Pretraga

[UŽIVO] Sažeti pregled dana u obrazovanju: Stigle nove preporuke za škole i završili još jedni pregovori sindikata i Vlade

A- A+

Uskoro završava i deseti tjedan nastave na daljinu, a kako je jučer putem Facebooka obznanila ministrica Blaženka Divjak, u škole se do kraja nastavne godine vraćaju samo učenici razredne nastave (1. – 4. razreda) te učenici srednjih škola na praktičnu nastavu i obrane završnih radova. Objavljene su i nove preporuke i upute za vrednovanje učenika razredne nastave koje vrijede od 25. svibnja. Ovoga četvrtka u Vladi se odvijaju i pregovori o plaćama zaposlenika škola u jeku krize uzrokovane koronavirusom. Današnji tijek događaja u obrazovanju pratite na srednja.hr.

Foto: Dids; Pexels

17:20h Poznati novi uvjeti upisa na najpopularniji studij Filozofskog: Prijemni otkazan i na riječkoj psihologiji i engleskom

Za ovu godinu, a zbog epidemiološke situacije, Filozofsku fakultet u Zagrebu (FFZG) ukinuo je prijemni za upis svog najpopularnijeg studija – psihologije. Doznali smo kako će izgledati novi uvjeti upisa. Osim Filozofskog u Zagrebu koji neće provoditi ni test predznanja za upis anglistike, prijemni je za studij psihologije i studij engleskog jezika ukinuo i Filozofski fakultet u Rijeci (FFRI). Više na linku.

17:18h Poznato kada NSK otvara čitaonice: Za korisnike su pripremili posebna pravila

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u ponedjeljak otvara vrata svojih čitaonica. No njihovo korištenje neće izgledati kao nekada. U Knjižnici će istodobno moći biti do 200 korisnika, a knjižničari će voditi evidenciju o vašem boravku. Mjerit će vam temperaturu na ulazu, a morat ćete nositi i masku. Također, NSK uvodi dnevnu pauzu radi dezinfekcije. Opširnije na linku.

17:15h I dalje se inzistira da se vrate natjecanja za učenike: Od AZOO-a traže da poništi odluku o otkazivanju

Inicijativa roditelja i učitelja za povratak natjecanja od Agencije za odgoj i obrazovanje ponovno traži da se vrate natjecanja i ukine prethodna odluka o njihovom otkazivanju. Naime, AZOO je u travnju donio odluku o otkazivanju natjecanja, a potom je započelo potpisivanje peticije kojom se traži povratak natjecanja i da se ono odgodi ili održi u alternativnom obliku te bilo kakva isprika AZOO-a nije bila uvažena. Sada smatraju da se situacija popravila i da bi se moglo nešto učiniti jer ni okolne zemlje nisu ukinule natjecanja. Više na poveznici.

16:48h Sindikat Preporod otkrio detalje pregovora s Vladom oko plaća nastavnika: Evo što je sve u ponudi

Sindikat Preporod jedan je od tri školska sindikata koji su sudjelovali na današnjim pregovorima oko izmjena u materijalnim pravima zaposlenika škola uslijed krize uzrokovane epidemijom. Iz Preporoda su pojasnili kako u novoj ponudi stoji da se povećanje osnovice koje se trebalo dogoditi od 1. lipnja i 1. listopada, u oba navrata za 2%, odgađa do 1. siječnja 2021. Od tada bi se, a nakon povećanja, plaća obračunavala po osnovici od 6.044,51 kn. Regres bi se isplatio putem CRO kartice, a o isplati božićnice pregovaralo bi se u rujnu. Iz Preporoda kažu da će među članstvom provesti izjašnjavanje o ovoj ponudi. Više čitajte na poveznici.

16:22h Tema večerašnje emisije Otvoreno ponovno je obrazovanje

Večerašnja emisija HRT-a Otvoreno roditelje pita hoće li poslati djecu u školu.

– Epidemiolozi su potvrdili da su škole sigurne za povratak zaposlenika i učenika razredne nastave. Vraća li se u ponedjeljak više učenika nego što ih je bilo dosad? Što će biti s upisima u prve razrede? Učenici viših razreda osnovne, te srednjih škola, završit će nastavnu godinu na daljinu, stoji u najavi emisije.

Gosti su:

dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
dr. sc. Marko Košiček, savjetnik ministrice Ministrice znanosti i obrazovanja
Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, Zagreb
Đurđica Krtanjek, učiteljica-savjetnica u Osnovnoj školi “Franjo Serta”, Bednja
Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije

16:12h Pratite novi EPtalks pod temom ‘Sve je digitalno? Influenceri i nova viralnost’

Tema novog #EPtalksa u organizaciji Europskog parlamenta u Hrvatskoj je ‘Sve je digitalno? Influenceri i nova viralnost’. U razgovoru sudjeluje glavni urednik portala srednja.hr, Marko Matijević, influencerica Nika Pavičić iz JoomBoos ekipe, Martina Čulić Fischer, direktorica agencije Dialog komunikacije te Dominik Beber, urednik JoomBoos platforme. Razgovor pratite uživo:

15:15h Zagrebačka gimnazija ima virtualni Dan otvorenih vrata

Zagrebačka I. gimnazija jedna je od škola u Zagrebu koje upisuju osmaši s najvišim brojem bodova. Zbog epidemije su Dan otvorenih vrata u I. gimanziji preseslili u virtualnu sferu. Virtualni otvoreni dan I. gimnazije održat će se 3.6.2020. s početkom u 18 sati. Svi zainteresirani trebaju se unaprijed prijaviti putem poveznice ili putem QR koda. Nakon toga, učenici i roditelji će dobiti na svoje e-mailove poveznice za sam događaj te će se moći na taj način uključiti.

Cijelo događanja ima tri aktivnosti i to prema rasporedu:

1) 18,00 h – 19,00 h – prezentacija I. gimnazije i informacije vezane uz upis u 1. razred – Upisno povjerenstvo škole

2) 19,10 h – 20,00 h – konferencija s nastavnicima

3) video materijali o izvannastavnim aktivnostima koji će biti dostupni na YouTube kanalu škole od navedenog događaja pa sve do kraja upisa u srednje škole.

Sve dodatne informacije oko navedenog događaja mogu se pronaći na našoj web stranici škole na poveznici.

15:10h  Riješite današnji zadatak o seriji ‘La Casa de Papel’

13:24h Plenković uputio poruku roditeljima oko povratka u škole: Slobodno se možete ohrabriti

– Osvrnut ću se i na nove epidemiološke preporuke koje se odnose na obrazovni sustav, dakle na škole. Vidjeli ste da se epidemiološka slika izrazito promijenila i poboljšala u odnosu na prve preporuke. Ove preporuke omogućuju veći broj učenika u školama i ovom prigodom molim i sve osnivače svih obrazovnih ustanova da u dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja rastumače nove okolnosti ne samo u komunikaciji s ravnateljima, profesorima, učiteljima, nego i s roditeljima i da se u novim okolnostima shvati da treba iskoristiti ove tjedne koji su pred nama, da unatoč ovim nepredviđenim okolnostima naši učenici imaju mogućnost biti u razredima i dobivati onakvo obrazovanje u metodološkom smislu kako je izvorno i predviđeno. S te strane, mislim da je ova nova situacija povoljnija i da se tu slobodno mogu i roditelji ohrabriti. Ministrica je imala sastanak prije dva dana s kolegicama i kolegama na razini EU i tamo su se postupno krenuli vraćati u škole, prema tome to je važna i ohrabrujuća te održava poruka, rekao je Plenković uoči današnje sjednice Vlade.

13:06h Ministarstvo: Roditelji čija djeca neće dolaziti u školu moraju opravdati izostanak

Od ponedjeljka je dozvoljen povratak svih učenika razredne nastave u škole, budući da upute HZJZ-a dozvoljavaju da skupine budu i veće od 20 osoba. Protekle srijede, Ministarstvo znanosti obrazovanja izdalo je i svoje ‘Preporuke za organizaciju rada u razrednoj nastavi i upute za vrednovanje i ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave od 25. svibnja 2020.’ Povukle su one niz pitanja za sobom: od onog je li povratak u školu obavezan i koji su ‘objektivni’ razlozi nedolaska, do pitanja moraju li se od ponedjeljka svi učitelji vratiti na radno mjesto u školu. Ministarstvo na ta pitanja ne odgovara konkretno, ali su jasno kazali da roditelji čija djeca neće dolaziti u školu moraju opravdati izostanak. Opširnije čitajte na poveznici.

12:57h Izašle nove upute za fakultete: Nema ograničenja broja studenata po grupama

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove Preporuke za preddiplomsku, diplomsku i poslijediplomsku nastavu na visokim učilištima (sveučilišta, veleučilišta i visoke škole) s obzirom na epidemiju COVID-19. U uputama se propisuje koji bi uvjeti trebali biti ispunjeni kada je nužan dolazak u ustanove, no iako se spominje da bi trebao biti osiguran razmak od 1,5 metra, nigdje se ne određuje maksimalan broj ljudi koji mogu biti u prostoriji. Više na linku.

12:10h Sindikatima ponuda Vlade zanimljiva, ide na odlučivanje članstvu

Kako prenosi N1 televizija, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ponudu Vlade sa suspenzijom povećanja osnovice plaće do 1. siječnja je ocjenio ‘zanimljivom’ i predstavit će ju svojim tijelima i članovima te je poručio kako sindikati odmah idu na interni međusindikalni sastanak.

– Ne uskraćuje se ni jedno pravo, radi se o jednoj suspenziji, ustvrdio je Ribić, prenosi N1.

Objasnio je da ukoliko svi sindikati ne prihvate novu ponudu, da će se gledati kako je odlučila većina.

– Ako postoji dovoljan broj sindikata, sukladno Zakonu o reprezentativnosti, onda se potpisuje. Ako nemate dovoljnu većinu onda takav dokument nije valjan, i onda je na Vladi na odluči, kazao je Ribić, prenosi N1.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić naglasio je kako je nova ponuda ‘nešto bolja od prve’ te kako su sindikati daleko od dogovora.

Branimir Mihalinec iz srednjoškolskog sindikata rekao je da se neće dirati dogovor o povećanju koeficijenata u školama i naglasio je da, ukoliko sada i dođe do sporazuma, zaposleni u odgoju i obrazovanju će u srpnju za plaću od lipnja imati dogovoreno povećanje od jedan posto u koeficijentima i dodacima.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka naglasio je da ukoliko bi bilo dvostrukog udara na plaće zaposlenih u obrazovanju da ponuda sigurno ne bi bila prihvatljiva.

– Ovo sada sigurno olakšava poziciju, zaključio je Radeka, prenosi N1.

11:13h Započeli pregovori Vlade i sindikata: Ovo je nova ponuda

U Ministarstvu rada započeli su pregovori oko materijalnih prava zaposlenika javnih i državnih službi u jeku krize uzrokovane epidemijom. Među sindikatima koji sudjeluju u pregovorima su i školski sindikati.

Kako doznaje N1 televizija, nova ponuda Vlade opet uključuje suspenziju povećanja osnovice plaće za javne službenike, ali sada do ograničenog vremena – 1. siječnja 2020.

– Vlada dala novu ponudu sindikatima javnih službi: odgađa se povišica 2%+2% do 1.siječnja, o božićnici će se razgovarati na jesen, jubilarna nagrada ostaje, regres riješiti kroz CRO-kartice, javlja N1.

Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Branimir Mihalinec, nije uoči sastanka želio govoriti o štrajku dok ne vide kako će proći obje vezane ponude.

– Koeficijenti će se podizati temeljno sporazumu, neće se ići na izmjene sporazuma i ukidanje povećanja koeficijenata i dodataka u odgoju i obrazovanju. To je vezano uz Temeljni kolektivni ugovor, rekao je Mihalinec za N1 i potvrdio da se ono što su izvojevali štrajkom neće dirati.

Ponovio je kako su sada na stolu pitanja materijalnih prava koja su ista za sve zaposlenike javnih službi.

– Na stolu je pitanje zajedničko svim javnim i državnim službama i sindikati obrazovanja će dijeliti sudbinu svih zaposlenih u javnim službama onako kako oni odliuče sukladno novoj zanimljivoj ponudi Vlade.

11:03h Izašle nove upute za vrednovanje i ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave

Od ponedjeljka je dozvoljen povratak svih učenika razredne nastave u škole, budući da upute HZJZ-a dozvoljavaju da skupine budu i veće od 20 osoba. Protekle srijede, Ministarstvo znanosti obrazovanja izdalo je i svoje ‘Preporuke za organizaciju rada u razrednoj nastavi i upute za vrednovanje i ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave od 25. svibnja 2020.’

Općenito se u njima navode epidemiološke mjere u skladu s kojima mora biti organizirana nastava te naglašavaju da uz poštivanje uputa HZJZA rad u školama smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće:

  1. Preporučeno je poštivanje fizičke udaljenosti od 1,5 metra, iz čega proizlazi da u prosječnoj učionici može biti od 15 do 20 učenika.
  2. Ako je više učenika u razrednom odjelu, ravnatelj organizira rad u većoj prostoriji ili dijeli razredni odjel u dvije grupe i pritom se savjetuje s lokalnim stožerom civilne zaštite.
  3. Roditelji ne potpisuju izjave i šalju djecu u školu bez obzira na svoj radni status.
  4. Djeca mogu samostalno dolaziti u školu ili organiziranim prijevozom.
  5. Moguće je da se učenici i naknadno uključe u već uspostavljene nastavne grupe.
  6. U razrednoj nastavi izvode se svi nastavni predmetni, nastava Tjelesne i zdravstvene kulture i dalje se izvodi samo na otvorenom prostoru.
  7. Škole su otvorene za sve učenike razredne nastave od ponedjeljka 25. svibnja, ali kako je rečeno – moguće je da se učenici uključe u grupe i naknadno.

Ipak, oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, mogu i naknadno uključiti dijete u nastavne grupe u školi, ali u međuvremenu moraju osigurati uvjete kod kuće za nastavu na daljinu i biti u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi, navodi se u uputi. I dalje se omogućuje održavanje nastave na daljinu čija je podloga Škola na Trećem, ali Škola na Trećem održavat će se do početka lipnja.

Budući da u Uputi nije jasno navedeno je li dolazak u školu obavezan, Ministarstvo smo konkretno pitali koji su, izuzevši respiratornih problema i zaraze koronavisrusnom, objektivni razlozi zbog kojih roditelji mogu odlučiti ne slati djecu u školu, odnosno, kako će učitelji znati da je nedolazak učenika u školu bio opravdan.

U istoj Uputi Ministarstva navedeno je da je ‘U međuvremenu je prestala važiti odluka Vlade o radu od kuće, tako da se djelatnici raspoređuju na poslove u školi u primjerenom opsegu i nadležnosti.’ Budući da je Ministarstvo poslodavac učitelja, poslali smo im i upit znači li to da se svi učitelji u ponedjeljak moraju vratiti na radno mjesto u školu ili i dalje rade od kuće te ako je prestala važiti odluka Vlade o radu od kuće, zašto se na radno mjesto ne vraćaju i svi ostali nastavnici, a ne samo učitelji razredne nastave.

Ako i kada dobijemo odgovore na ova pitanja, objavit ćemo ih pravovremeno.

Kada je riječ o samom vrednovanju, u uputi stoji da pregled i vrednovanje uradaka i zadataka učitelj treba redovito provoditi, i to na sličan način i prema jednakim kriterijima za sve učenike u mješovitom modelu nastave.

Nadalje, navodi se i da ono treba biti usmjereno vrednovanju kao učenje i za učenje (formativnom vrednovanju) i davanju povratnih informacija učenicima koje ih ohrabruju i potiču na istraživanje i učenje, ocjenjivanje je, pritom, u drugom planu. Kako to izgleda u praksi, prikazano je na slici, dakle i dalje kod vrednovanja vrijede pravila donesena početkom nastave na daljinu:

Sažetak uputa

Novu uputu Ministarstva o vrednovanju i ocjenjivanju u mješovitom modelu nastave možete pročitati u nastavku (ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.59 MB]

10:30h Ministarstvo: Nastavlja se proces upisa u prve razrede

Ministarstvo znanosti i obrazovanja obavijestilo je županijske upravne odjele nadležne za obrazovanje, Gradski ured za obrazovanje Grada Zagreba te sve osnovne škole da je, sukladno mišljenju Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, zbog aktualno povoljne epidemiološke situacije moguće nastaviti aktivnosti vezano uz utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta i u školskim ustanovama.

Pri provođenju psihofizičkog testiranja u školskim ustanovama škole su dužne pridržavati se odgovarajućih mjera iz Uputa HZJZ-a, s naglaskom na sljedeće mjere: održavati fizičku udaljenost (najmanje 1,5 m); pojačati higijenu ruku (dezinfekcija ruku pri ulaskuu ustanovu i izlasku) te, ako je moguće, koristiti vlastitu kemijsku olovku prilikom pisanja testa; odgoditi dolazak (djece i roditelja) s povišenom tjelesnom temperaturom i/ili respiratornim smetnjama te osoba sa sumnjom na zarazu COVID-19; redovito prozračivati prostorije.

– Unatoč svim izazovima uzrokovanimpandemijomkoronavirusa, obrazovni sustav funkcionira i aktivnosti povezane s upisimau prvi razred se nastavljaju i tako se sigurno, korak po korak, kraju privodi ova nastavna godina i priprema sljedeća školska godina. Izmjenama Pravilnika omogućili smo da se psihofizičko testiranje može provestiu samoj školskoj ustanovi uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka, međutim, u slučaju potrebe moguće ga je, u najboljem interesu djeteta, provesti i na daljinu, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Uskoro se u Narodnim novinama očekuje objava Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava kojim je omogućeno pomicanje rokova i provođenje dijela postupaka na daljinu. Izmjenama Pravilnika postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja produljen je do 20. kolovoza 2020. godine, a za dijete koje ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja u razdoblju koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelj je dužan najkasnije do 1. kolovoza 2020. godine o tome obavijestiti stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području, a ono će utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta i to najkasnije do početka nastavne godine.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

 

učionica razred
Share via
Copy link
Powered by Social Snap