[UŽIVO] Za dio učenika počela nastava u školi: Pogledajte kako je protekao prvi dan

Za većinu učenika u Hrvatskoje danas je započeo 11. tjedan online nastave. Od danas se u školske klupe vraćaju učenici razredne nastave, od 1. do 4. razreda. Učenicima koji ne dođu u škole roditelji moraju opravdati izostanak, a izostati mogu iz subjektivnih i objetivnih razloga. Današnji tijek događaja pratite uživo na srednja.hr.

pixabay.com

16:57h Još jedan popularni fakultet u Zagrebu ukinuo prijemni ispit za ovu godinu

Osim Filozofskog fakulteta koji iznimno ove godine neće provoditi prijemni za upis psihologije i anglistike, prijemni ispit ukinuo je za ovu godinu i Stomatološki fakultet za upis studija dentalne medicine. Opširnije na poveznici.

16:56h Jedna županija nije otkazala norijadu: Organizacija je u tijeku, maturanti slave u srpnju

U većini gradova norijada koja se trebala održati ovoga tjedna je otkazana pa učenici sami organiziraju manja okupljanja. No, stvari u svoje ruke neće morati uzeti maturanti u Međimurskoj županiji. Ravnatelji međimurskih srednjih škola poručuju da nisu zaboravili na maturante te da su pripreme oko organizacije tzv. Coolijade u tijeku. Više na linku.

16:21h Ministrica otkrila koliko je učenika došlo u škole: Grad Zagreb tvrdi da ih je još i manje

Ministrica Blaženka Divjak kazala je kako je danas u škole došlo oko 80 posto učenika, s tim da ih je u Gradu Zagrebu došlo samo 61 posto. No iz Grada tvrde kako je brojka još i manja te da je u zagrebačke škole danas došlo tek 50.53% učenika. Opširnije na linku.

13:48h Savjetnik ministrice: Učenike čije škole ne mogu osigurati tehničku provedbu mature ugostit će druge škole

O prvom danu povratka u škole za učenike razredne nastave govorio je u Studiju N1 televizije Marko Košiček, savjetnik ministrice obrazovanja. Pritom je otkrio i što će biti s maturom i polaganjem tih ispita za učenike čije škole ne mogu osigurati uvjete.

– Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja provodi aktivnosti za početak mature i sve ide bez problema. Epidemiološki okvir je donesen još dok su uvjeti bili stroži. U suradnji HZJZ-a i NCVVO-a napravit će se eventualno neka popuštanja oko ulaska u školu, pisanih izjava i slično, ali pisanje mature će ostati kako je planirano, s razmakom od dva metra. No to nije neka novost, i do sada je sjedio po jedan maturant u klupi i bili su na metar udaljenosti, a sada će se taj razmak malo povećati. Zato se učenici od 1-3 razreda srednje škole ne vraćaju, da bi mogli koristiti sve učionice, da bi svi sigurno pristupili ispitima mature. Budući da se ne vraćaju svi srednjoškolci u škole, dogovoreno je koja će srednja škola ugostiti učenike onih škola koje sada nema uvjete za sigurnu tehničku provedbu državne mature, rekao je Košiček.

Kada je riječ o povratku učenika u škole, Košiček kaže da će se tek nakon 16 sati znati koliko je učenika došlo u škole jer neke rade u dvije smjene, ali da ih se učekuje više nego u prvom valu i da će broj postepeno rasti.

– Očekujemo da će se strah i nepovjerenje, odnosno subjektivni razlozi smanjivati, ali da će se i objektivni razlozi za neslanje djece u školu smanjivati. Neki osnivači škola još nisu osigurali prijevoz, škole su oštećene… No očekujemo da će se to normalizirati u narednom periodu, kazao ke Košiček za N1.

Dodaje, najmlađi učenici u učenju na daljinu usvajaju osnovne kompetencije, no teško roditelji mogu ustanoviti pišu li dovoljno dobro, razvijaju li grafomotoriku, kako čitaju pa se upravo zato baš oni vraćaju u klupe.

– Predavanje, obrađivanje sadržaja odvijat će se u učionici, a oni učenici koji su doma to će raditi posredstvom Škole na HRT-u 3. Domaće zadaće, ispravci, vrednovanje, jednaki su i kada je u pitanju nastava na daljinu, ali i kada je u pitanju nastava u školi”, naglasio je Košiček, prenosi N1.

12:59h Maturante optužili da su ih policajci pijane spašavali od utapanja: Policija i prisutni sve demantirali

Ove godine nema organiziranih norijada – događaji koji su planirani u pojedinim gradovima otkazani su još na samom početku epidemije. Zato je dio maturanata odlučio na svoju ruku organizirati okupljanja kojima će proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja. Okupili su se tako u petak i vinkovački maturanti na jezeru Banja. Tamošnji ribolovci optužili su učenike za izazivanje kaosa i tvrde kako ih se okupilo oko 2.000, a da je desetak njih pijanih policija izvlačila iz jezera i spašavala od utapanja. No, policija to odlučno demantira, a i sami maturanti kažu nam da optužbe ribolovnog društva – nisu istinite. Više na linku.

11:11h Rezultati istraživanja o povratku u školu: Većina smatra da godinu treba završiti online

HRT je sinoć u središnjem Dnevniku objavio rezultate istraživanja HRejtinga o povratku u škole. Istraživanje za HRT je provela agencija Promocija plus na uzorku od 1400 ispitanika. Pouzdanost odgovora je 95%, uz statističku pogrešku od samo plus/minus 2,62%

Ispitanici su odgovarali na pitanja – jeste li za to da se u školu obavezno vrate svi učenici, i osnovnih i srednjih škola, ili ste za povratak samo pojedinih grupa godišta?

Za povratak učenika osnovnih škola odgovorilo je 5,9%, a za povratak u srednje škole je 3,9%. Za povratak svih učenika osnovnih i srednjih škola je 32,9% ispitanika. Najviše ih, 48,8%, smatra da školsku godinu treba završiti on-line odnosno virtualno. Ne zna ili se ne može odlučiti je 8,4% ispitanih.

Istraživanje po regijama pokazalo je da najmanji postotak ispitanika u sjeverozapadnoj (3%) i zagrebačkoj regiji (4,1) smatra da se učenici nižih razreda trebaju vratiti u škole, a najviši je u Dalmaciji (8,3%) i Slavoniji (8%).

Da se samo srednjoškolci trebaju vratiti na nastavu najviše ispitanika smatra u sjeverozapadnoj regiji (5,8%), a najmanje u sjevernojadranskoj regiji (1,2%).

U sjevernojadranskoj regiji najmanje ispitanika je za to da se svi učenici trebaju vratiti na nastavu (22,8%), a najviše povratak svih podupiru u Slavoniji (38,1%).

Najmanje ispitanika je u Slavoniji (39,9%) koji žele da se nastava završi on-line, a najviše u sjevernojadranskoj regiji (63,4%).

Podsjetimo, još je prije nekoliko dana ministrica Blaženka Divjak putem Facebooka obznanila kako se u školu na neposrednu nastavu do kraja nastavne godine vraćaju samo učenici od 1. do 4. razreda OŠ. Srednjoškolci su se vratili u škole na praktičnu nastavu i popravne ispite te obrane završnih radova, a više o tome za koga godina završava online, a tko se vraća u klupe  možete čitati ovdje.

11:00h Povratak u klupe pod novim pravilima epidemiologa

Učenici razredne nastave od ovog se ponedjeljka vraćaju u škole, a još u petak je Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao posebne savjete za roditelje. Roditeljima su poručili da se u školu mogu vratiti sva djeca, uključujući i djecu sa zdravstvenim smetnjama koja bi dolazila u školu da nema epidemije. Roditelji su upućeni na svakodnevno mjerenje temperature djeci, te da potom vrijednosti zapisuju u posebnu bilježnicu, a nastavnici ju pregledavaju.

– S obzirom na trenutno povoljnu epidemiološku situaciju sva djeca se mogu vratiti u vrtiće i škole (1.-4. razred OŠ). To se odnosi i na djecu s teškoćama i djecu sa zdravstvenim smetnjama koja bi dolazila u vrtić i školu da nema epidemije. Pojedine kronične bolesti (respiratorne, kardiovaskularne, dijabetes, maligne bolesti, imunodeficijencije, djeca s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) mogu predstavljati povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19 ako se dijete zarazi nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Međutim, ako svi roditelji dosljedno svako jutro djeci izmjere tjelesnu temperaturu te ih ne dovode u vrtić ili školu kada imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome, izgubili su osjet mirisa ili okusa ili imaju druge znakove zarazne bolesti, smanjit će se rizik zaraze ostale djece u vrtiću i školi te će on biti jednak riziku kod ostalih svakodnevnih aktivnosti s obzirom na popuštanje mjera i posljedično učestalije kontakte među ljudima, piše u uputi HZJZ-a.

Navodi se i da svaki roditelj dodatno može pridonijeti sigurnosti svog djeteta, svoje obitelji i druge djece ako (koliko to okolnosti dozvoljavaju) održava fizičku distancu i provodi pojačanu higijenu u kućanstvu. Učenik u školu može ići sam, organiziranim prijevozom ili kako roditelj odluči. Od ovog ponedjeljka više nema potpisivanja izjava kojima roditelji jamče da su djeca zdrava te da nemaju s kime ostati kod kuće.

Više čitajte na linku.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

 

Odgovori