Pretraga

[UŽIVO] Zadnji dan drugog tjedna online nastave: Evo kratkog obrazovnog pregleda ovog petka

A- A+

Posljednji je dan drugog tjedna nastave na daljinu, a početkom travnja u škole bi trebala stići uputa o načinu ocjenjivanja tijekom nastave na daljinu. Uz epidemiju uslijed koje je došlo do zatvaranja škola i fakulteta, Zagreb se suočava i s posljedicama razornog potresa koji je uništio više škola i oštetio nekolicinu fakulteta. Tijek događaja ovoga petka pratite uživo na srednja.hr.

foto: srednja.hr

18:11h U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’. Prvi podcast posvetili smo gorućim pitanjima ovogodišnje mature, a ravnateljica Ivana Katavić otkrila nam je zašto su vrećice na maturi tako čvrste.

A ako ste propustili ovaj podcast u cijelosti ga možete pogledati u videu:

17:51h Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javnu je raspravu stavilo kalendar nastavnih dana i praznika za školsku godinu 2020./2021. Predložili su i dva načina raspodjele praznika, a prema jednom bi učenici, uz zimske i proljetne, imali i jesenske praznike. Prijedlog kalendara nalazi se na poveznici.

17:48h Strukovna škola Vice Vlatkovića iz Zadra uključila se u pomoć prevenciji širenja koronavirusa. Na školskom 3d printeru printaju nosače za zaštitne vizire, a kako to izgleda pogledajte na linku.

17:40h Agencija za mobilnost i programe Europske unije poslala je nove preporuke studentima koji su otišli na razmjenu, kao i njihovim visokim učilištima. Potaknuli su fakultete da studentima što više izađu u susret im, kada to mogu, priznaju ishode učenja stečenih na daljinu. Također, pojasnili su i što je s pravdanjem troškova te odgovorili na najčešća pitanja. Opširnije na poveznici.

17:37h Uz studentske domove koji su većinom prazni otkako je krenula online nastava, prazni su i učenički domovi. Jedan od većih učeničkih domova u Zagrebu se nalazi u Novom Zagrebu, a uz učenike srednjih škola, imaju mjesta i za studente koji ne uspiju ostvariti prava na smještaj u studentskim domovima. Svi koji su se nalazili u domu su morali iseliti do 16. ožujka, kada je i počela online nastava. Više čitajte ovdje.

16:03h Kako je na redovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite izjavio ministar Davor Božinović, u Studentskom domu Cvjetno smješteno je 375 osoba koje su ostale bez doma u razornom potresu u Zagrebu.

15:05h Osječki studenti poslali su nam pismo u kojem kažu kako im je Studentski centar slao različite informacije oko preseljenja iz doma. Neki su zato ostali bez svojih stvari. No iz Studentskog centra pojašnjavaju kako je Stari dom ispražnjen jer je u njemu ostalo samo deset studenata, a kako su studente iz Istočnog paviljona Novog doma preselili jer će ondje, prema naputku Stožera, biti smješteni djelatnici bolnice. Studenti stvari, kažu, mogu pokupiti, ali za to nema potrebe jer su na sigurnom. Više čitajte na linku.

14:13h ‘Doma sam još jedne noći, sam sa sobom, nigdje poći. Pitaju me zašto barem na kavi ne osvanem’ – početni su to stihovi kratke pjesme koje su napisali studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu. I odmah u njoj odgovorili na to isto pitanje. Budući liječnici napravili su obradu pjesme ‘Sve je s tobom napokon na mjestu’ u kojoj upozoravaju na glavno pravilo u jeku epidemije koronavirusa – drži distancu i ostani doma. Ovaj simpatični video pogledajte na poveznici.

13:54h Prosječan dnevni broj korisnika sustava za udaljeno učenje u ovome tjednu iznosio je 449.000. Zabilježeno je i povećanje broja učionica za 4,4 posto u odnosu na ponedjeljak, 23. ožujka te njihov broj danas iznosi 50.056, priopćeno je danas iz CARNET-a.

13:25h Novi i moderan studentski dom u Dubrovniku trebao je biti otvoren u svibnju. No, zbog epidemije su fakulteti zatvoreni, a radovi na domu ubrzani te se on ovih dana pretvara u sekundarni objekt za smještaj zaraženih koronavirusom. Radovi se bliže kraju, a u njima sudjeluju svi – od zaposlenika gradskih tvrtki do studenata. Više na linku. 

13:00h Što zbog restriktivnih mjera, a što zbog potresa, mnogi studenti ove će godine vjerojatno diplomske radove morati braniti online. Tim povodom pričali smo s Petrom Haračijem, magistrom novinarstva, koji je diplomski rad na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti prošle godine obranio na daljinu. Kako je bio sudionik Work&Travel programa u Sjedinjenim državama, nije imao druge opcije, a iako priznaje da je i sam bio skeptičan, kaže kako bi ovakav način obrane trebao postati sve češći. Opširnije na poveznici.

10:57h Iako je sustav u odnosu na početak nastave na daljinu stabilniji, pojedini korisnici i dalje imaju tehničkih poteškoća u korištenju Microsoft Teamsa. Iz CARNET-a mole korisnike da ne koriste videopozive koji zauzimaju dosta prostora.

Molimo sve korisnike Microsoft Teams aplikacije da ne koriste videopozive te da sadržaje koji zauzimaju više prostora, poput video snimaka, ne učitavaju direktno u sustav, već da ih postave na vanjske servise. Naime, kod dijela korisnika prisutne su sporadične poteškoće u Microsoft Teams aplikaciji koje su uzrokovane velikim brojem korisnika, odnosno povećanim opterećenjem na Microsoft poslužitelje.

Ovaj naputak komuniciran je školama i od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te vas molimo da ga se pridržavate kako bi svi nastavnici i učenici, koji koriste uslugu Microsoft Teams, nastavu mogli održavati bez poteškoća, priopćili su iz CARNET-a.

10:36h Osim oko gorućih pitanja u vezi državne mature, s ravnateljicom NCVVO-a, Ivanom Katavić,  u podcastu smo popričali o još nekim temama koje muče naše čitatelje.

Primjerice, objasnila nam je kako se određuju pragovi prolaznosti…

… ali i zašto su vrećice u kojima dobivate ispite tako čvrste.

9:48h Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja dana su priopćili kako su dobili informacije da neki učenici imaju više, a neki manje opterećenja po pitanju isporuke obrazovnih sadržaja tijekom nastave na daljinu. Školama su zato poslali Preporuku o organizaciji radnog dana učenika tijekom održavanja nastave na daljinu, koja se odnosi na učitelje, nastavnike, učenike i njihove roditelje.

– Vrijeme provedeno u učenju podrazumijeva vrijeme u kojem se poučava (u školi, odnosno putem sustava za nastavu na daljinu), ali i vrijeme samostalnoga ili suradničkoga učenja. Takvo ukupno vrijeme ovisi o uzrastu djeteta i kreće se od 5 do 8 sati dnevno tijekom radnoga tjedna. Međutim, koliko god to vrijeme iznosilo, ono je ograničeno i stavlja pred učitelje i nastavnike izazov da zadatke koje „prosječni učenik“ treba obaviti, može obaviti u zadanome okvirnom vremenu. Učitelji trebaju voditi računa o opterećenju učenika. To podrazumijeva da se trebaju postići planirani odgojno-obrazovni ishodi, ali i da u sadržajima treba razlučiti ono što je bitno od onoga što je sporedno ili nije nužno. Pri tome su učenici i nastavnici ključni jer trebaju materijalima koji su već dostupni u nekome od centralnih servisa pridružiti i vlastite materijale, upute i pratiti učenika, ali da sve to bude u razumnim i prihvatljivim vremenskim okvirima te prilagođeno spoznajnim mogućnostima učenika, stoji, između ostaloga u uputi koju u nastavku možete pročitati u cijelosti.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.83 MB]

9:20h U suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja pokrećemo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom “U centru mature”. U prvom izdanju naš Marko Matijević ugostio je Ivanu Katavić, ravnateljicu te institucije. Odgovorila je na neka goruća pitanja koja se tiču ovogodišnjih maturanata. Hoće li se matura otkazati ili prebaciti na neke druge termine? Hoće li se smanjivati gradivo? Može li matura biti online? Kako će učenici kojima su škole neuporabljive pisati maturu? Odgovore potražite u videu:

9:00h U Hrvatskoj završava i drugi tjedan nastave na daljinu. Osim kroz virtualne učionice koje su otvorili njihovi učitelji, učenici nastavu mogu slušati na HRT 3, Sportskoj televiziji i na RTL 2. Uz to, video lekcije dostupne su na YouTube kanalu ‘Škola za život’. Raspored za petak, 27. ožujka dostupan je na ovoj poveznici.


Raniji podcasti

Snimanje drugog podcasta morali smo preseliti u online sferu pa smo tako obavili jedan dugačak i jako zanimljiv razgovor s našim gostom Bornom Sorom iz Prime Timea. Logično je, pričali smo o crnom humoru i kako ga možemo koristiti kao alat za što bolje nošenje sa situacijom u kojom se nalazimo, ali smo pričali i o totalitarizmu i koliko nam je malo potrebno da zakoračimo u takav tamni poredak društva.

U našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

Pojasnila je i zašto je važno da vas roditelji puste spavati:

… kao i zašto je važno održavati rutinu za vrijeme samoizolacije!

Copy link
Powered by Social Snap