

Na prvi pregled, šteta je vidljiva kako na samim zgradama (fasade i vanjski zidovi te dimnjaci, unutarnji nosivi i pregradni zidovi, stropovi i vodovodne instalacije), tako i na namještaju (ormari, police), opremi i potrošnom materijalu. Iako sva nastala šteta još nije u potpunosti sagledana ni procijenjena, vidljiva su veća oštećenja na starim zgradama u središtu grada.

Tako je do obilaska statičara status “privremeno neupotrebljive” dobila zgrada na Marulićevom trgu 19 u kojoj se nalazi Geografski odsjek PMF-a, dok je zgrada Botaničkog zavoda na adresi Marulićev trg 20 dobila status upotrebljivosti.

Ipak, najveća oštećenja vidljiva su na/u zgradi Biološkog odsjeka PMF-a na adresi Rooseveltov trg 6, a uključuju pukotine i napukline u nosivim i pregradnim zidovima i stropovima, oštećene dimnjake kao i štetu na inventaru i opremi u laboratorijima koji zbog toga nisu upotrebljivi za daljnji znanstveni i nastavni rad te je zaključeno da zgrada u ovom trenutku nije za uporabu. Osim toga, veća oštećenja zadobila je zgrada Geofizičkog odsjeka na adresi Horvatovac 95, a ponajviše zadnji kat zgrade koji je zbog značajne pukotine u nosivim zidovima također privremeno zatvoren.

Bolji uvid i procjena štete očekuje se nakon obilaska svih laboratorija i ureda te nakon što ovlaštene građevinske ekipe statičara utvrde stvarne razmjere oštećenja te statičku stabilnost i sigurnost zgrada, priopćili su s PMF-a.

10:00h Raspored za srijedu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavlja isporuku rasporeda za sve nastavnike koji nemaju spremna online predavanja. Osim putem virtualnih učionica, nastava se može pratiti na HRT3, Sportskoj televiziji, RTL2 i YouTube kanalu Škola za život. Raspored za srijedu, 1. travnja, objavljen je, a dostupne su i video lekcije, što možete vidjeti ovdje.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

U suradnji sa studentima psihologije s FIlozofskog predstavljamo vam serijal “kako si?” u kojemu ćemo razgovarati o psihičkom zdravlju.

Copy link
Powered by Social Snap