Pretraga

[UŽIVO] Donosimo kratki pregled svega važnog što se danas dogodilo oko mature i obrazovanja

A- A+

Bliži se kraj i drugog tjedna nastave na daljinu u Hrvatskoj. I učenici i nastavnici već se pomalo privikavaju na situaciju koja će potrajati najmanje do 19. travnja. Iz Ministarstva obrazovanja jučer su priopćili kako će u škole uskoro stići uputa o načinu vrednovanja tijekom izvođenja nastave na daljinu te kako se razmatra nekoliko scenarija izvođenja ispita državne mature. Uz sve navedeno, Zagreb pa tako i mnoge tamošnje obrazovne ustanove, suočavaju se s posljedicama razornog potresa. Događaje vezane uz ovu izvanrednu situaciju pratite uživo na srednja.hr.

Unsplash

20:00h Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić gostovala je u našem podcastu

19:16h U Hrvatskoj završava i drugi tjedan nastave na daljinu. Osim kroz virtualne učionice koje su otvorili njihovi učitelji, učenici nastavu mogu slušati na HRT 3, Sportskoj televiziji i na RTL 2. Uz to, video lekcije dostupne su na YouTube kanalu ‘Škola za život’. Raspored za petak, 27. ožujka već je dostupan na linku.

18:09h Nakon potresa koji je u nedjelju pogodio Zagreb i okolicu, odlučeno je da se mobilizira Studentski dom Cvjetno naselje za potrebe građana koji su izgubili krov nad glavom. Obavijest je do studenata došla preko Facebooka, a SC je službenu informaciju objavio tek popodne kada je većina studenata već bila iseljena. Studenti se od tada ne prestaju žaliti na postupanje SC-a, prvenstveno lošu komunikaciju sa studentima, način na koji su njihove stvari skladištene te cjelokupnu situaciju u kojoj je velik broj ljudi u kaosu iseljavan te smatraju da se dogodila “epidemiološka bomba”.  Studenti naglašavaju da nemaju problema s ustupanjem svoje sobe onima kojima je to potrebno, no smeta ih ponašanje SC-a. S druge strane, SC se na svaki upit zahvaljuje studentima i ne daje konkretne odgovore na njihova pitanja već stalno ponavljaju kako su stvari studenata na sigurnom. Opširnije na poveznici.

18:07h Štete nastale nakon razornog niza potresa koji je u nedjelju zahvatio Zagreb i dalje se zbrajaju. I dom vatrogasci još uvijek, ne bi li građane zaštitili od dodatnog urušavanja, sa zagrebačkih krovova skidaju dimnjake i popravljaju krovove, provjerili smo kakva je situacija sa školskim zgradama. Detalje doznajte na poveznici.

18:01h Za danas smo vam pripremili još jedan podcast. U suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokrećemo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom “U centru mature”. U prvom takvom izdanju ugostili smo ravnateljicu NCVVO-a Ivanu Katavić, koja nam je odgovorila na neka goruća pitanja koja se tiču ovogodišnjih maturanata. Podcast možete gledati od 20h na našem YouTube kanalu!

17:52h Kako će izgledati ovogodišnja državna matura pitanje je koje si postavlja oko trideset tisuća pristupnika koji su prijavili te ispite. U jeku epidemije koronavirusa koja je ugrozila redovnu provedbu ispita maturanti su u neizvjesnosti pa pokreću peticije za reduciranjem gradiva koje će se ispitivati na maturi, a neki od njih traže i ukidanje državne mature. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja zatražio je od Ministarstva znanosti i obrazovanja pomicanje ljetnog roka mature na kasnije datume. Više čitajte ovdje.

17:25h U izolaciji smo odlučili na Instagramu pokrenuti zanimljiv izazov, priključite se!

16:27h Pravni fakultet u Zagrebu skuplja donacije za obnovu zgrade nakon potresa

Na inicijativu skupine naših alumnija kao i brojnih studenata koji nam se ovih dana javljaju s riječima podrške i na kojima im se i ovim putem zahvaljujemo, otvoren je račun za donacije za obnovu zgrada Pravnog fakulteta koje su teško oštećene u potresu. Najviše su stradale zgrade na Trgu Republike 14 i 3, te u Nazorovoj 51 koje su, do daljnjega, ocijenjene kao neupotrebljive. Simbolički, kao prvi donatori, dekan, Igor Gliha i prodekani, Maja Seršić, Siniša Petrović, Tereza Rogić Lugarić i Marko Jurić, uplatili su dio svojih plaća u ukupnom iznosu od 20.000,00 kuna.

Donacije za obnovu Pravnog fakulteta iz RH mogu se uplatiti na broj računa: HR9823600001101264729, model HR00, poziv na broj 2020
Uplate iz inozemstva mogu se uplatiti na broj računa : HR9823600001101264729

Naziv banke: Zagrebačka banka d.d.
Trg bana Josipa Jelačića 10
10 000 Zagreb

SWIFT – ZABAHR2X

– za INO uplate nema poziv na broj već se samo upiše donacija, priopćeno je s Pravnog.

15:32h Zgrada Fakulteta političkih znanosti uporabljiva je nakon potresa koji je pogodio Zagreb.

– Dobra vijest iz Lepušićeve 6! Zgrada Fakulteta političkih znanosti upotrebljiva je bez ograničenja! Ukratko, to je zaključak nakon pregleda zgrade koju su obavili stručnjaci s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U moru loših, evo jedna dobra vijest! Čekamo temeljiti pregled zgrade koji će obaviti gradski statičari. Fakultet će ipak ostati zatvoren do daljnjega s obzirom na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, poručuje dekan Zoran Kurelić putem Facebooka.

15:26h Pogledajte informativni sport Ministarstva zdravlja o zaštiti od zaraznih bolesti, uključujući koronavirus.

14:57h Već smo pisali kako pojedine škole održavaju nadoknadu štrajka subotama, unatoč tomu što se nastava izvodi na daljinu. Ove subote nadoknadu će imati učenici zagrebačke XIII. gimnazije.

14:30h Zgrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice nije značajno oštećena u potresu

Maja Priselac iz odjela za marketing i komunikacije NSK, potvrdila nam je kako zgrada Knjižnice nije pretrpjela veću štetu u potresu koji je u nedjelju pogodio Zagreb.

– Drago mi je da mogu odgovoriti i da je zgrada NSK dobro odnosno da zgrada NSK nije pretrpjela veću štetu, pa tako uopće nema štete na nosivoj armiranobetonskoj i čeličnoj konstrukciji zgrade. Uočena je tek manja šteta na ovojnici zgrade u vidu napuknuća stakala na fasadi, u čitaonicama na 4. i 3. katu zgrade elementi spuštenog metalnog stropa su deformirani uz stupove te je na više mjesta lokalno element ispune spuštenog stropa ispao iz ležaja ili završio na podu. Na katovima gdje su čitaonice, ispale su knjige i časopisi s polica te su u međuvremenu već posloženi, rekla nam je Priselac.

Napomenimo ovom prilikom i kako se Digitalni laboratorij Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uključio u hvalevrijednu akciju izrade vizira za zaštitu medicinskog osoblja u borbi protiv širenja bolesti COVID-19 i to donacijom cjelokupne zalihe filamenata i posudbom 3D pisača.

14:03h Započeo je naš podcast u kojem gostuje Borna Sor iz Prime Timea. Pratite na našem YouTube kanalu.

14:00h Nakon što je Slaven Damjanović, student splitskog FESB-a, započeo akciju 3D printanja vizira za liječnike i drugo medicinsko osoblje, ne bi li im se i oči zaštitile od koronavirusa, akciji se priključio i Hrvatski studentski zbor, a ona je dobila neviđene razmjere. Kako nam pojašnjava potpredsjednica Zbora Josipa Smoljo, studenti će idućeg tjedna izrađivati čak 2.000 vizira dnevno. Više čitajte ovdje.

12:51h A dok čekate naš podcast, izazivamo vas da riješite naš današnji zadatak – tema je serija ‘Teorija velikog praska’.

12:24h Snimanje drugog podcasta morali smo preseliti u online sferu pa smo tako obavili jedan dugačak i jako zanimljiv razgovor s našim gostom Bornom Sorom iz Prime Timea. Logično je, pričali smo o crnom humoru i kako ga možemo koristiti kao alat za što bolje nošenje sa situacijom u kojom se nalazimo, ali smo pričali i o totalitarizmu i koliko nam je malo potrebno da zakoračimo u takav tamni poredak društva. Mreža nam je pucala, ponekad je kasnio zvuk, ali nas je barem Bornina mačka počastila svojim dolaskom u kadar!

Podcast pratite od 14 sati na na našem YouTube kanalu srednjaHR.

10:55h Osim peticije za reduciranje gradiva za maturu, pokrenuta je i peticija za njeno ukidanje.

Maturanti su prije tjedan dana pokrenuli peticiju kojom traže tri nove izmjene na ispitima mature, a u ovom razdoblju ona je prikupila skoro 12 tisuća potpisa. Ipak, ‘sudbina’ ovogodišnje mature ostaje neizvjesna – iz Ministarstva su jučer poručili kako se razrađuju tri do četiri moguća scenarija održavanja ispita.

Osim peticije za smanjenje opsega gradiva, maturantica Ivana Lovasić pokrenula je peticiju za potpuno ukidanje mature, po uzoru na ono što se dogodilo u Velikoj Britaniji. Peticiju za ukidanje mature potpisalo je oko sedam tisuća osoba.

Moli se ministrica Divjak da se odazove na našu peticiju ukidanja mature ove godine iz već svima poznatog razloga COVID-19. Online nastava nije izvediva kako ste zamislili te nam je otežana koncentracija i samo praćenje iste. Ukoliko ne odgodite državnu maturu barem je onda olakšajte .

Matura kreće 16.5 pisanjem eseja iz Hrv jezika sto je sve bliže.
U online nastavu se ne priključuju svi.

VB je odlučna u svojoj namjeri te je istoga trena ukinula državnu maturu za ovu školsku godinu. Omogućite nam da se na fakultete upišemo na temelju prosjeka ocjena ili prijemnog ispita.

Državna matura ionako nema smisla jer znanje se ne može provjeriti kako je zamišljeno. Svake godine se uvode neke sitne regule oko državne mature koja je dovoljan stres za sve maturante i ostale koji su uvjetovani da je moraju pisati.

Ukoliko se trenutna situacija ne izmjeni velika većina će opet imat’ nedovoljan prag prolaza iz državne mature kao i loše ocjene općenito što će dodatno utjecati na upise koji se održavaju u 9. mj. Na određene fakultete, stoji u tekstu peticije.

10:30h Unatoč izvanrednim okolnostima, državne STEM i socio-ekonomske stipendije nastavljaju se isplaćivati redovito, do 15. u mjesecu. Stipendija iznosi 1.200 kuna mjesečno, a posljednja rata je za lipanj.

– Vjerujemo da vam je teško uskladiti svoje studentske navike u ovim izvanrednim okolnostima. Zato vas želimo obavijestiti da nastavljamo s redovitim isplatama STEM stipendije za travanj – podsjećamo – zaslužili ste ih jer ste bilii marljivi i izvrsni. Ne sumnjamo da ćete takvi i ostati. Budite jedni drugima potpora jer jedino tako možemo pobijediti sve što se događa, poručili su iz Ministarstva.


9:46h Od subote, 28. ožujka, započinju pripreme za maturu na RTL2. Prva lekcija odnosit će se na Hrvatski jezik, točnije esej. Priopćenje Ministarstva obrazovanja u nastavku prenosimo u cijelosti.

Nakon što se u program nastave na daljinu uključila i RTL Hrvatska, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u suradnji s televizijskom kućom osiguralo novi edukativni program „Matura na RTL2“ koji s emitiranjem započinje u subotu 28. ožujka na programu RTL2 od 09.30 do 11.30. Sadržaj programa koji će se emitirati svake subote namijenjen je svim učenicima završnih razreda srednje škole u Republici Hrvatskoj koji se pripremaju za polaganje ispita državne mature.

Prva „Matura na RTL2“ odnosit će se na pripreme za maturu iz Hrvatskoga jezika, pa će tako nastavnici Hrvatskog jezika i znanstvenici s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje video lekcijama pomoći maturantima da se što kvalitetnije pripreme za polaganje eseja na maturi.

Naglasak će biti stavljen na:

– primjere i analize različitih vrsta eseja
– savjetovanje kako napisati dobar esej
– upućivanje na najčešće jezične pogreške u pisanome izražavanju

– Maturom na RTL-u na svojevrstan ćemo način oplemeniti nastavu na daljinu i pokazati da su nam maturanti u fokusu i da mislimo na njihove konkretne pripreme za maturu. Maturantima su u ovim izvanrednim okolnostima pomoć i podrška potrebni, riječi su ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.

– Mi kao RTL Hrvatska smo izuzetno ponosi što osim redovitog i objektivnog izvještavanja našeg informativnog programa u ovoj teškoj situaciji, možemo dati podršku Ministarstvu znanosti i obrazovanja, sjajnoj inicijativi i projektu nastave na daljinu. S ovim programom RTL2 u potpunosti posvećuje svoje jutarnje termine obrazovanju, rekao je predsjednik Uprave RTL-a Hrvatska, Marc Puškarić.

Podsjetimo, za učenike razredne nastave osnovne škole organizirana je Škola na Trećem, za učenike viših razreda osnovne škole i srednje škole online, a svaka opcija ima i svoju rezervnu opciju (backup). Nastavu na daljinu učenici mogu pratiti na mrežnim stranicama Škole za život na pripadajućem YouTube kanalu Škole za život, YouTube kanalu Škole na Trećem te televizijskim programima HRT3, SPTV i RTL2. Za sve obrazovne sadržaje osigurani su alternativni kanali tako da je učenicima u svakom trenutku barem jedan od njih dostupan, priopćeno je iz Ministarstva.

9:10h Maturanti su pokrenuli peticiju kojom traže tri nove izmjene na ispitima mature, a u tjedan dana ona je prikupila čak 11.577 potpisa. Ipak, ‘sudbina’ ovogodišnje mature ostaje neizvjesna – iz Ministarstva su u srijedu poručili kako se razrađuju tri do četiri moguća scenarija održavanja ispita.

Apel Ministarstvu ovih je dana poslalo petero maturanata – Noemi M. Rumora, Stipe Adžić, Iva Budan, Ivona Bukvić i Lorena Skroče. Njime traže da Ministarstvo čim prije donese odluku o tome kako će se državna matura provoditi, kao i da u što kraćem roku isporuči raspored pisanja ispita. Na apel nisu dobili odgovor, a što su pisali ministrici Blaženki Divjak, pročitajte u nastavku.

Maturantica sam Gimnazije Jurja Barakovića u Zadru i odgovorni građanin koji od početka karantene čuva sugrađane ne izlazeći iz doma. Kada su nam prošloga petka dali do znanja da ćemo ubuduće učiti od kuće, prekinut je oblik školovanja kakvoga smo do tada poznavali. Lektire koje smo trebali obraditi odgođene su kao i pripreme za maturu i svi ostali oblici usmenih i pismenih provjera. Zabrinutost nas nije mimoišla, te smo se već u prvim danima novog oblika nastave suočili s problemima pada sustava koji su nam onemogućili otvaranje zadanih aplikacija i programa potrebnih za učenje. Naši nastavnici otpratili su nas zadnjeg dana ne znajući kada ćemo se vratiti, a sve četiri godine spremanja za maturu ostale su upitne. Sada ja vama želim dati do znanja da ovo nije prva prepreka s kojom se suočavamo na putu do upisa na željeni fakultet provjerom državne mature. U jedanaestom mjesecu prošle godine u prepirkama Vlade i nastavnika opet smo izvukli deblji kraj. Tisuće učenika poslano je kući ne znajući kada će opet u školu, a program se nastave znatno promijenio nizom nadoknada. Situacija u kojoj se nalazimo nije plodno tlo za postizanje određenih rezultata i u već burnu školsku godinu uvedene su značajne promjene. Moje misli, kako mojim sugrađanima, idu i Zagrebu koji je pretrpio potres i brojnim učenicima koji se možda neće vratiti u poznate im zgrade, majkama i djeci koja su iseljena iz bolnica i svima koji su pretrpjeli gubitke. U ovom kriznom stanju, želim svih uputiti na zajedništvo, a vas vladajuće, zamoliti za razumijevanje. Molim razjašnjenje situacije o provedbi državne mature i obznanu rasporeda u skorije vrijeme,te organizaciju novog plana ukoliko se ovaj pokaže neostvarivim.

8:49h S obzirom na trenutnu krizu na dva fronta – epidemiju koronavirusa i potres, na Edward Bernays University Collegeu je pokrenuto besplatno online Studentsko savjetovalište.

Informacije koje dobivamo iz medija potiču misli ”koliko će ovo sve trajati?”, utječu na emociju straha i na kraju se počinjemo ponašati poput većine ljudi, krećemo u opskrbu u slučaju ”krize”, tražimo informaciju više s kojom ćemo biti ispred svih, a uvijek je dobivamo od prijateljevog brata čiji prijatelj radi u bolnici.

U vrijeme krize narušena nam je “predvidiva” svakodnevica, a to je ono što nam je do sada uljevalo osjećaj sigurnosti. Otkazani su svi događaji u narednim mjesecima,  doseg ispijanja jutarnje kave sveo se na tebe, šalicu i možda prijatelja (s razmakom od 2 metra), prošetati se možeš, ali nasamo i kratko. Na nama samima je kako ćemo si kreirati vlastitu rutinu i predvidivost, kako ćemo preusmjeriti i održati svakodnevnu produktivnost.

Vrijeme (samo)izolacije ne treba gledati kao gubitak, već kao priliku da se posvetimo svojim prioritetima i bližnjima. Većinom se žalimo da ne stignemo provoditi vrijeme kod kuće u krugu najmilijih, nemamo dovoljno vremena za počistiti sobu ili stan. Upravo zato nam vrijeme izolacije omogućuje da stvorimo vlastitu rutinu i posvetimo se onome što nam je bitno, a možda u drugom ili trećem planu s kojim uvijek dolazi “budem sutra”.

U ovakvim, iako izvanrednim i nepredvidivim situacijama, postoje i “one” stvari na koje možemo utjecati i imati ih pod našom kontrolom, a to su preporuke Stožera civilne zaštite i nadležnih institucija – redovito prati ruke, ne okupljati se u skupinama i zadržavati na javnim površinama, držati društvenu udaljenost, u slučaju simptoma samoizolirati se i javiti svome lječniku i mnoge druge. Nažalost, postoje i one stvari koje nemamo pod svojom direktnom kontrolom, a to su pitanja poput ”koliko će ovo trajati”, “hoću li dobiti otkaz” i slično.

Da ne možemo kontrolirati budućnost je činjenica, ali uvijek možemo utjecati na svoje ponašanje danas i odlučiti kako ćemo odgovorno iskoristiti vrijeme (kod kuće). Zato #ostanidoma i napravi si plan učenja, spavanja (najmanje 6-8 h), šetnji i online kavica, a ako zatrebaš savjet ili podršku javi se Studentskom savjetovalištu, stoji u priopćenju Edward Bernays University Collegea.

Ako trebate savjet, podršku ili samo jednostavan razgovor svjetovalištu se možete obratiti na broj 01/400-8174 ili pisati na [email protected].

8:42h Dio fakulteta u Zagrebu značajno je oštećen tijekom nedjeljnog potresa te se za neke još iščekuju procjene statičara o uporabljivosti zgrada. S Filozofskog fakulteta, kao i Muzičke akademije priopćeno je da su statičari procijenili kako su obje zgrade uporabljive.

8:30h  Osim kroz virtualne učionice koje su otvorili njihovi učitelji, učenici nastavu mogu slušati na HRT 3, Sportskoj televiziji i na RTL 2. Uz to, video lekcije dostupne su na YouTube kanalu ‘Škola za život’. Raspored za četvrtak, 26. ožujka dostupan je ovdje.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj preplatite se na naš YouTube kanal.

U našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

Pojasnila je i zašto je važno da vas roditelji puste spavati:

… kao i zašto je važno održavati rutinu za vrijeme samoizolacije!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap