Pretraga

[UŽIVO] Objavljen raspored za sutra: Pogledajte kako je započeo deseti tjedan online škole

A- A+

U Hrvatskoj je započeo deseti tjedan online nastave. Na praktični oblik nastave i vježbe, a uz pridržavanje epidemioloških mjera, od danas se vraćaju učenici srednjih strukovnih škola. Osim vježbi, za srednjoškolce će se u školama održavati i popravni te razlikovni ispiti, kao i obrane završnih radova. Današnji tijek događaja uživo pratite na srednja.hr.

Foto: srednja.hr

17:30h Nova platforma za provjeru znanja u koju se možete ulogirati sa AAI identitetom

Naša platforma za učenje – kvizovi.srednja.hr – svakim danom sve je veća i posjećenija. Osim što raste broj korisnika, raste i broj pitanja, a teme pitanje postaju sve šire. Kako bismo još više olakšali korištenje sustava, uveli smo jedan mali novitet – od sada se učenici, studenti i profesori mogu ulogirati koristeći svoj AAI identitet. Opširnije na poveznici.

17:26h Raspored online nastave za utorak, 19. svibnja

Raspored nastave za četvrtak, 14. svibnja (dio rasporeda je u .pdf formatu, pa ako vam dokumenti nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu):

Razredna nastava, Treći program HRT-a

1. razred – počinje u 8.00 sati (repriza od 14.00 sati)
2. razred – počinje u 9.00 sati (repriza od 15.00 sati)
3. razred – počinje u 10.00 sati (repriza od 16.00 sati)
4. razred – počinje u 11.00 sati (repriza od 17.00 sati)

Predmetna nastava OŠ (5. – 8. razred), YouTube kanal Škola za život

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.50 MB]

Srednja škola (1. – 4. razred), YouTube kanal Škola za život

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.50 MB]

17:24h Studenti Medicine potpisuju peticiju: Nezadovoljni su online nastavom i komunikacijom oko ispita

Studenti treće godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu prošlog tjedna počeli su potpisivati peticiju nezadovoljni komunikacijom i ponašanjem glavnih katedri na toj godini. Nezadovoljni su online nastavom jer se ona gotovo uopće ne provodi, a ni ispiti nisu puno bolje organizirani. Na naš upit, s Medicine odgovaraju linkom koji vodi na općenite obavijesti za studente ovog fakulteta, koje bi se, pretpostavljamo, trebale odnositi na studente treće godine, no nema konkretnog komentara na njihovu peticiju. Više na linku.

17:22h Okupili se ljutiti roditelji zagrebačkih učenika: Grad nema ideju gdje će naša djeca na nastavu

Iako su od potresa prošla dva mjeseca, zagrebački učenici čije su škole razrušene još ne znaju kako će im izgledati iduća školska godina. Njihovi roditelji na Facebooku su se okupili u grupu ‘Zagrebačke škole oštećene u potresu‘, čija osnivačica Alice Jurak ističe da je neprihvatljivo da Grad do danas nije izašao ni s jednom informacijom gdje će, u koje škole i na koji način rasporediti tisuće učenika. Više čitajte na poveznici.

17:13h Pismo učiteljice s 33 godine staža o online školi: Na zid dnevnog boravka zalijepila sam foliju i počela snimati

I dok su u ovih deset tjedana poprilično glasne kritike učenika na pojedine nastavnike koji im samo šalju zadatke bez pojašnjavanja gradiva, učiteljica Zrinka Babić pravi je dokaz da ima onih koji se oko svojih đaka posebno trude. Ima 55 godina, od čega 33 godine radnog staža, a kaže – nije baš vična modernim tehnologijama. Ipak, svoj dnevni boravak odmah je po zatvaranju škola pretvorila u pravu malu učionicu i od početka online škole snimila niz videolekcija koje putem svog YouTube kanala nesebično dijeli s kolegama, isto kao i ostale materijale koje priprema za svoje učenike. Učiteljica Zrinka obratila nam se pismom u kojemu otkriva kako se snašla u online školi, a pročitajte ga na poveznici.

16:11h U novoj fazi razmatra se povećanje broja učenika u učionici

I po završetku videokonferencije s europskim kolegama Divjak je dala izjavu za medije u kojoj je dala naslutiti što će se naći u izmjenjenim uputama HZJZ-a za učenike kojima je omogućen povratak u škole.

– Razgovaramo s HZJZ-om da se možda ipak omogući i više učenika u razredu. S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, škole su te koje trebaju preuzeti brigu o obrazovanju učenika u nižim razredima osnovne škole, rekla je Divjak, prenosi N1 televizija.

Dodaje, otvaranje viših razreda osnovne škole, srednjih škola i svih fakulteta zasad nisu prioriteti, nego su to otvaranje vrtića i razredne nastave, provođenje državne mature i odrađivanje praktične nastave u srednjim školama i na visokim učilištima. Europski ministri složili su se da je potrebno osigurati mješovit model nastave u budućnosti, onaj u školama i na fakultetima te onaj na daljinu. Njemačka koja početkom srpnja preuzima predsjedanje Vijećem EU-a stavit će naglasak na digitalizaciju obrazovanja, istaknula je Divjak, prenosi N1.

Osvrnula se i na novi školski kalendar za 2020./2021, kazavši kako ‘više manjih raspoređenih odmora omogućava i bolju koordinaciju i bolje održavanje nastave na daljinu’.

15:03h Izašle nove upute HZJZ-a za učeničke domove

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove upute za učeničke domove u kojima će učenici boraviti tijekom državne mature i strukovnih ispita.

Opće mjere sprječavanja širenja zaraze moraju se provoditi u svim objektima, a sve aktivnosti treba provoditi tako da se smanje susreti uživo, što se pogotovo odnosi na okupljanja učenika i studenata (korisnika) kao i djelatnika.

U domu je nužno osigurati laku dostupnost sapuna, tekuće vode ili dezinficijensa, papirnatih ručnika, vrećica za smeće te tekućine za površinsku dezinfekciju, a u slučaju potrebe i maske, jednokratne rukavice te toplomjer. Zajednički prostori te sobe i sanitarni čvorovi moraju se dezinficirati barem dvaput dnevno, a na ulazu u dom morat će se postaviti dozatori s dezinficijensom. Uz to, potrebno je naravno voditi i računa o pojačanoj osobnoj higijeni korisnika i djelatnika.

– Neophodno je poticati korisnike i djelatnike da održavaju međusobni razmak od 1,5 m kada god je moguće. Broj i raspored korisnika po sobama, ako je moguće, potrebno je organizirati tako da u jednoj sobi boravi jedan, a najviše (iznimno) 2 korisnika. Nakon što se odrede parovi korisnika, treba izbjegavati njihovo miješanje. Boravak u jednokrevetnoj sobi posebno se preporučuje korisnicima s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, 3/5 imunodeficijencijama, korisnicima s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) koje mogu predstavljati rizik za razvoj komplikacija bolesti COVID-19, stoji u uputi.

U zajedničkim prostorijama poput učionica mora se osigurati razmak od 1,5 m, a alternativno se one mogu i zatvoriti, a te usluge osigurati u sobi korisnika. Strogo je zabranjeno okupljanje u sobama te zadržavanje u hodnicima, na stubištima te u ostalim zajedničkim prostorima koji ostaju na raspolaganju korisnicima.

– Djelatnici i druge osobe ne ulaze u dom ako im je izrečena mjera samoizolacije. Korisnici kojima je izrečena mjera samoizolacije o navedenom su obavezni obavijestiti dom prije početka korištenja smještaja, te im je potrebno omogućiti smještaj u domu ako im se mogu osigurati uvjeti za samoizolaciju. U suprotnome smještaj u domu nije moguć, navodi se u uputi.

Djelatnici prije dolaska na posao moraju izmjeriti temperaturu. Nošenje maski i za korisnike i djelatnike nije nužno, ali se preporučuje nositi ih u zajedničkim prostorijama.

Detaljnije uputu HZJZ-a proučite u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [97.44 KB]

14:44h S PMF-a otkrili kolika je šteta nastala u potresu: Pokrenuli akciju za prikupljanje novca

Potres u Zagrebu, 22. ožujka, napravio je štetu i na svim zgradama Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Otkrili su kolika je novčana procjena štete te pokrenuli humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za sanaciju štete. Više čitajte na poveznici.

13:27h U pauzi od učenja riješite kviz temeljen na pitanjima s vozačkog ispita

12:04h Divjak: Očekujem određene korekcije mjera

Ovog ponedjeljka održava se videokonferencija ministara obrazovanja o implikacijama koronavirusa (COVID-19) na obrazovanje i osposobljavanje, u organizaciji hrvatskog predsjedništva Vijećem EU-a. Videokonferencijom iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predsjeda Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, a glavne teme su otvaranje škola i završni ispiti, Uoči konferencije Divjak je istaknula da se od obrazovanja ne smije odustati ni u ovakvim okolnostima.

Kako prenosi N1 televizija, Divjak je podsjetila i da je većina članica EU-a otvorila vrtiće, niže razrede osnovne škole ili omogućila učenicima završnih razreda srednje škole i studentima da odrade zadatke koje nisu u mogućnosti odraditi online. U Hrvatskoj su prošli ponedjeljak otvoreni vrtići i niži razredi osnovnih škola.

– Nije bio veliki odaziv, ali sve se odradilo sukladno preporukama HZJZ-a, rekla je ministrica.

Preporuke koje su trentuno na snazi su pripremljene za prva dva tjedna nastave, a kako prenosi N1, Divjak je rekla da kategorija učenika koji idu u škole neće se za sada mijenjati i provodit će se ograničene aktivnosti vezane uz praksu u srednjim školama i na fakultetima, kaže ministrica. Eventualne nove preporuke za sljedeći tjedan tek se trebaju raspraviti.

– Očekujem određene korekcije mjera u smislu olakšavanja mjera u skladu s tim kako su postupile i druge europske države, ali je za sada još prerano o tome govorit, kazala je Divjak.

Na videokonferenciji razgovarat će još o završnim ispitima i maturi.

– Dvadesetak država članica će održati nacionalne završne ispite državne mature uz određene korekcije i redukcije u sadržaju i broju ispita. I, naravno, ono što je važno, da se stalno šalje poruka da sveučilišta i institucije visokog obrazovanja moraju biti svjesni ove situacije i prilagoditi svoj sustav upisa, ističe ministrica.

Osvrnula se i na problem polaganja stručnih ispita, kojima učitelji posljednja dva mjeseca nisu mogli pristupiti. Divjak kaže da se ta mogućnost sada otvara i s tim će se nastaviti, a da ‘dva mjeseca ne ulaze u onaj rok koji je bio zadan za one koji trebaju polagati stručne ispite, jer te mogućnosti u ta dva mjeseca nije bilo’.

11:34h Ništa od različitih modela praznika, sve škole imaju jesenske: Izašao školski kalendar za 2020./2021.

Nakon javne rasprave koja je započela u ožujku, u Narodnim novinama objavljena je i odluka o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2020./2021. Za razliku od prošle godine, a nakon javnog savjetovanja, uklonjena je mogućnost odabira između više modela praznika i svi će učenici imati jesenski odmor te zimske praznike u dva dijela. Kalenda za sljedeću nastavnu godinu pogledajte ovdje.


 


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.