Pretraga

Preko 13.000 maturanata u utorak piše probni esej iz Hrvatskog jezika

A- A+

Započeo je i deveti tjedan nastave na daljinu za većinu učenika, dok se manji broj onih iz razredne nastave vratio u klupe. Novi datumi ispita mature već su poznati, a NCVVO je objavio i nove ispitne kataloge s izmjenama u osam predmeta, između ostaloga i na Hrvatskom te Matematici. Današnji tijek događaja pratite uživo na srednja.hr.

Foto: Maximilian Scheffler, Unsplash

16:56h Preko 13.000 maturanata u utorak piše probni esej iz Hrvatskog jezika

Do 7. svibnja maturanti su se mogli prijaviti za pisanje probnog eseja iz Hrvatskog jezika, a kako doznajemo iz Ministarstva obrazovanja, za pisanje se prijavilo preko 13.000 učenika završnih razreda srednjih škola.

Još su prilikom najave iz Ministarstva istaknuli da su ciljevi ovog projekta omogućavanje maturantima gimnazija i četverogodišnjih i petogodišnjih strukovnih škola da prije pisanja ispita državne mature dobiju povratne informacije o uspješnosti pisanja eseja te ispitivanje tehnoloških mogućnosti online pisanja ispita državne mature.

Prijaviti su se mogli maturanti koji su željeli, a sudjelovanje u pisanju eseja nakon prijave je obavezno. Probni esej pisat će se na na virtualnoj platformi Loomen s početkom u 10 sati.

– Učenici se trebaju prijaviti na sustav 15 minuta prije početka pisanja, dakle u 9,45. Tih 15 minuta su im na raspolaganju za čitanje uputa u kojima će se naći informacije o trajanju pisanja eseja, ikone za brojanje riječi i sl. Učenici će imati na raspolaganju 160 minuta za pisanje eseja, kako je i inače predviđeno. Učenici koji su pristali na videonadzor, bit će praćeni tijekom pisanja, takav se tehnički postupak provodi radi ispitivanja mogućnosti sustava za pisanje ispita državne mature, tako su iz MZO-a prije nekoliko dana opisali postupak.

Napomenimo za kraj i kako maturanti na dan pisanja probnog eseja nisu obvezni sudjelovati u radu u virtualnim učionicama, izostanak će biti opravdan onim maturantima koji uistinu i napišu esej i predaju ga na ocjenjivanje.

16:54h Malo po malo i stigli smo do prvog milijuna: Toliko je puta odgovoreno na pitanja u našem sustavu za učenje

Sustav kvizovi.srednja.hr online je platforma za učenje i razmjenu znanja. U formi kviz pitanja s četiri ponuđena odgovora, korisnici mogu otkrivati ono što znaju i ne znaju, ali mogu i svoje znanje širiti na druge. Za sad sustav koristi preko 21.000 korisnika, a sveukupno je na pitanja odgovoreno više od milijun puta! Opširnije čitajte na poveznici.

16:50h U pauzi od učenja riješite zadatak dana i kviz o II. svjetskom ratu

16:44h Ravnateljica AZOO-a poslala nam je pismo na peticiju kojom se traži nastavak provođenja natjecanja učenika

Nakon što je Agencija za odgoj i obrazovanje donijela odluku o otkazivanju daljnje provedbe natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u školskoj godini 2019./2020., pokrenuta je peticija kojom se traži nastavak natjecanja u alternativnom obliku. Ravnateljica AZOO-a poslala nam je pismo za natjecatelje, mentore i roditelje natjecatelja, koje možete pročitati ovdje.

16:25h Evo trebaju li studenti koji dolaze u Hrvatsku iz drugih država u samoizolaciju

Budući da su propusnice ukinute, studenti ih više ne moraju imati za dolazak u studentski dom. Što se tiče prelaska preko graničnih prijelaza, ukidanje privremene zabrane odnosi se i na studente te oni mogu doći u Hrvatsku bez obveze na samoizolaciju. Više na linku.

15:17h Sindikat Preporod danas i sutra provodi izjašnjavanje članstva o ponudi Vlade

Proteklog tjedna sindikati javnih službi, među kojima i tri školska sindikata, na sastanku s predstavnicima Vlade razgovarali su o izmjenama u Temeljnom kolektivnom ugovoru sklopljenom u prosincu. Vladajući predlažu da storniranje povećanja osnovice za 2% u lipnju i 2% u listopadu te gubitka tri materijalna prava u ovoj godini (regres i božićnica i jubilarna nagrada).

Izjašnjavanje o Prijedlogu Dodatka II. TKU-u Sindikat Preporod provodi ovog ponedjeljka i u utorak, a izjašnjavanju mogu pristupiti sve članice i članovi Sindikata Preporod. S rezultatima izjašnjavanja planiraju upoznati Vladu, a kada će se sljedeći sastanak održati, još nije poznato.

14:31h Ravnatelj HZJZ-a otkrio hoće li maturanti u samoizolaciji moći pisati državnu maturu

Komentirajući eventualno održavanje izbora u ljetnim mjesecima, Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na današnjoj je konferenciji za medije Kriznog stožera otkrio kako je stav epidemiologa da maturanti koji su u samoizolaciji mogu pisati državnu maturu.

– Upravo smo danas imali diskusiju o tome trebaju li djeca koja su u samoizolaciji pisati maturu ili ne. Konačni zaključak nas nekoliko epidemiologa koji smo o tome razgovarali je da trebaju pisati maturu jer su to zdrava djeca i pod određenim stupnjem zaštite, dakle ako imaju masku, oni mogu pisati maturu, rekao je Capak.

Podsjetimo, HZJZ je u petak objavio upute za provedbu državne mature, a možete ih pročitati na linku.

Na ponovno pitanje kada će biti dozvoljene izvanškolske aktivnosti, Capak je ovog ponedjeljka rekao:

– Napravili smo vrlo detaljne upute za škole i vrtiće i smatramo da se one mogu primijeniti na ove izvannastavne aktivnosti, ali odluka o tome hoće li se to pokrenuti nije na nama, nego na resornom Ministarstvu, kazao je kratko Capak.

13:56h Sindikat učitelja objavio mizerne brojke: U školu došlo manje od 2 posto učenika

Danas je u škole došlo samo 1,77 posto učenika. Govori to analiza dolaznosti koju je na uzorku od 551 škole izradio Sindikat hrvatskih učitelja. Iz Sindikata kažu kako te brojke  jasno pokazuju da ministrica uspješno vodi kampanju prebacivanja odgovornosti. Opširnije na poveznici.

13:44h Sindikat Preporod pisao ministrici povodom otvaranja škola za najmlađe

Sindikat Preporod uputio je danas ministrici Blaženki Divjak četiri pitanja povodom otvaranja škola za učenike razredne nastave.

– Iako bi bilo dobro da su odgovori na ova pitanja učiteljima bili poznati i prije nego što se krenulo  s najnovijim oblikom tzv. atipične nastave, još uvijek nije prekasno za raščišćavanje cjelokupne ove situacije. Kad već nismo uspjeli u svom nastojanju da se zaustavi još jedan potpuno nepotreban eksperiment s učenicima i njihovim  učiteljima,  od iznimne je važnosti da  se spriječi bilo čija samovolja u rješavanju statusa učitelja zaduženih mješovitim oblikom nastave, poručuje predsjednik Sindikata Željko Stipić.

Tekst dopisa u cijelosti pročitajte u nastavku, a iz Preporoda kažu da će odgovor objaviti čim pristigne.

Poštovana Ministrice! Kako od danas dio učitelja razredne nastave svoje svakodnevne radne obveze obavlja u školi, a naloženo im je i obavljanje poslova vezanih uz nastavu na daljinu, ljubazno Vas molimo odgovore na ova pitanja:

1. Jesu li učitelji, koji izvršavaju poslove vezane uz nastavu u školi, dužni izvršavati i radne zadatke vezane uz nastavu na daljinu?

2. Jesu li učitelji u zagrebačkim školama dužni održavati nastavu ili je njihova obveza angažirati se samo oko „zbrinjavanja” učenika?

3. Trebaju li učiteljima za tzv. mješoviti model nastave ravnatelji promijeniti Odluku o tjednom zaduženju?

4. Hoće li učitelji, kojima je naloženo obavljanje tzv. mješovite nastave, ostvariti pravo na plaćanje prekovremenog rada za vrijeme provedeno u obavljanju poslova vezanih uz nastavu na daljinu?

Spomenuta su nam pitanja, poštovana Ministrice, pristigla unatrag nekoliko dana od naših članova, a kako ne bismo htjeli na njih odgovarati prije nego što doznamo vaše odgovore, ljubazno Vas molimo žuran odgovor.

S poštovanjem,
Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod

12:21h Divjak uputila poruku maturantima putem Fejsa, oni joj ‘spustili’: ‘Živite iluziju, a mi prolazimo pakao’

Protekli tjedan bio je pun prevrata za maturante. Nakon što je ministrica Blaženka  najprije izjavila da se izborni predmeti na maturi neće pisati jer za njih prema uputama epidemiologa nema mjesta, u četvrtak je nakon sastanka NCVVO-a s premijerom odlučeno da se ipak pišu. Objavljen je potom i novi kalendar državne mature, upute HZJZ-a, kao i izmijenjeni ispitni katalozi za osam predmeta.

Tijekom vikenda Divjak se putem Facebooka obratila maturantima kratkom porukom.

– Drage maturantice i maturati, drage učenice i učenici, nitko ne može tvrditi da ova godina nije bila neobična, puna izazova kakve još nitko od nas nije doživio. Dobar smo posao do sada napravili, svi zajedno. Znam da ste ponekad imali osjećaj da se od vas očekuju strpljenje i prilagodbe koje nadilaze vaša iskustva i ono čemu vas se do sada učilo, odricanja na koja niste spremni. Sudjelovati u nastavi na daljinu, „održati“ virtualnu maturalnu večeru, odgoditi maturalac za neko bolje vrijeme, preskočiti norijadu (za sada), pripremati se za maturu uz dosta samostalnog učenja, čekati kad će konačno ti datumi … Teško se suočavati s nepoznatim putevima koje nisu drugi već utabali. Ali to može biti i poticajno i poziv na kreativnost i inovacije. Mnogi od vas, vaši nastavnici i roditelji pokazali su baš te kvalitete, piše Divjak.

Navodi kako bismo zato trebali zahvaliti i roditeljima koji su iskazali povjerenje u obrazovni sustav i nastavnike, jer su pokazali da možemo puno kada je teško’.

– Kao što sada trebamo prepoznati i pohvaliti učitelje i ravnatelje koji će otvoriti škole za najmlađe učenike i tako dati svoj obol izlasku iz ove krize. Čini se da smo ipak uspjeli naći dosta dobrih rješenja, iako je to zahtijevalo strpljenje i vrijeme u traženju. Sigurna sam da je za vas maturante važno da su konačno poznati točni datumi kada su pojedini ispiti državne mature, donekle reducirani sadržaji u ispitnim katalozima i uvjeti u kojima će se pisati ispiti. Idući tjedan je probni esej da se malo uhodate i provjerite svoju spremnost za taj element vrednovanja. Pripreme za maturu „idu“ već mjesec dana subotom na RTL2, pored onoga što radite sa svojim nastavnicima u virtualnim učionicama. Otvorili smo i Viber grupu Matura(nti) 2020. gdje vas je sad preko 5000 i gdje redovito dobivate obavijesti o svemu vezanom uz maturu. Naravno, uz sve to ipak ste vi ti koji se trebate pripremiti za maturu, samostalno studirati prije nego ste formalno postali studenti. Svi ćemo vam reći da smo i mi imali ovakve velike ispite i izazove. Međutim, u pravu ste, ova situacija je posebna, pa se nemojte ustručavati tražiti pomoć od svojih nastavnika, roditelja i prijatelja. Na kraju želim vam užitak učenja i motivaciju za svladavanje izazova. Očekujte i tražite od svih nas da radimo svoj posao dobro, ali i sami uložite rad, kreativnost i energiju u svoju budućnost. Jer budućnost je u vašim rukama, poručila je Divjak.

No, većem dijelu komentatora njene objave sadržaj nije baš najbolje ‘sjeo’.

– Draga ministrice, puno riječi, ništa rečeno. Kažete da se treba tražiti pomoć, a osoba od koje se uporno traži, a ne pruža je, ste Vi. Mislim da je jasno koliko su ljudi nezadovoljni Vašim radom i odlukama (neke uspješne odluke,evo ne znam o kojima to točno govorite). Naravno, ima ljudi koji Vas podržavaju, ali vidljivo je da većina ipak ne podržava. Nažalost, pokazali ste da ne slušate učenike, a ni profesore i roditelje, što je tu je. Nećete ni Vi dugo bit na vlasti, ja se samo nadam da će ova generacija uspjeti koliko toliko ostvariti svoje snove, komentar je sestre jedne maturantice.

Ministričine riječi nisu dobro odjeknule ni među dijelom maturanata, od kojih su joj neki već pisali oštra pisma putem Facebooka.

– Ministrica i mi maturanti kao da živimo u dva različita svijeta. Vama je sve divno i krasno, sve se normalno odvija, a nama ništa nije. Počevši od virtualne nastave koja se odvija putem pet platformi i u kojoj sami sebe educiramo, priprema za maturu kojih nema osim RTL2 programa. Nadalje, datume obveznih matura umjesto da ste pomaknuli kasnije, Vi ste ih stavili puno ranije nego što je bilo predviđeno na početku školske godine dok je sve bilo normalno. Stalno spominjete maturante kako je nama najgore, a upravo Vi ministrice, nam radite najveću štetu. Živite iluziju, a mi prolazimo pakao, komentirala je jedna maturantica.

Neki su bili i pomalo sarkastični.

– Draga ministrice, hvala Vam na ovom lijepom pismu. Drago mi je da nas svjesno gurate da se međusobno podupiremo i naravno da si međusobno pomognemo, jer kad Vas tražimo pomoć Vi se ne odazivate, pa nam je međusobna podrška jedino što nam preostaje. Da ne duljim, idem se s užitkom vratiti učenju i proučavanju Ilije Crijevića, jer ipak budućnost je u mojim rukama, poručila je ministrici druga maturantica.

11:15h Zagreb donio odluku koja se protivi odluci Vlade: U školama neće izvoditi nastavu za učenike

Danas je prvi dan nastave u školama za učenike od prvog do četvrtog razreda, no Grad Zagreb donio je odluku da se nastava u školama neće izvoditi, što je protivno odluci Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ministarstvo je na takvu odluku Zagreba oštro reagiralo. Više čitajte na linku.

10:00h Za 8 predmeta mature objavljeni novi ispitni katalozi: NCVVO produljio rok za naknadnu prijavu i odjavu ispita

Nakon što je objavljeno koje se gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda uklanja iz ispita obaveznih predmeta, NCVVO je objavio i nove ispitne kataloge za osam predmeta. Uz izmjene u sadržaju koji se neće ispitivati, najveća novost je promjena broja bodova na ispitima iz Hrvatskog jezika i Matematike. Također, produljen je rok za naknadnu odjavu i promjenu ispita, kao i uplatu ispita. Opširnije na poveznici.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

Preko 13.000 maturanata u utorak piše probni esej iz Hrvatskog jezika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap