Pretraga

[UŽIVO] Doznali smo tko se sve do kraja godine vraća u školu, a evo što se još danas dogodilo u obrazovanju

A- A+

U desetom smo tjednu nastave na daljinu, a ove srijede izdane su nove upute za povratak učenika u škole. I dalje je on omogućen samo za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, ali skupine mogu imati i više od dvadeset učenika u većim prostorijama te više nije potrebno prikupljati izjave roditelja. U četvrtak se, pak, održava novi krug pregovora školskih sindikata i Vlade vezanih uz materijalna prava zaposlenika u vrijeme koronakrize. Današnji tijek događaja u obrazovanju uživo pratite na srednja.hr.

Tijek događaja u obrazovanju od srijede 21. svibnja pratite na poveznici

Učionica
Foto: Feliphe Schiarolli on Unsplash

17:36h Prosječne i medijalne plaće profesora pale u karanteni, ali i dalje preko 7.000 kn

Prosječni nastavnik na račun je ovaj mjesec dobio 243 kune manju bruto plaću nego prošli. Pokazuju to podaci koje nam je ustupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Budući da zbog odvijanja nastave na daljinu nemaju dodatke za smjenski rad i posebne uvjete rada, veće plaće neće moći očekivati još neko vrijeme. Više čitajte na linku.

17:33h Biste li upali u gimnaziju koju upisuju najbolji? Riješite zadatak s prijemnog za zagrebački Mioc

17:22h Grad Zagreb otkrio gdje će od jeseni srednjoškolci kojima su škole uništene u potresu slušati nastavu

Budući da su od razornog potresa prošla dva mjeseca, pitali smo Grad Zagreb kako će od jeseni izgledati nastava za učenike čije se škole neće uspjeti obnoviti. Pročelnik Ivica Lovrić odgovorio nam je kako će učenici nastavu pohađati u školama koje su dosad nastavu imale samo ujutro. Grad je danas i objavio raspored zamjenskih srednjih škola, a onih osnovnih objavit će, kažu, do kraja tjedna. Više čitajte na linku.

17:19h Jedno od najjačih sveučilišta svijeta odlučilo: Imaju online nastavu i cijelu iduću godinu

Sveučilište u Cambridgeu spremno je za online nastavu do ljeta 2021. Najavili su da će takvu nastavu  provoditi cijelu sljedeću akademsku godinu. Više na linku.

16:33h Divjak otkrila tko se sve vraća u škole, a za koga nastavna godina završava online

Nakon što su danas objavljene nove upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za povratak učenika od 1. do 4. razreda u škole, ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, objavila je na Facebooku koje će se skupine učenika do kraja nastavne godine vratiti u klupe, a će godinu završiti online.

Kada je riječ o učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole, od 25. svibnja škole se otvaraju za sve učenike, a učenici se mogu i naknadno uključiti. Za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole nastavna godina završava kroz nastavu na daljinu i oni se neće vraćati u klupe.

I za učenike srednjih škola nastavna godina završava na daljinu, a u školi se provode praktična nastava i slični oblici rada. Kada je riječ o maturantima, i za njih se nastava na daljinu provodi do kraja godine, ali u školi se mogu održati obrane završnih radova za strukovnjake, kao i primjerice, razlikovni ispiti.

I na fakultetima se nastava provodi na daljinu, a na visokim učilištima mogu se održati praktične, umjetničke i kliničke vježbe.

15:50h Na Edukacijsko-rehabilitacijskom semestar završava online

Sve aktivnosti sveučilišne nastave na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima Edukacijsko-rehabilitacijskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uključujući polaganje ispita u ljetnom ispitnom roku, obrane diplomskih i specijalističkih radova te obrane teza doktorskih radova, kao i administrativni poslovi (prijavljivanje ispita, upis godine, mirovanje studentskih prava i sl.), odvijat će se na daljinu do kraja ljetnog semestra, obavijestili su s ERF-a.

15:27h Posljednji dan javne rasprave oko prijedloga Odluke o upisima u srednje škole

Posljednji je dan javne rasprave oko prijedloga Odluke o upisima u srednje škole. Javna rasprava trajala je samo pet dana. Ministarstvo predlaže da postupak upisa bude gotov tek krajem srpnja. Objava konačnih rezultata bila bi 25. srpnja, a učenici bi upisnice u svoje buduće škole nosili od 27. do 31. srpnju.

Izazvalo je to lavinu negativnih komentara jer mnogobrojni smatraju da je rok nepotrebno produljen do kraja srpnja, a neki ističu i da je uz online upise suvišno predavanje papirnate dokumentacije u školi. Ukoliko želite sudjelovati u javnoj raspravi to, dakle, možete još danas, na ovoj poveznici.

15:11h Filozofski fakultet ukinuo prijemni i za svoj napopularniji studij: Nema ni ispita predznanja za upis anglistike

Prošle je kalendarske godine Filozofski fakultet u Zagrebu ukinuo test intelektualnih sposobnosti kao uvjet za upis svih studija, osim najpopularnijeg – psihologije. Ipak, na današnjoj je sjednici Vijeća fakulteta odlučeno da maturanti neće polagati prijemni ni za upis studija psihologije, kao niti test predznanja engleskog jezika za upis anglistike. Više čitajte na linku.

14:13h Čak 1.137 područnih škola dobilo 15 milijuna kuna za računala, pogledajte je li vaša među njima

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja donesena je Odluka o dodjeli sredstava osnovnim školama za nabavu laptopa/hibridnih računala za područne škole. Tom odlukom odobravaju se sredstva osnovnim školama za nabavu laptopa/hibridnih računala za 1.137 područnih škola u ukupnome iznosu od 15.334.000 kuna. Je li vaša škola na popisu, provjerite ovdje.

13:03h Ivica Puljak: HNS je koristio obrazovanje kao izgovor za svoje sumnjive poslove i sebične interese

Aktualna kriza potaknula je pozitivnu transformaciju u procesima učenja i značajno ubrzala primjenu modernih tehnologija u nastavi, no istovremeno na površinu još jednom izbacila probleme lošeg upravljanja sustavom obrazovanja. Zaključak je to online konferencije ‘Obrazovanje u krizi ili kriza u obrazovanju?’, održane u utorak u organizaciji stranke Pametno.

Kako je na konferenciji istaknuo član predsjedništva stranke Pametno Ivica Puljak, u ovom specifičnom razdoblju kojeg smo proživjeli bilo je brojnih oscilacija, problema, ali i novih prilika, no opet se pokazalo da politika treba postaviti pravi okvir razvoja obrazovanja.

– Protekle četiri godine ove vlade i ovog ministarstva pokazale su se kao promašeni potez i promašena politika. HNS je koristio obrazovanje kao što HDZ inače koristi domoljublje, kao izgovor za svoje sumnjive poslove i sebične interese. Opet smo izgubili četiri godine i ne bih želio da ih opet izgubimo još toliko. Na predstojećim izborima treba birati ljude kojima je zaista stalo do obrazovanja i budućnosti, poručio je Puljak.

Prema riječima ravnatelja Gimnazije Pula Filipa Zoričića, Hrvatska ima kvalitetan kadar u obrazovanju, no u krizi se pokazuju dobra i loša strana čovjeka i sustava. Društveno-politička ‘bitka’ između rukovodećih institucija u obrazovanju, kazao je, odrazila se jako loše na maturante.

– Riječ je o mladim ljudima koji su željeli čuti konkretne informacije, a one se bile različite jer su se odluke stalno mijenjale. Za njih je to bilo šokantno i razočaravajuće, bili su pod velikim stresom, ne znajući hoće li se matura održati, kada i pod kojim uvjetima. No, u svakoj krizi možemo izvući i puno dobrih stvari. Jako sam zadovoljan onim što su moje kolegice i kolege, kao i učenici, pokazali, kako su radili i motivirali jedni druge, ali smatram da konačno moramo postati organizirana zemlja, a ne da se sve uvijek svodi na spontanost u kojoj smo svjetski prvaci, rekao je Zoričić.

Profesor geografije Dejan Nemčić poručio je pak kako se nada da će nakon ove krize ljudi shvatiti koliko je obrazovanje bitno za razvoj društva.

– Oni koji vladaju resorom trebaju imati odvažnosti, ponekad čak i riskirati, a učitelj, učenik i roditelj moraju biti u fokusu. Afrika je počela puno ulagati u učitelje i škole i taj se razvoj jako vidi. To je poruka svim učiteljima ionima na vlasti koji se bave obrazovanjem – budite hrabri i počnite ulagati, kazao je Nemčić, dodajući da su u trenutnoj situaciji potpuno zanemareni daroviti učenici. Njih je, naime, osobito pogodila odluka da se odgađaju sva državna natjecanja za koja su se pripremali mjesecima.

Profesor matematike i statistike Toni Milun istaknuo je da Hrvatska nema spreman obrazovni sustav za potpunu online nastavu, niti ga je ikad za to pripremala. No, kroz projekt eŠkole, sustav će kroz koju godinu biti znatno napredniji. Milun je naglasio da su se novonastaloj situaciji brže prilagodile privatne obrazovne ustanove, no one se sada suočavaju s posljedicama ekonomske krize.

– Cijela Europa i svijet našli su se u sličnoj situaciji i mislim da smo se dobro snašli. Ali, neke tvrtke koje kod nas obrazuju svoje djelatnike odgodile su tečajeve obrazovanja. Nadam se da će se situacija s virusom poboljšati i da ćemo na jesen svi normalno krenuti u škole i na fakultete, zaključio je Milun.

Konferenciju je moderirala ugledna novinarka Dora Kršul, a održana je uz podršku Fondacije Friedrich Naumann.

12:52h Predstave i filmovi u SC-u za studente besplatni

Odlukom Uprave SC-a sve kazališne predstave u &TD-u i filmske projekcije u MM Centru i Skucu/Kinu Forum, do 15. srpnja besplatne su za studente uz predočenje studentske iskaznice, priopćeno je iz Studentskog centra u Zagrebu.

– O kojim je predstavama riječ saznat ćete uskoro, a prve filmske projekcije na rasporedu su već ovoga vikenda (22.-24-5.) u kinu Forum na Savi! Gledate odličan film Oprostite, mimoišli smo se u 21:00. Ponavljamo,za studentice i studente ulaz je  besplatan, dok svi ostali za ulaznicu moraju izdvojiti 10 kuna, obavjestili su iz SC-a.

11:50h U četvrtak novi krug pregovora sindikata i Vlade oko plaća nastavnika

Kako je priopćeno iz Sindikata Preporod koji okuplja zaposlenike i osnovnih i srednjih škole, u utorak su dobili poziv na sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi za pregovore o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru. Sastanak se održava u četvrtak od 8:30 sati u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Podsjetimo, do sada je održan jedan informativni sastanak te jedan pregovarački sastanak Vlade i sindikata. Na tom posljednjem sastanku Vlada je predložila storniranje povećanja osnovice plaće za 2% u lipnju i 2% u listopadu te gubitak tri materijalna prava u ovoj godini (regres i božićnica i jubilarna nagrada).

Sva tri školska sindikata odbila su tu ponudu. Sindikat Preporod proveo je i izjašnjavanje među svojim člastvom u 388 osnovnih i srednjih škola – čak 95,35% članova sindikata odbacilo je, a samo 4,50% podržalo Vladin prijedlog o suspenziji ugovorenih povišica osnovice plaće u 2020. godini te odricanju od regresa, božićnice i jubilarne nagrade.

11:15h Osim uputa za razrednu nastavu, objavljene i one za glazbene te škole stranih jezika

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za održavanje nastave u glazbenim školama te školama.

Za glazbene škole propisani su prostorno-tehnički i organizacijski uvjeti – potrebno je redovito održavati higijenu prostora, postaviti dozatore s dezinfekcijskim sredstvima, održavati distancu od 1,5 m među polaznicima te prilagoditi broj  polaznika po grupi.

Potrebno je i poštivati opće mjere zaštite, poput izbjegavanja dodirivanja lica, redovitog pranja ruku te pokrivanja usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja. Predavači moraju, a polaznicima glazbenih se preporučuje mjerenje temperature prije dolaska u školu, a svima se preporučuje nošenje maske u zatvorenom prostoru. U učionicama se ne preporučuje konzumacija hrane.

Tijekom pjevanja potrebno je održavati međusobnu udaljenost od 4 metra, što vrijedi za
individualne sate pjevanja kao i za probe zborova. Tijekom nastave sviranja potrebno je održavati međusobnu udaljenost od 1,5 metra, a nakon korištenja glazbene opreme, oprema se mora po završetku sata dezinficirati. Za probe i izvedbe puhačkih sekcija preporučuje se povećanje fizičke udaljenosti na minimalno 2 metra uz, ako je moguće, postavljanje zaštitnih pregrada između učenika u zatvorenom prostoru.

Isti prostorno-tehnički uvjeti te preporuke za predavače i djelatnike vrijede i za škole stranih jezika. A obje upute u cijelosti možete pročitati u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [75.96 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [75.19 KB]

11:00h Izašle nove upute HZJZ-a za povratak u škole: Značajno povećan broj učenika po učionici, ukinute izjave

Kako je i najavljeno, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove epidemiološke upute za povratak učenika u škole i djece u vrtiće. I dalje je omogućen povratak samo učenicima razredne nastave (1. – 4. razred osnovne škole) te učenicima posebnih razrednih odjela i učenicima koji imaju pomoćnike u nastavi. Najveća novost je da se omogućuje rad u većim skupinama, od približno 15 do 20 djece te da se više ne preporučuje prikupljati izjave roditelja. Više čitajte na linku.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

 

profesor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap