Pretraga

[UŽIVO] Uz novost oko mature, pogledajte što se još danas dogodilo u obrazovanju: Stigao i raspored za srijedu

A- A+

I ovoga tjedna u Hrvatskoj se nastavlja s nastavom na daljinu, a prema riječima Kriznog stožera, postoji mogućnost da se neke skupine učenika, poput maturanata, vrate u škole do kraja nastavne godine. Ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak danas je poslala novu poruku maturantima, kazavši kako u obveznim ispitima mature neće biti gradiva drugog polugodišta četvrtog razreda. Današnji tijek događaja pratite uživo na srednja.hr.

foto|srednja.hr

17:46h Raspored za srijedu, 22. travnja

Raspored nastave za srijedu, 22. travnja (dio rasporeda je u .pdf formatu, pa ako vam dokumenti nisu vidljivi, potrebno je osvježiti stranicu):

Razredna nastava, Treći program HRT-a

1. razred – počinje u 8.00 sati (repriza od 14.00 sati)
2. razred – počinje u 9.00 sati (repriza od 15.00 sati)
3. razred – počinje u 10.00 sati (repriza od 16.00 sati)
4. razred – počinje u 11.00 sati (repriza od 17.00 sati)

Predmetna nastava OŠ (5. – 8. razred), YouTube kanal Škola za život

Download [2.48 MB]

Srednja škola (1. – 4. razred), YouTube kanal Škola za život

17:44h [Glas učenice] ‘Nitko ne spominje sudbinu strukovnjaka; ministrica bi trebala popričati s maturantima, a ne s epidemiolozima’

Da se u priči oko online nastave i problema vezanih uz održavanje mature premalo pažnje predaje učenicima stukovnih škola, mišljenje je naše čitateljice strukovnjakinje koja nam je odlučila poslati pismo. U njemu skreće pažnju na činjenicu da oni, uz maturu i online školu, pišu i završne radove. Pohvaljuje profesore koji se trude oko učenika, ali ističe da ima i onih koji ih ‘pretrpavaju’ zadacima i obavezama. Na poslijetku, ministrici Blaženki Divjak savjetuje i da porazgovara s maturantima, a ne samo epidemiolozima i nastavnicima. Pismo učenice jedne strukovne škole u nastavku pročitajte ovdje.

15:42h Aplikacija preko koje se održava dobar dio online nastave imaju ozbiljne sigurnosne propuste, upozoravaju stručnjaci

Nastava na daljinu se u Hrvatskoj održava već mjesec dana, no reći da sve ide po planu bi bilo pogrešno. Nakon četiri tjedna, profesori i učenici te studenti se i dalje prilagođavaju online nastavi, a najveći problem je naravno, kako održati sam sat, odnosno predavanje. Oni koji se odlučuju zaista imati pravo predavanje putem video poziva se zatim pronalaze u problemu – kojom se aplikacijom koristiti? Jedan od popularnih izbora, barem na fakultetima, je aplikacija Zoom, no je li to zaista pametan izbor? Odgovor potražite u članku.

14:58h Capaka pitali hoće li se otvoriti fakulteti: ‘E-nastava ide dobro, nema prepreke da se završi online’

Na današnjoj press konferenciji Stožera civilne zaštite Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a ponovno se dotakao online nastave. Budući da su neki žestoko kritizirali njegovu jučerašnju izjavu da online nastava može potrajati do kraja školske godine jer se izvrsno odvija, Capak se danas pohvalio kako i sam radi na fakultetu. Smatra da nema prepreke da se ni škole ni fakulteti ne otvore do kraja godine. Opširnije čitajte na poveznici.

14:31h Online predstavljanje škola: Pokrenuli smo novi projekt koji će olakšati odabir tisućama učenika

Uvjeti u kojima smo se našli na neko vrijeme su nas odvojili od vanjskog svijeta i prebacili u onaj virtualni. Budući da se to događa baš u vrijeme kada učenici odabiru svoje buduće škole, odlučili smo u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija pokrenuti projekt koji će pomoći svima koji se nalaze na tom obrazovnom životnom raskrižju. Predstavljamo vam projekt Online predstavljanje škola, naš novi sustav u kojem jednostavno možete dobiti sve informacije koje vas zanimaju o školi koju želite upisati! Opširnije pročitajte na poveznici.

14:00h Ministarstvo želi smanjiti broj ECTS-a koji su minimalni uvjet, ništa od pomoći studentima koji su ostali bez posla

Osim što su već dulje od mjesec dana zatvorene škole, zbog epidemiološke situacije nastava na daljinu održava se i na fakultetima. No, sami studenti imaju mnogo pritužbi na kvalitetu nastave, prvenstveno ističući kako se ona uglavnom svela na postavljanje prezentacija i zadataka na online platforme. Na pojedinim studijima već su održani online kolokviji, a postavlja se pitanje i hoće li se tako morati održati i svi preostali ispiti te što je s obaveznim praktičnim vježbama, na primjerice, zdravstvenim studijima. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu kako su  sveučilištima uputili prijedlog za snižavanjem broja ECTS bodova koji su minimalni uvjet. Ne isključuju, poručili su, mogućnost promjene u pravilniku za ostvarivanje prava na studentski dom, ali za sada ništa od novčane pomoći studentima koji su ostali bez angažmana na studentskim poslovima. Opširnije na poveznici.

12:59h Istraživanje o koronavirusu za studente

Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu Hrvatskoga liječničkoga zbora u suradnji sa projektom Zdravo sveučilište i Studentskim zborom Sveučilišta U Zagrebu provode istraživanje za studente.

– Cilj nam je utvrditi znanja, stavove i ponašanja studentske populacije vezano uz epidemiju bolesti COVID-19 koju uzrokuje novi koronavirus te utjecaj epidemiološke situacije na mentalno, a time i cjelokupno, zdravlje studenata. Dobiveni podaci iz istraživanja će se statistički obrađivati i prikazivati zbirno. Rezultate ćemo koristiti u svrhu utvrđivanja zdravstvenih potreba, organiziranja adekvatne zdravstvene zaštite studentima za vrijeme i po završetku epidemije te informiranja i edukacije liječnika i medicinskih sestara o potrebama studenata u RH, poručuju iz Zdravog sveučilišta.

Sudjelovanje je dobrovoljno i anonimno, a možete mu se pridružiti ovdje.

12:16h Pretplatite se na naš YouTube kanal i pratite naš podcast za vrijeme online nastave

11:16h Počeo ciklus besplatnih online predavanja: Naučite izrađivati videoigre

Industrija videoigara ovih dana traženija je nego ikada prije. U vrijeme kada su svi doma, videoigre postale su uobičajen oblik zabave čak i za one koji su ih nekoć prezirali. Možda je baš trenutak da se i vi počnete baviti videoigrama.  U suradnji s našim portalom, Poduzetnički inkubator PISMO, SI-MO-RA i Regionalni koordinator SMŽ pokrenuli su ciklus online besplatnih predavanja o izradi videoigara. Više pročitajte ovdje, a video pogledajte u nastavku.

10:51h Maturanti, sudjelujte u našoj anketi!

Ako si maturant, uključi se u kratko online istraživanje! Kreirali smo kratki upitnik kako bismo istražili stavove maturanata o državnoj maturi. Cilj nam je otkriti stavove maturanata o održavanju državne mature ove školske godine. Istraživanje provodimo na populaciji učenika završnih razreda srednjih škola u školskoj godini 2019/2020.

Molimo da upitnik ispune samo učenici završnih razreda srednjih škola. Za ispunjavanje upitnika potrebno je izdvojiti pet minuta vremena.

Sudjelovanje u istraživanju je anonimno. Rezultati istraživanja bit će objavljeni na portalu srednja.hr.
Anketu možete pronaći ovdje.

10:05h Divjak: Na obveznim ispitima mature neće biti gradiva 2. polugodišta 4. razreda

Ministrica Blaženka Divjak ovog je utorka ponovno na Facebooku objavila video kojime se obraća maturantima. Kazala je kako u obveznim ispitima mature neće biti gradiva drugog polugodišta četvrtog razreda.

– Drage maturantice i maturanti, svjesna sam izazova i teškoća s kojima se susrećete u posljednjoj etapi vašeg školovanja, vi i vaši nastavnici. Stoga sam poslala pismo Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u kojem kažem da se gradivo drugog polugodišta 4. razreda za obavezne predmete neće nalaziti u ispitima državne mature. Da ponovimo, ispiti državne mature za obavezne predmete održat će se u vremenu od 8. do 29. lipnja i u tom periodu održat će se i esej iz Hrvatskog jezika. Umjesto eseja iz Hrvatskog koji je bio predviđen za sredinu svibnja održat će se online probni esej kako biste vi dobili povratnu informaciju o vašoj spremnosti za taj dio ispita iz Hrvatskoga jezika. Želim vam svima da se dobro pripremite za državnu maturu, a mi ćemo vam i dalje u tom postupku davati punu podršku, rekla je Divjak.Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

Ostali podcasti:

[UŽIVO] Uz novost oko mature, pogledajte što se još danas dogodilo u obrazovanju: Stigao i raspored za srijedu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap