Pretraga

[UŽIVO] Završio je deseti tjedan online nastave: Pogledajte što se sve dogodilo ovog petka u obrazovanju

A- A+

Završava deseti tjedan nastave na daljinu, a od ponedjeljka je dozvoljen povratak u školu svim učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Ipak, iz Ministarstva ne govore jasno je li dolazak u školu obavezan, ali u uputama stoji da roditelji i objektivnih i subjektivnih razloga ne moraju poslati djecu u školu, no i da u tom slučaju nedolazak moraju opravdati. Današnji tijek događaja uživo pratite na srednja.hr.

Unsplash

17:25h Poziv maturantima: Pošaljite nam video iz srednje koji ćete pamtiti

Osim znanja (nadamo se), iz srednje ćete sa sobom ponijeti i uspomene. Srednja.hr odlučila je skupiti i objaviti videa o vašim najboljim srednjoškolskim trenucima. Pozivamo zato sve maturante da nam pošalju videouratke o svojim uspomenama na redakcija@srednja.hr. Više čitajte na poveznici, veselimo se vašim radovima.

17:15h KiF objavio datum prijemnog: Pogledajte koji će se sve elementi ocjenjivati

S obzirom na specifičnost svojih studija, Kineziološki fakultet u Zagrebu jedan je od fakulteta koji na upisima provode provjeru motoričkih znanja i sposobnosti. Ovogodišnji datum prijemnog za studije izobrazba trenera i kineziologija su poznati, kao i elementi koji se mogu naći u tim ispitima. Opširnije na linku.

17:12h Izašli novi savjeti HZJZ-a: Učenici u školu trebaju donositi bilježnicu s vrijednostima temperature

Nakon što su u srijedu izašle preporuke za povratak svih učenika razredne nastave u škole, Hrvatski zavod za javno zdravstvo ovog je petka izdao posebne savjete za roditelje čija se djeca vraćaju u škole od ponedjeljka, kao i dodatne preporuke za uprave vrtića i škola. Roditeljima poručuju da se u školu mogu vratiti i djeca sa zdravstvenim smetnjama koja bi dolazila u vrtić i školu da nema epidemije, ali i da roditelji svakodnevno mjere temperaturu djeci i zapisuju u posebnu bilježnicu, a nastavnici ju pregledavaju. Opširnije čitajte na poveznici.

15:34h Čak pet zagrebačkih škola neće biti obnovljeno do jeseni: Poznato gdje će učenici pohađati nastavu

Točno dva mjeseca trebalo je Gradu Zagrebu da objavi gdje će učenici čije su škole maltene uništene u potresu od iduće godine slušati nastavu. Čak pet osnovnih škola do jeseni neće biti spremno primiti učenike pa će oni na nastavu u druge zagrebačke škole. Iz Grada su nam, podsjećamo, sredinom tjedna najavili i kako će za te učenike organizirati prijevoz. Više čitajte na linku.

15:04h Capaka pitali zašto se u škole vraćaju samo najmlađi učenici: ‘Trebalo bi mi 5 – 6 minuta da razmislim o tome’

Nakon nekoliko dana pauze, danas je ponovno održana konferencija za medije Stožera civilne zaštite na kojoj je priopćeno kako je šest novozaraženih koronavirusom. Jedno od pitanja za ravnatelja HZJZ-a bilo je i ono zašto se u škole vraćaju samo učenici od 1. do 4. razreda.

– To vam ja ne mogu odgovoriti, to morate pitati resorno Ministarstvo. Ono što smo mi bili upitani je bilo da napravimo preporuke za vrtiće i za školsku djecu od 1. do 4. razreda, kazao je Capak.

Novinarka ga je pitala kako on procjenjuje situaciju, mogu li se vratiti i stariji đaci.

– Ako me to pita resorno Ministarstvo, epidemiološka služba napravit će procjenu, kaže Capak.

Na konstataciju novinarke da ona sada pita, Capak odgovara:

– Postoji velika razlika između Ministarstva i vas, pod broj jedan, ali ja o toj situaciji nisam razmišljao. Ne mogu vam odgovoriti ovako ad hoc, trebao bi malo razmisliti gdje se krije zamka, dakle, što je s 5. do 8. razredom, u čemu je problem, što bi epidemiološki tu trebalo dodatno napraviti , trebalo bi mi malo vremena, jedno 5 – 6 minuta da razmislim o tome, kazao je Capak.

Podsjetimo, jučer su iz Ministarstva obrazovanja u rubrici najčešća pitanja na svojoj web stranici odgovorili upravo na to pitanje – zašto se u škole vraćaju samo učenici razredne nastave.

– Za početak, kako bi škole mogle osigurati prostorne uvjete koje traži HZJZ, nije moguće vratiti u škole sve učenike i održati nastavu za sve razrede. Drugi razlog je što učenici razredne nastave teško mogu učiti i stjecati neke temeljne vještine (čitanje, pisanje, crtanje…) bez odrasle osobe i to im se mora osigurati. Uz to, u školi će se izvoditi cijela satnica. Također, u razrednoj nastavi se radi s manjim brojem učitelja nego u predmetnoj nastavi, pojasnili su iz MZO-a.

14:37h Predsjednik Milanović komentirao da bi se natjecanja učenika trebala održati: Govorio je i o povratku u škole

Zoran Milanović jučer je za Novu TV dao intervju u kojem je govorio i o situaciji sa školama u vrijeme pandemije. Rekao je da se trebalo prelomiti i reći da je škola od ponedjeljka bez daljnje priče, a komentirao je i da ne razumije zašto se ne održavaju  natjecanja učenika. Više čitajte na poveznici.

13:12h Velika novost oko upisa u srednje: Više se neće morati odlaziti u školu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pripremilo je Odluku o upisu u prvi razred srednje škole, koja donosi veliku novost. Učenici dokumentaciju više neće trebati fizički donositi u školu, već će je moći poslati elektroničkim putem. Kritičari ipak ističu da se upisi nisu trebali toliko odlugovlačiti – podsjetimo, ispiti će se ove godine, zbog štrajka, odvijati kasnije no što je uobičajeno. Više na poveznici.

12:05h Divjak: ‘Škola je jednako sigurna kao i dom. U školu treba ići, djeci je mjesto u školi’

Blaženka Divjak s ministrom Predragom Štromarom prisustvovala je otvorenju gradilišta na kojem će se graditi Osnovna škola ‘Vladimir Nazor’. Nakon toga se kroz pitanja novinara osvrnula i na povratak u škole.

– Što se opasnosti tiče, mislim da su upute HZJZ-a jasne. Škola je jednako sigurna kao i dom. U školu treba ići, djeci je mjesto u školi. Bez straha i bojazni u ponedjeljak pošaljite djecu u školu. Ako netko zbog subjektivnih razloga ne može poslati djecu u školu, ispričat će se učiteljima. Ako se radi o subjektivnim razlozima za koje se može pronaći rješenje, to će se adresirati, rekla je danas Divjak, prenosi N1 televizija.

Ranije danas na istoj je televiziji gostovao njen savjetnik, Marko Košiček, koji je kazao kako subjektivni razlozi nisu opravdan razlog za nedolazak učitelja u škole od ponedjeljka.

– Subjektivne smo razloge uvažili za roditelje, ne nastavnike. Objektivni razlozi vrijede za nastavnike, ako je škola uništena ili nema prijevoza do škole. Subjektivni ne vrijede za nastavnike, učitelje, rekao je Košiček za N1.

Divjak je apelirala i na one koji trebaju osigurati uvjete i prijevoz do škole, da to i učine.

– Što se drugih strahova roditelja tiče, to trebaju prije svega adresirati ravnatelji i učitelji, rekla je Divjak za N1 i zaključno je kazala kako se ova tema politizira te kako sama ne želi ocjenjivati svoj rad.

Ta će ocjena, ministrica tvrdi, biti najobjektivnija kada se da s određenim vremenskim odmakom.

10:35h Popuštaju se mjere za pisanje državne mature: ‘Neke stvari ćemo ukinuti’

– Popuštat ćemo mjere za maturu. Mi smo već jednom objavili dokument o maturi. Međutim, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, na činjenicu da ovo popuštanje mjera nije ugrozilo, nego dapače, imamo dobru situaciju, ići ćemo i u reviziju toga na način da ćemo nek stvari koje nisu nužne ukinuti ili na neki način nećemo ih više držati u uputama tako da školama bude jednostavnije organizirati i da naši mladi mogu taj ispit položiti, rekla je sinoć u Otvorenom zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ivana Pavić Šimetin.

U sinoćnjem Otvorenom HRT-a tema je ponovno bilo školstvo, odnosno omogućavanje povratka u škole svim učenicima razredne nastave.

Košiček: ‘Svi učenici razredne nastave u ponedjeljak moraju biti u školi’

Predstavnik Ministarstva obrazovanja u emisiji ponovno je bio savjetnik ministrice, Marko Košiček. Rekao je da svi učenici razredne nastave u ponedjeljak moraju biti u školi.

– Stav epidemiologa je da je to sigurno, stav ministarstva je da svi učenici razredne nastave u ponedjeljak moraju biti u školi. Što se tiče nedolaska u školu, kao i inače, postoje ispričnice. U nekim realnim situacijama razlog bi bila bolest učenika, a u ovim se okolnostima objektivni razlozi mogu proširiti na to da je učeniku stradao dom u potresu pa sada živi negdje drugdje, ako je škola stradala u potresu, ako osnivači nisu u mogućnosti osigurati prijevoz do škole, to su sve objektivni razlozi za nedolazak u školu. Međutim, s obzirom da je u pitanju specifična korona situacija, svjesni smo da su i roditelji u strahu i ako oni imaju neke subjektivne razloge zašto dijete u ponedjeljak ne mogu poslati u školu –  i to će biti opravdani razlog. Dakle, učenici bi u ponedjeljak trebali biti u školi, ali imat ćemo razumijevanja ako ih roditelji iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne pošalju u školu, poručio je Košiček u Otvorenom.

Dodao je i da ne bi želio spominjati rokove do kada će se takva situacija tolerirati. Podsjetimo, uputama Ministarstva navodi se kako Škola na Trećem prestaje s emitiranjem do početka lipnja. No, Košiček je rekao da se još ne zna do kada će trajati Škola na trećem, ali da će se učenici, kada ona završi, vratiti u školu.

Ponovio je da roditelji moraju biti u kontaktu s nastavnicima i opravdati eventualni nedolazak djeteta u školu uz obvezu da osiguraju da dijete u tom slučaju prati nastavu na daljinu.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je u emisiji da je u protekla dva tjedna došlo do relaksacije brojnih mjera, uključujući i početak nastave. Činjenica da smo zadržali vrlo povoljnu epidemiološku situaciju, kaže, epidemiolozima je ‘dala snagu’ da kažu kako sada svi mogu u školu. Ipak, općih mjera poput distance i higijene, te mjerenja temperature prije početka nastave svi se moraju pridržavati. Roditeljima je poručila i da nemaju razloga za strah kada je u pitanju slanje djece u škole.

U Splitu i Zagrebu očekuje se povratak do 50% učenika

Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje grada Zagreba, kaže kako je u protekla dva tjedna oko 4% učenika razredne nastave, od njih 32.500, dolazilo na nastavu. Preporuke Ministarstva ocjenio je nejasnima pa su roditelji i nastavnici slali mnogobrojne upite Gradskom uredu.

– Od onih učenika koji moraju koristiti prijevoz do škole, u školu će doći oko 30% učenika prema onome kako su se roditelji izjasnili do danas. U ostalim školama nismo radili ankete, vidjet ćemo u ponedjeljak. Moja je osobna procjena da će u gradu Zagrebu u školu doći između 30 i 50 posto učenika. Žao mi je što se nismo pozvali na zakonsku i ustavnu obvezu (čl. 66. Ustava RH) da ako je škola otvorena za učenike od prvog do četvrtog razreda – svi učenici imaju obvezu u školu i doći, kaže.

Lovrić kaže i da nisu točne tvrdnje roditelja da su ih zvali iz nekih zagrebačkih škola s pitanjima hoće li poslati djecu u ponedjeljak u školu, što im je zvučalo kao da ih se odgovara od slanja djece jer se npr. lakira pod. Košiček mu je odgovorio da su u Ministarstvu imali takvih prijava te da su ih provjerili. Poručio je roditeljima da i dalje prijavljuju takve slučajeve.

Učiteljica Đurđica Krtanjek također je bila jedna od gostiju u emisiji, a rekla je da su učitelji spremni za ponedjeljak.

– Mi smo spremni, ali izgleda da ministarstvo nije. U jučerašnjim uputama stoji da roditelji MOGU poslati djecu u školu, danas čujemo da TREBAJU. Velika je razlika između MOGU i TREBAJU. Roditelji su zbunjeni, pitaju nas ako je škola sigurna, zašto nije sigurna za sve učenike. Trebalo je to puno bolje objasniti, smatra Krtanjek.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić kaže da je i u toj županiji slična situacija kao u ostatku zemlje. Kaže kako je istina da preporuke i upute jedno, a odluke nešto drugo.

– Shvaćam ove preporuke kao motivirane najboljim interesom djeteta, a čini mi se, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju i upute HZJZ-a, da su se stekli uvjeti za nastavu. I mi smo spremni kao da dolaze svi učenici. Od ravnatelja čujemo da će odaziv učenika biti puno veći nego u proteklom razdoblju. Mi smo poduzeli sve da u ponedjeljak sve prođe u najboljem redu, naglasio je dodavši kako prema nekim informacijama u ponedjeljak će u školu doći preko 50% učenika.

Stižu i nove upute za maturu

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije kaže da su spremni i za maturu te da čekaju upute za upise.

– Očekujemo da će se amtura odraditi na način kako je to propisano. Osigurali smo sve uvjete za naše škole. Čini mi se da su u ovoj situacij ipak najpogođeniji bili maturanti. Potrudili smo se i napravili jednu apolikaciju kao pomoć za vježbanje i pripremu maturanata i ona se dosta koristi. U tom segmentu nastojali smo biti tu za naše maturante, rekao je Đonlić.

Savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja dr. sc. Marko Košiček ističe da su u ministarstvu spremni za sve moguće scenarije za početak iduće školske godine.

– Sva djeca sada mogu u školu, ne da mogu nego i trebaju. Ako netko ima objektivne ili subjektivne razloge zašto ne može doći – postoji ispričnica, poručio je Košiček na kraju emisije.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

 

[UŽIVO] Završio je deseti tjedan online nastave: Pogledajte što se sve dogodilo ovog petka u obrazovanju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap